Hayatın Dengesini Ararken-İktibas#37




Teknoloji hızla gelişiyor. Bu gelişim hayatımıza güzel şeyler getirdiği gibi güzel şeyler de götürüyor hayatımızdan. Teknolojinin getirdiklerini ve götürdüklerini saymak bile zor artık. Daha önce Teknoloji Tembelleştirir mi? diye sorduğum bir soru ile teknolojinin getirdiklerini/götürdüklerini sorgulamıştık.
Hayatımın büyük bir kısmı köyde ve kırsallığı ön planda olan ilçelerde geçti. Bu sebeple doğaya/toprağa yakın olmayı önemsiyorum. Kırsaldan uzakta kaldığım zamanlarda telefon/bilgisayar üzerinden doğaya yakın olmaya çalışırdım. Kuş cıvıltılarını, orman veya ırmak esintilerini telefon üzerinden dinlerdim. Gerçek ortamdaki hissiyatı vermese de ciddi bir rahatlama sağlıyordu. Teknolojik gelişmenin dolaylı sonuçlarından kentleşmenin getirdiği doğadan uzaklaşma durumunu, gene teknolojinin getirisi olan İnternet üzerinden yaşıyordum.
Bu durum Hasan Bacanlı'nın Küçük Prens ile konuşturduğu bir kızın söylediklerinden sonra geldi aklıma. Hayatımızda konfor artıyor fakat bizim bir miktar konforsuzluğa (hareketliliğe) olan ihtiyacımız devam ediyor. Konforlu bir hayat için de bir miktar konforsuzluk şart gibi gözüküyor. Sözü uzatmadan bu düşünceleri tetikleyen cümleleri paylaşayım:
'İnsanlar çeşmeleri evlerine kadar getirdiler. Sonra da çeşmeye kadar giderken yapacakları yürümenin yerini tutacak yürüyüş bandı almak zorunda kaldılar.' dedi kız. 'Bir yandan suyu getirdiler ama suya gitmenin yararını unuttular. Şimdi de yürüyüş bandı ile sadece fiziksel etkilerini yeniden kazanmaya çalışıyorlar. Artık çeşmeye yürümenin psikolojik etkisini kimse hatırlamıyor. Onu başka türlü almanın yolu da yok.' Küçük Prens'in Peşinde, Hasan Bacanlı, syf:76.

Yorumlar

  1. Gerçekten de teknolojinin getirdikleri yanında götürdükleri de çok fazla. Bu güzel farkındalık için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Teknolojiyi doğru ve verimli kullanmayı öğrendiğimiz ölçüde getirdikleri götürdüklerinden fazla olacaktır.

    YanıtlaSil
  3. Teknolojiyi yerine göre kullanmak en önemlisi, fazlası insanın en çok ihtiyacı olan doğadan uzak bırakıyor... Dengeyi korumak gerekiyor.

    YanıtlaSil
  4. Ne kadar güzel söylemiş hocam.

    YanıtlaSil
  5. "Konforlu bir hayat için de bir miktar konforsuzluk şart gibi gözüküyor.." çok doğru,en son yaptığınız alıntı da yerinde olmuş,2-3 katlı binalarda bile asansöre biniliyo,avm gibi vb yerlerde normal merdiven yerine yürüyen merdiven kullanılıyor,bakkala,markete bile çocuklar,kapıcılar gönderiliyo..yani sözün kısası rahatlığa alışmışız ama işte sağlık bozulmaya başlayınca anlıyoz bu hareketlerin kıymetlerini..güzel bir konuydu elinize sağlık..🙂

    YanıtlaSil
  6. ah ne şanslı büyümüşsüün :)

    YanıtlaSil
  7. Dogayi her zaman tercih ederim. Interneti sadece bloglarim icin kullaniyorum ki o bile bazen fazla geliyor birkac gün yokolup kendime geliyorum 😃

    YanıtlaSil
  8. İsmet ÖZEL'in şöyle bir ifadesi var; "Teknoloji benden aldıklarını bana geri versin, ben teknolojinin bana verdiklerini geri vermeye hazırım."
    Belki hayatımızı çok kolaylaştırdı ancak, verdiklerinin karşılığında da çok şeyi de götürdü maalesef.

    YanıtlaSil
  9. Biz de Ankara,merkezde büyüdük.Hiç öyle doğayla iç içe olamadık maalesef :( Şanslısın valla...

    YanıtlaSil
  10. makbule abalı uçun kuşlar seni mimlemiiş :)

    YanıtlaSil
  11. güzel bir yazı olmuş.. teknoloji maalesef üretkenliğimizi öldürüyor

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Kozalağın Hikayesi

Teknoloji Tembelleştirir mi?