Nerede O Eski Ramazanlar - Osman Doğan, Soner Demirsoy I KitapYorum(6)




Hatıraları düşünmek insanda biraz hüzün biraz da sevinç duyguları uyandırır. Bu yüzden olsa gerek eski günleri düşünmeyi, bugünümüz ile kıyaslamayı içten içe severiz. Maziye karışan günler insana daha tatlıymış gibi geldiği için hepimiz yaşadığımız devirlerin bugünümüzden daha güzel olduğu fikrine kapılırız. Bunda biraz da, geçmişle olan bağlarımızı her zaman canlı tutma isteğimiz etkili olur. 

Yüzümüzde beliren tatlı bir tebessüm eşliğinde; ‘bizim çocukluğumuzda’, ‘eskiden’ diye başlayan cümleler kurmayı, ‘nerede o eski günler’ diye hayıflanmayı alışkanlık haline getirmişizdir. Ay, Ramazan ayı olması hasebiyle çokça duyduğumuz şeylerden biri de; ‘nerede o eski ramazanlar’ sitemidir. 

Nerede O Eski Ramazanlar kitabı, eski ramazanları gözümüzün önüne getiren bir kitap. Özellikle Osmanlı devri Ramazan adetleri, Ramazan’da sosyal hayat gibi konular anlatılıyor. Ramazan ayı ile özdeşleşen, varlığını günümüze kadar devam ettiren yahut ettirmeyen Ramazan adetlerinden bazıları şöyle:
Huzur Dersleri
Ramazanın ilk gününden başlamak üzere Tefsir ilmi ile alakalı müzakerelerin yapıldığı derslerdir. Padişah da derslere katıldığı için "Huzur-ı Hümayun Dersleri" adı ile bilinmektedir. Dersler saray salonlarından birinde gerçekleştirilmektedir. Derslere alanında iyi olan alimlerin katıldığı bilinmektedir.
Cerre Çıkmak
Medrese talebelerinin ramazan ayında kendi memleketlerine yahut başka yerlere gidip, ahaliye vaaz etmeleri, imamlık yapmalarıdır. Bu vesile ile talebeler öğrendiklerilerini pratikte uygulama ve tecrübe edinme fırsatı bulurlar. Ramazan sonunda ahali talebelere imkanları nispetince harçlık(sadaka, zekat) verir. Bu harçlıklar sayesinde talebeler bir senelik ihtiyaçlarını kendi emekleri ile karşılama fırsatı bulurlar. 
Diş Kirası
Ramazan ayında özellikle zenginlerin evinde iftar sofraları kurulur, oruçluya iftar ettirmenin sevabından nasiplenmek arzulanır. Bu iftaralar daha çok yoksullar içindir. İftara katılanlara iftar sonrası bir kese içinde para verilir. Bu para sevap kazanmasına vesile oldukları için ev sahibinin davetlilere ikramıdır.
Oruç Satmak
Küçük çocukların oruç tutmaya alıştırılması için uygulanan bir adettir. Yetişkinlerin, çocukların tuttukları oruçları satın alarak iftar vakti çocuklara hediye ya da harçlık vermesi şeklinde uygulanır. Burada amaç çocuğu oruç tutmaya ve sabretmeye alıştırırken eğlenmesine vesile olmaktır. (Bu konuda yanlış anlaşılan bir husus var. Oruç tutan çocuğun sevabı kendinedir. Orucunu satmış olduğu kişinin oruç tutmaktan muaf olması gibi bir durum söz konusu değildir)
Sadaka Taşları
Sadaka taşı uygulaması günümüzde bazı yerlerde uygulanan askıda ekmek uygulaması ile benzerlik gösteriyor. Hali vakti yerinde olanların sadaka taşına attığı sadakaları, ihtiyacı olanlar sadaka taşından alır. Alan vereni bilmez, veren alanı tanımaz. İhtiyacı olanlar kimseye mihnet etmeden ihtiyacını gidermiş olur. 

Yorumlar

  1. kitap tanıtım yazılarınız sayesinde bir çok kitapla tanıştım.kitap kategorinizi takip etmekteyim :).

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Kozalağın Hikayesi

Teknoloji Tembelleştirir mi?