Eylül Ayından Sonra(2017)

Eylül ayı, hepimize malum, güz ayı. Hazan mevsiminin başladığı, yaprakların sarıya dönerek gönül dünyamıza hüzün getirdiği günlerin başlangıcı. Tabiattaki değişimler insan ruhunu da etkiliyor. Yahut bana öyle geliyor. Eylül ayı ile yorgunluklar da artmaya başladı benim için. Tabi, bu yorgunlukta iki aylık tatilin ardından işlerin yoğun bir şekilde başlaması oldu. Malum, okullar açıldı. Kurban Bayramı’nın hemen ardından başladık işe. 
MEB’de Psikolojik danışman ve rehber öğretmen olarak çalışıyorum, bilmeyenler için söylemiş olayım. MEB’de çalışanlar için bir dizi yenilikler yapıldı bu sene: müfredatlar değişti, mevzuatlar değişti, TEOG kalktı, Ygs-Lys sisteminde değişiklik yapılacak. MEB’de çalışınca bu tür değişiklerin, yeniliklerin uyum süreci, yeni sezona hazırlık süreci biraz yoğun oluyor haliyle. Bunun üzerine bir de liseden ortaokula geçmiş olmanın yabancılığı var üzerimde. Dört senedir Anadolu Lisesi’nde çalışıyorken, bu sene itibariye ortaokulda çalışmaya başladım. Yeni heyecan, yeni ortam, gençlik dönemini yaşayan ergenlerin yanından, ergenliğe yeni adım atan çocukların okuluna alışma süreci. İster istemez, yoğun ve yorucu geçen günler. Bu yoğunluktan dolayı bloga da fazla zaman ayıramadım. Ekimin ilk haftasından sonra normale dönmeyi, bloga daha fazla zaman ayırmayı planlıyorum. Her şey yolunda  giderse tabi. 
Eylül'de Okuduklarım
Sıhhatnüma: Kitap, tecrübelerin ve bilimsel verilerin ışığında sağlıklı yaşama rehberi niteliğinde. Kitabın vurguladığı en önemli nokta ise sağlıklı yaşamak için tedbirler almak. Vücudu hastalıklardan korumak için dikkat edilmesi gereken hususlar vurgulanıyor. Devamını okuma için tıklayın.
Kafa Karıştıran Kelimeler: Rasim Özdenören’in deneme türünde yazdığı bir kitap. Kitabı genel olarak beğendiğimi söyleyebilirim. Anlatılan şeyler güzel, düşündürücü. Kelimelerin gücü ve dilimize yerleşmiş kelimelerin mahiyeti anlatılıyor. Öyle kelimeler var ki, dilimize yerleşen, kullanıldığında ne anlam ifade ettiğini anlamak mümkün değil. Söyleyen başka bir manada kullanıyor, dinleyen başka bir mana çıkarıyor. Özgürlük, irtica gibi bir çok kelime var, kafa karıştıran. 
Saatleri Ayarlama Enstitüsü: Klasik Tanpınar romanlarından. Kuvvetli anlatım, derin tahliller, ruha dokunan şiir gibi cümleler. Tanpınar’ı kesinlikle okumak lazım. Klasik Türkiye bürokrasisinden izler, toplumun sosyolojik yapısı gözler önüne seriliyor.
Kimsenin Bilemeyeceği Şeyler: Sinan Canan’ın basit anlatımı ile bilimsel şeyleri anlattığı güzel bir kitabı. İnsana dair yazılar, biyolojiden, fiziğe bilimsel yazılar var. İnsan farkındalık kazandıran bir kitap. Özellikle Kaos Teorisi hakkında yeni şeyler öğrenmiş oldum. Kitap hakkında yorumlarımı önümüzdeki günlerde yazacağım, inşallah. 

İzlediklerime Gelince..
Bir kaç aydır tadımlık olarak izlediğim Leyla ile Mecnun’u bitirdim. Keşke daha çok devam etseydi… Eylül’de uzun bir aradan sonra film izlemeye başladım. İzlediğim filmler şunlar. 
Sineklerin Tanrısı: Aynı adlı kitaptan uyarlanan 1990 yapımı film. Otuz kadar Amerikan askeri okul öğrencisinin bulunduğu uçak tropikal bir ada yakınlarında düşer. Öğrenciler, çocuk yaştadır. İlk günler adada düzen kurup o şekilde yaşarlarken, çocukların çoğu vahşileşmeye başlar. Film hakkındaki yorumum şurada.
İhanet: 1997 yapımı ABD filmi. Bir uçak kazası sonucu vahşi ormanlara düşen bir milyarder ile, bir moda fotoğrafçısının hayatta kalma mücadelesinin anlatıldığı film. Anthony Hopkins milyarderi, Alec Baldwin moda fotoğrafçısını oynuyor. Hayatta kalma mücadelesinde birbirleri hakında çarpıcı gerçekleri öğreniyorlar.
Son olarak Zindan Adası: Leonerdo Dicaprio’nun başrolü oynadığı efsane bir film. Seneler önce izlemiştim. Tekrar izledim. anlaşılması zor, kafa karıştıran bir film. Olaylar akıl hastalarının tedavi edildiği bir adada geçiyor. 

Yeni yazılarda görüşmek üzere. 


Yorumlar

  1. Eğitimdeki değişiklikleri çocuklara, velilere, öğretmenlere anlatmak zor. Bu yıl zor bir yıl olacak sanırım. Kolaylıklar diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değişiklikleri bizde tam anlamıyla bilemiyoruz henüz. Bu daha da zorlaştırıyor işleri :(
      Teşekkürler.

      Sil
  2. İhanet isimli filmi televizyonda seyrettim, güzel bir filmdi, Anthony Hopkins'in olduğu filmler genellikle iyi oluyor diye düşünüyorum. Öğretmenlik zor meslek kendi kızkardeşimden biliyorum, kolay gelsin.:)

    YanıtlaSil
  3. Zorlu bir dönem, size kolaylıklar diliyorum. Kitaplardan Sıhhatnümayı merak edip notumu aldım.Tanpınar ise tam bir efsane. Tahlillerini seviyorum ben.Sineklerin Tanrısı filmini de kitabından sonra izleyip beğenmiştim.Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  4. Yeni okulunda güzel bir dönem geçirmen dileğiyle 😊

    Zindan Adası’nı ben de sevmiştim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zindan Adası mükemmel bir film. Teşekkür ederim.

      Sil
  5. Yine de baya çok şey yapmışsın eylül ayında.İşlerinde kolaylık ve başarı diliyorum ben de :)

    YanıtlaSil
  6. İhanet'i izlemedim ama diğer filmi izledim. İkisi de çok güzel ve izlenmesi gereken filmler diye düşünüyorum.
    Bu arada size kolay gelsin, bu teog olaylarından sonra yoğunluğunuz artacak gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teog olayı kafaları karıştırdı iyice. Her şeyin netleşmesini bekliyoruz :)

      Sil
  7. Kafa Karıştıran Kelimeler. İsim olarak ilginç bir kitaba benziyor. Bizim söylemek istediğimizi diğer insanların tam olarak anladığını hiçbir zaman düşünmedim zaten. Açık kelimelerle ifade ettiğim bir çok şeyin bile kişiler tarafından kendilerince yorumlandığına şahit oluyorum hep. Peki bu durumda insan düşüncelerini nasıl anlatır? Sanırım sustuğum zaman daha rahat ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu karışıklık aktif dinleme becerilerinin herkeste olmasıyla azaltılabilir belki. Gerçekten iyi dinleyiciler olursa, yanlış anlaşılmaları anında giderebiliriz. Neticede tam olarak anlamak/anlatmak mümkün olmayacaktır.

      Sil
  8. Kafa karıştıran kelimeler kitabı ilgimi cekti:) size de kolaylıklar diliyorum... umarım her şey planladığınız gibi gider :)

    YanıtlaSil
  9. Zindan Adası'nı herkes tavsiye ediyor çevremde; ama bir türlü açıp izleyemedim. Böyle bir dönemde umarım çocuklara yardımcı olabilirsiniz. Oldukça zor olmalı. Birçok kişi, özellikle hükümet sahipleri meslek rolünüzün önemini kavrayamadığından hem sizler hem de çocuklar için her şey daha zor oluyor. Umarım meslek hayatınızda gurur duyacağınız işler yaparsınız. Bir çocuk bir çocuktur. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim iyi dilekleriniz için. İnşallah her şey daha güzel olur ülkemiz için.

      Sil
  10. tam hiçbirini ne okudum en izledim diyordum ki son film:) izledim onu bence de çok kafa karoştırıcıydı, ayrıca gençler sizin elinizde umarım onların hayatında güzel izler burakırsınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah gençlere faydalı olabiliriz, olmaya devam ederiz.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Kozalağın Hikayesi

Teknoloji Tembelleştirir mi?