7 Madde İle Müslümanların Problemleri



Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşımla müslümanların problemleri üzerine tartışmalarımız oldu. Problemlerin neler olduğu konusunda hem fikir olamasak da Türkiye’de yahut dünyada müslümanların karşı karşıya olduğu problemler üzerine düşünmek açısından faydalı bir tartışma oldu, benim açımdan. Bu düşünmeler neticesinde çeşitli sıkıntılar fark ettim. Aklıma gelen sıkıntıları sizinle de paylaşmak istedim. Belki benim aklıma gelmeyenler de vardır. 
Parantez içerisinde paylaştığım rakamları dipnot olarak koydum. Yazdığım şeyleri duyduğum haber kaynakları, iddialar, araştırmalar, fetvalar vs. dipnotlara ilişin açıklamlarda mevcut.

  1. Müslümanların yaşadıkları sıkıntılar üzerine ilk aklıma gelenlerden biri geçtiğimiz haftalarda yaşanan Suud prensinin Kabe’nin üstüne çıkması hadisesi oldu.(1) Benzer şekilde Kabe’nin etrafında çok katlı binaların durumu da problemlerden biri olarak gözüme çarptı.(2)
  2. Türkiye’de sayıları hızla artan domuz çiftliklerini de problem olarak görüyorum. Problem olarak gördüğüm nokta şurası: geçtiğimiz haftalarda ünlü bir pide firması tarafından kullanılan ürünlerde domuz eti bulunması.(3) Malumunuz olduğu üzere domuz eti yemek müslümanlara yasak kılınmıştır. İsteyenin domuz eti isteyenin sığır eti alabileceği şekilde düzenlemelerin olmaması problem olarak karşımıza çıkıyor. Yukarda bahsettiğim haberlere benzer iddialar zaman zaman gündeme geliyor.(4) Yetkililerin bu konuda açıklama yapmıyor olması, sayıları yüzün üzerinde olan domuz çiftliklerinin[1996 senesinde 80’in üzerindeymiş. Şimdi 100’ün üzerinde olduğu söyleniyor.(5)] amacının ne olduğu(ithalat olmadığına göre, nüfusun büyük çoğunluğu müslüman olduğuna göre bu etler ne oluyor!) gibi konular anlaşılmayı bekliyor. Aryıca ünlü et ve süt ürünleri firmalarının domuz çiftliklerinin de olması durumu daha da şaibeli hale getiriyor.(6) son olarak edindiğim bir bilgi de Türkiye’deki domuz eti üretimine dair: Türkiye’de senede 6 milyon ton kırmızı et tüketiliyor. Gene Türkiye’de senede 3 milyon ton domuz eti üretiliyor.(7)
  3. Problem olarak gördüğüm hususlardan bir tanesi de Et ve Süt Kurumu’nca ithal edilen etlerin durumu.(8) İslam’da müslümanların yiyebileceği etler belli kuralları taşıyor olmalıdır. Helal beslenme, helal kesim gibi kurallar bu noktada önemlidir. İthal edilen etlerin İslami usüllere göre kesilip kesilmemesi hususunda endişelerimin olması bu maddeye yer vermeme sebep oldu. Ayrıca ithal edilen etler ne etidir? İslami usüllere göre kesilmiş midir? 
  4. Eğitim boyutunda da bazen sıkıntılar olabiliyor. Sosyal sıkıntıların yanısıra dikkatimi çeken İslami sıkıntılar da var. Bunlardan biri imam hatip lisesi öğrencilerinin deizme kayıyor olduğu iddiası.(9) Bu iddiaya ilişkin araştırma(10) raporu gündemi meşgul etmiş, birçok siyasetçi ve ilahiyatçı bu iddialara karşı gelmişti. Fakat karşı gelenler arasında ciddi ve sağlam açıklamaları maalesef göremedik. Varsa da ben göremedim. 
  5. Bir diğer problem helal sertifikalı alkol iddiaları hakkında.(11) Geçtiğimiz aylarda haberlerde karşıma çıkan durum karşısında hayret ettim.(12)(13) Üzerinde helal sertifikası logosu bulunan alkoller, bir alkol firmasının helal bira üretme açıklamaları karşısında hala hayretteyim. Bu helal sertifikasını kim veriyor. Üzerinde helal sertifikalı o ürünler gerçekten helal mi? 
  6. Bir diğer mesele helal sertifikalar hakkında. Oradaki sıkıntı şu: Helal sertifikası veren kuruluşların birbiri ile akreditasyonu yok. Yani bir kurumun helal sertifikası verdiği ürüne, bir başka kurum helal sertifikası vermiyor. Çünkü dikkate aldıkları kriterlerde farklılık olabiliyor. Mesela, bir piliç üzerinden açıklayalım. Bir kurum tavuk üretiminde sadece tavuğun kesim şeklini dikkate alırken, bir diğer kurum tavuğun beslenmesinden tüketiciye ulaşıncaya kadar tüm süreci dikkate alıyor. Bu fark ile ilk kurumun helal dediği tavuğa ikinci kurum helal değil diyor. Buna benzer problemler de tüketiciyi şüphe de bırakıyor. Buna benzer şekilde sertifika Beren kurumların ücret karşılığı çalışması, günümüz şartlarında,  insanın aklına şüphe düşürüyor. Acaba parayı veren düdüğü çalıyor mu? 
  7. Bir diğer problem sigaranın haramlığı hakkında. Geçtiğimiz haftalarda Diyanet İşleri Başkanı’nın bu konularda açıklaması oldu: ‘Sigara haram olduğunu milletimize anlatmalıyız’, diye.(14) Problem olarak tanımladığım durum bu değil. Sigara’nın haramlığını(15) milletimize anlatmadan önce imamlara anlatmanın lüzumu. Zira, birçok imam sigara içmeye devam ediyor. Devam etmek bir yana sigaranın haram olduğunu düşünmüyor. Haram değil tahrimen (harama yakın) mekruh diyorlar.

Notlar

Burada saydığım problemler müslümanların bir boşlukta olduğu ile alakalı problemler. Ve maddeleri çoğaltmak mümkün: Beyaz etteki durum, tesettür tartışmaları gibi şeyler sayılabilir. Faiz meselesini saymıyorum bile. Zira faizin durumunu herkes biliyor. Fakat mevcut sistem içerisinden faize bulaşmamak da çok zor gibi.  Maddeleri çoğaltmadan problem olarak gördüğüm esas noktaya gelmek istiyorum. 
Netice itibariyle; 
- müslümanların helal beslenme noktasında muhtelif sıkıntılar yaşadığı,
- haramın helalin birbirine karışıyor olduğu,
- müslümanları helal ile haramı öğreneceği yerlerin güvensizliği/tutarsızlığı gibi problemler görülüyor. 

Dipnotlar

  1. https://www.yenicaggazetesi.com.tr/prens-selman-kabenin-catisina-cikti-223477h.htm
  2. https://www.haberturk.com/yazarlar/murat-bardakci/214703-yeni-mekke-projesi-degil-sanki-kabeyi-yoketme-plani#
  3. https://www.youtube.com/watch?v=ER341V9rW2A
  4. https://www.youtube.com/results?search_query=domuz+ti+pide
  5. http://www.gidaraporu.com/turkiye-domuz-ciftlikleri_g.htm
  6. https://teyit.org/turkiyedeki-bes-markanin-urunlerinde-domuz-eti-kullandigi-iddiasi/
  7. Helali Arama Stratejileri, İnsan ve Hayat kitaplığı, 2019
  8. https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/et-ve-sut-kurumu-300-tir-et-ithal-ediyor-2658536/
  9. https://www.mynet.com/imam-hatipliler-deizme-kayiyor-iddiasi-110103963504
  10. https://www.aydin.edu.tr/tr-tr/arastirma/arastirmamerkezleri/tarmer/programlarimiz/katıldigimiz-programlar/PublishingImages/Pages/Van---Yüzüncü-Yıl-Üniversitesi---Uluslararası-Deizm-Sempozyumu/Sempozyum%20Yayını%20-%20Din%20Karşıtı%20Çağdaş%20Akımlar%20ve%20Deizm%20-%20Van%202017.pdf (İmam Hatip Liselerinde İnanç Soru(n)ları, FatmaGünaydın. Sayfa 321-337)
  11. https://www.bbc.com/turkce/haberler/2013/08/130802_economist_alkolsuz_bira
  12. http://www.gidaraporu.com/alkolsuz-halal-bira-ve-sarap-aldatmacasi_g.htm
  13. https://www.milligazete.com.tr/haber/1106314/helal-icki-aldatmacasi
  14. https://www.diyanet.tv/sigaranin-haram-oldugunu-milletimize-anlatmaliyiz
  15. https://www.youtube.com/watch?v=BduR0V-elY8.

Yorumlar

  1. Müslümanların önemli problemlerinden birisi de cehalet Bence Arif Bey çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cehalet birçok problemin ana sebebi olarak ortaya çıkabiliyor.

      Sil
  2. Zaman zaman hayattan kopma hissiyatını ben de yaşayacak gibi oluyorum.

    YanıtlaSil
  3. çok faydalı bir yazı idi bu benim için. bir dolu şey öğrendim. teşekkür ederim yaa :)

    YanıtlaSil
  4. Hepsinin ana sebebi cehalet Arif hocam. Şu devirde cehaletle savaşa hız vermemiz lazım. Büyük sorumluluk var üzerimizde. Atalet de biz müslümanların problemleri arasında.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birçok problemin cehaletle yakından ilgisi var.

      Sil
  5. maalesef problem üzerine daha da problem yaratılmaya çalışılıyor islam alemi içinde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Hem de problemleri müslümanlar(!) hazırlıyor bazen.

      Sil
  6. Maalesef bahsettiğiniz problemler de dahil olmak üzere bir sürü problemimiz var ancak çözüm de görünmüyor yakın zamanda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üzücü olan nokta çözümün gözükmüyor olması zaten.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Kozalağın Hikayesi

Teknoloji Tembelleştirir mi?