Öğrenmek İçin Fırsatlar Oluşturun!


Çocuğundan büyüğüne, yaşlısından gencine hepimizin duyduğu bir söz var: Öğrenmenin yaşı yoktur. İnsan henüz bebek olduğu günlerde nefes alıp vermeyi öğrenir, biraz büyür emekleyip yürümeyi öğrenir, ilkokula başlar okumayı öğrenir, sonrasında öğrenmeyi öğrenir(yada öğrenemez). Bebeklik çağında başlayan öğrenme insanın ölümüne kadar devamlılığını sürdürür. Ve insan öğrendiklerini hayatın çeşitli merhalelerinde kullanmaya başlar.


Öğrenmenin yaşı olmadığı gibi zamanı ve mekanı da yoktur. Her zaman ve mekanda öğrenme mümkündür. Yeter ki insanda öğrenme isteği olsun. Öğrenmek isteyen insan sabah servisle işe yada okula giderken on tane kelimenin ingilizce karşılığını öğrenebilir. Bir tenefüs esnasında sevdiği şairin bir şiirini daha öğrenebilir. Bir arkadaşla sohbet ederken tebessümün gönül kapılarını açtığını öğrenebilir. Öğrenmek için yeterli zaman yada uygun mekan diye bir durum söz konusu değildir. Öğrenmede aslolan istektir. İstek ve samimiyet.

Birçoğumuz öğrenmenin zaman ve mekana bağlı olduğunu düşünürüz. Öğrenmede zaman ve mekan faktörü kadar kısa ve önemsiz görülen zaman aralıklarını değerlendirmek de önemlidir.  Uygun zaman ve mekan arayışı kişinin çalışmayı sürekli ertelemesine yol açar, öğrenmeye engel olur. İnsan genellikle uygun zaman ve mekanı bir arada yakalayamaz, bu iki şartı bir arada sağladığınıda da kendisinin çalışmak ve öğrenmek için hazır olmadığını, başka bir ifade ile çalışmak için ilham gelmediğini düşünür. Oysa ilhamı getirecek olan kendisidir. Öğrenmek için isteği olan kişiler her zaman ve mekanda ilhamı yakalayabilir. Unutulmamalıdır ki; ilham hiç bir zaman kendiliğinde gelmez insana, ilhama talip olmak lazımdır. 

Yorumlar

  1. Çok güzel bir konuya değinmişsiniz. Kalemize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Nedense yaşadığımız dönemde bilgiler biz insanlara zorla öğretiliyormuş gibi geliyor. Hepimiz hazıra konmak ve işin ipucuna kaçmaya çalışıyoruz. Güzel bir konu ve yazı, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Samet kardeşim. Sistem zorluyormuş gibi bir his oluşuyor herkeste. Oysa zorunlu değil arzulu olmak öğrenmek için çok daha iyi olacaktır . Teşekkürler.

      Sil
  3. Düşmanımız atalet! Ondan kurtulduğumuz zaman ne kadar güzel olacak her şey kim bilir.
    Kaleminize sağlık efendim cesaretlendim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ataletimiz tamamen atabilsek keşke. Dediğiniz gibi o zaman güzel şeyler bekliyor bizi. Ancak ataletimizi atabilmek için gayrete gelmemiz, şöyle bir silkinmemiz lazım. Teşekkürler :)

      Sil
  4. Zaman mekan bahane etmeyenler öğreniyor ve başarılı oluyorlar. Ayrıca dediğiniz gibi ilhama talip olmak gerekir. Selamlar.

    YanıtlaSil
  5. Aslında zaman yönetimi ile ilgili bir konu bence. Zamanını iyi kullanan insan önüne çıkan her fırsatı değerlendirip her yerde bir şeyler öğrenebilir. Yazı için teşekkürler:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Kozalağın Hikayesi

Teknoloji Tembelleştirir mi?