Lie to Me - Dizi


Blog yazarı arkadaşımız Yurdagül Çelik’in tavsiyesi üzerine Lie to Me dizisini izlemeye başladım. Dizi arayışında olduğum şu günlerde Yurdagül Çelik’in tavsiyesi çok iyi oldu. Kendisine buradan teşekkür ediyorum. Tavsiye yazısını okumak isterseniz, şurada.
Dizinin konusu, mikro ifadeleri yakalayarak kişinin yalan mı doğru söylediğini tespit etmek. Ben Cal Lightman ve Dr. Gillian Foster özellikle suçluları/mağdurları tespit etmek amacıyla mikro ifadelerden faydalanıyorlar. Foster psikolog, Lightman ise mikro ifade uzmanı.

Mikro ifade, kısaca jest ve mimiklerden hareketle insanın duygularının tespit edilmesi. Duygulara göre de kişinin yalan mı, doğru mu sçylediği görülüyor. Bazen de duyguları tespit etmeden vücut hareketlerinden hareketle söylenenin doğru mu yanlış mı olduğu biliniyor. Mesela, kişi ‘evet’ derken başını iki yana sallıyorsa muhtemelen yalan söylüyordur. Çünkü başı iki yana sallamak hayır anlamı taşır. Benzer şekilde kişi mutlu olduğunu söylerken yüzünde üzüntü ifadesi beliriyorsa kişi gerçekte mutlu değildir.

Temel nokta kişinin söyledikleri ile duygularının ve vücut hareketlerinin tutarlı olması. Yalanı tespit ettikten sonra da bilimsekl açıklamaların verilmesi dizinin güzelliklerinden.


Dizinin ilk sezonunu bitirmek üzereyken mikro ifadelere olan merakım hayli arttı. Mikro ifadelere ilişkin daha fazla araştırma yapmaya karar verdim. Fakat önce ilmi sima hakkında okumalar yapacağım. Fizyonomi olarak da izimlendirilen ilmi sima, kısaca yüz okuma demek. Yüz başta olmak üzere vücut şekillerinden hareketle kişinin özellikleri hakkında çıkarımlarda bulunmak. Kişinin yüz hatları, kol ve bazak uzunluklukları, kulağının büyüklüğü, derisinin renk tonu gibi özellikler ilmi sima için önemli şeyler. Bunlar arasında kaş, göz, burun, ağız ve kulağın konumu en önemli yeri tutuyor. Benim de merak ettiğim nokta burası zaten.

İlmi sima okumalarından sonra mikro ifadeler hakkında okumalara geçeceğim inşallah. 


2018 © Arif Öztürk

Yorumlar

  1. Beğenmene çok sevindim :) Ben de vakit buldukça izliyorum bölümlerini :) Uzlaşmamız ve paslaşmamız hoşuma gidiyor :) Mutlu akşamlar diliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paslaşmalar sayesinde yeni şeyler öğreniyoruz:)

      Sil
  2. Lie to me, izlemiştim.Ilginç bir diziye benziyor.Acaba profesyonel yalancıları da anlayabiliyor muyuz? Bazı insanlar o kadar rahat yalan söylüyorlar ki ,inanıyoruz ister istemez:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzlemedim demek istemistim:)

      Sil
    2. İyi bir yalancıyı anlamak zor. Yüz kaslarını kontrol eden yahut herhangi bir sebeple yüz kasları işlevini kaybeden kişilerin yüzünden duygularını tespit etmek zor olacaktır.

      Sil
  3. Çok severek ve ilgiyle izlediğim bir dizi olmuştu. Ama izledikten sonra insan sürekli yüz okumaya çalışıyor, orası fena :p

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende de oluyor bazen. Zamanla normal dönecektir zannımca...

      Sil
  4. İlm-i sima konusunu teferruatlı okumak sıkıcı olacaktır. Genel hatlarını okumak niyetindeyim.

    YanıtlaSil
  5. Lie to mee'yi yeniden izlemeye başlamıştım ki sizin yazınız denk geldi.
    İlm-i sima ile ilgili okuduğunuz kaynakları da paylaşırsanız sevinirim.Bildiğim kadarıyla Erzurumlu İbrahim Hakkı Hz. Marifetname'sinde bu konuyla ilgili bölüm vardı.Bir de adını hatırlamadığım, eski bir Osmanlıca kitapta rastlamıştım.Sizin okuduğunuz kaynaklara da bakmak isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. PDF şeklinde hazırlanmış bir dosya vardı internette: Yüz Okuma Sanatı isimli. araştırma şeklinde. Şu an onu okuyorum. Marifetname'deki bölümler de aklımda. Büyüyenay Yayınlarının konuyla alakalı kitapları var bildiğim. Okumak istediklerim bunlar.

      Sil
  6. bende izleyeceğim bu diziyi, herkesin vücut dilini öğrenmesi gerekiyor bence

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Profesyonel seviyede olmasa da yeterli düzeyde öğrenmek lazım :)

      Sil
  7. Netflixte gördüm ama izlemedim. Iki blogda da olumlu yorumlari okuduktan sonra merak ettim 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bir merakla izlemeye başlamıştım... Güzel gidiyor :)

      Sil
  8. Bir çırpıda izlediğim bir diziydi ve diziye olan hayranlığımdan asıl bu diziye ilham kaynağı olan kişi; Paul Ekman'ı araştırmaya başladım. Tavsiye edebileceğim kitaplar arasında Paul Ekman'ın, Yalan söylediğimi nasıl anladın kitabı var. Size de tavsiye ederim...Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Kozalağın Hikayesi

Teknoloji Tembelleştirir mi?