2016'da Okuduğum En İyi 10 Kitap


2016'nın son günlerindeyiz. İnsanlar bir yandan geçen senenin muhasebesini yaparken bir yandan gelecek sene için hedefler, hayaller belirliyor. Böyle bir hengamede, kendimce 2016 senesinin muhasebesini yaparken kitaplar da yerini aldı listemde. Kitap, en iyi dostlarımdan. Kitap okumak en büyük meşguliyetlerimden. 2016 senesinde okuduğum kitaplar arasından en etkili ve faideli olduğunu düşündüğüm 10 kitabı bloğuma taşıdım.
Cesur Yeni Dünya-  Aldous Huxley

Aldous Huxley'in çok konuşulan romanı Cesur Yeni Dünya. İnsani değerlerin uzağında, insanlığın tükendiği ama insan neslinin devam ettiği ütopik bir dönemi anlatan bir kitap. Kitapta anlatılan olaylar ütopik, gerçek dışı olsa da, günümüz hayatından örnekler bulmak mümkün. Yazar 1930’lu yıllarda bugünleri tahmin ederek, hayal ederek, belki de imkansız olduğunu düşünerek olayları kurgulamış. Ama kurguladığı olaylar birebir aynı olmasada benzer şekillerde günümüzde ortaya çıkıyor. 

Fedailerin Kalesi Alamut - Vladimir Bartol

Hasan Sabbah ve fedailerinin, Sabbah'ım yapay cennetinin ve meşhur Alamut kalesinin hikayesi. Hasan Sabbah öncülüğünde kurulan ve gelişen bir inanışın, Melikşah ve vezir Nizamülmülk öncülüğünde Selçuklu devrinin anlatıldığı bir roman. Anlatılan şeyler tarihi gerçeklikleri doğru şekilde yansıtıyor mu? Bilemiyorum. Ama şunu söyleyebilirim, oldukça etkileyici ve sürükleyici bir kitap. 

Peygamberler Tarihi - M. Asım Köksal

Tarihi sevenler ve tarihe ilgi duyanlar için Peygamberler hakkında temel bilgilerin yer aldığı bir kitap. Kalın gözükmesine rağmen, akıcı bir kitap. Okuyucuların sıkılmadan okuyacağını düşünüyorum. Peygamberlerin hayatları, tebliğ vazifeleri ve peygamberlere biat edenlerin durumu anlatılıyor.

Fetih ve Kıyamet 1453 - Ferisun M. Emecen

Tarihe alaka duyan biri olarak tarih kitapları okumayı severim. Fetih ve Kıyamet, bu minvalde okuduğum kitaplardan bir tanesi. Kitapta, İstanbul’un fethi, fethin o dönem insanlarında oluşturduğu algılar üzerinde duruluyor. Mesela, bir hadisi şerif yorumuna göre İstanbul’un fethi ile birlikte kıyametin çok yakın zamanda kopacağı üzerine tartışmalar yapılıyor. İstanbul’un fethine hazırlık aşamaları, fetih süreci, fetih sonrası ve Fatih Sultan Mehmed’in o dönemki durumu belgelerin ışığında okuyucuya sunuluyor. 

Ey Oğul - İmam Gazali

İmam Gazali’nin muhteva itibariyle büyük, hacim olarak küçük bir kitabı. Bir talebesine nasihat mahiyetinde yazdığı, ‘hayatta nelere dikkat edilmelidir’? sorusuna cevap olacak bilgilerin sunulduğu bir kitap. Elinize aldığınızda hemen bitirebilirsiniz, ancak hayata tatbik etmek zor gözüküyor.

Delaletten Çıkış Yolu - İmam Gazali

İmam Gazali’nin biyografi türünde bir eseri. Gazali’nin hakikati arama yolculuğunda karşılaştığı engeller, felsefe, İslam ve tasavvuf hakkındaki görüşleri kitapta yer alıyor. Hakikati ararken doğru görünen yanlışların neler olduğu, hakikati arayanların nelere dikkat etmesi gerektiği gibi konularda Gazali’nin çok kıymetli olduğunu düşündüğüm görüşleri var. Kitap, Ey Oğul kitabı gibi bir oturuşta bitirilebilir. 

İhtiyarlığa Övgü - Harun Tuncer(Haz.)

İhtiyarlığın hor görülmeye başladığı, insanların ihtiyarlamaktan korku duyduğu şu günlerde ihtiyarlığa bakışınızı değiştirebilecek bir kitap. İhtiyarlığın korkulacak bir durum olmadığını, olumlu yönlerinin de olabileceğini Sultan Murad’ın oğlu Fatih Sultan Mehmed’e nasihatleri şeklinde okuyucuya aktarıyor kitap. İyi bir ihtiyarlık dönemi için temel şartın gençlik dönemlerinin iyi değerlendirilmesi olduğu vurgulanıyor.

Hu Diyen Karga - Misli Baydoğan

Selçuklu hikayelerinin bir karganın dilinden anlatıldığı bir kitap. Selçuk Bey’den itibaren Selçuklu Devleti’nin kuruluşu, Anadolu ve diğer coğrafyalara yayılma süreci bir karganın dilinden anlatılıyor. Selçuk Bey’i, Tuğrul ve Çağrı Beyleri, Sultan Alpaslan’ı, Malazgit’i ve sonrasını kitapta hikaye olarak bulabilirsiniz. Tarihe merakı olanlar için hikayeleştirilmiş kısa ve öz Selçuklu Tarihi kitabı. 

Beni Ödülle Cezalandırma - Özgür Bolat

Savunduğu görüşler, verdiği misaller ve akıcı, sade anlatımıyla son zamanların en mükemmeli diyebileceğim bir kitap. Ödül ve ceza hakkında bildiklerimi yeniden gözden geçirmemi sağlayan, bu konudaki görüşlerimi değiştirebilen bir kitap. Anne-babaların, eğitimcilerin okuması çok ifaydalı olacaktır.

Amak-ı Hayal - Filibeli Ahmet Hilmi

Bu kitap hakkında kısa yorumumu daha önce yazmıştım. Arzu edenler buraya tıklayarak okuyabilirler.  Kitap, baş kahramanın(Raci) hayalinde gerçekleşen olaylardan meydana geliyor. Raci, hayatı, varlığı, yokluğu vb. mevzuları sorgulayan biri. Hayallerinde bu sorulara cevap arıyor. 

Yorumlar

  1. Bu listede ilgimi çeken kitaplar oldu.Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Hepsi birbirinden güzeldir eminim. Ama en çok Alamut Kalesi ilgimi çekti. Çevremde okumuş kişiler var ve hepside beğenmiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alamut'u herkes beğendiği için okumuştum. Çok beğendim

      Sil
  3. Cesur Yeni Dünya benimde en sevdiğim kitaplardan biridir, çok değerli bir kitap.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Kozalağın Hikayesi

Teknoloji Tembelleştirir mi?