Ana içeriğe atla

Otomatik Portakal - Anthony Burges I KitapYorum(11)

Kitap Hakkında Bilgiler

Yazar: Anthony Burgess
Çevirmen: Dost Körpe
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları
Sayfa: 172 sayfa

Kitap Özeti

Alex 15 yaşında, gündüzleri okula giden akşamları ise çetesiyle birlikte şiddet olaylarına karışan bir gençtir. Kendisi dahil dört kişilik çetesiyle(Alex, Dim, Pete, Georgia) akşamları hırsızlık, gasp, tecavüz, kavga ve adam yaralama gibi olaylara karışırlar. 
Bir gün çetenin lideri durumundaki Alex ile Dim arasında bir tartışma çıkar. Çetenin diğer üyeleri de Alex’in haksız olduğunu düşünür. Alex’in liderliği sorgulanmaya başlar, aralarındaki samimiyet derecesi azalır. Bir gün Pete’nin önerisiyle yaşlı bir kadının evini soymayı planlarlar. Kadının evindeki kıymetli eşyaları satarak mangır kazanma hayali kurarlar. Alex itibarını kazanma hırsı ile pencereden eve girip, yaşlı kadını etkisiz hale getirme işini üstlenir. İçeri girdiğinde yaşlı kadın polisi aramıştır. Alex yaşlı kadını etkisiz hale getirmeye çalışırken, elindeki vazo ile kadını öldürür. Bu arada çetenin diğer üyeleri kaçmış, polis eve gelmiştir. Alex kadını öldürme suçundan 14 sene hapis cezası alır.
İki sene hapiste kalan Alex, hükumetin suçluları ıslah etme projesi ile ıslah olarak(?) serbest kalır. Islah projesinde Alex iki haftalık süre boyunca şiddet içerikli filmlere maruz bırakılır. Film izlemeden önce de vücuduna kimyasal madde enjekte ederler. Sonuçta Alex kötülük karşısında şiddetli fiziksel acı duyar hale gelir. İyilik istediği için değil, ama kötülük düşününce şiddetli acılar çektiği için iyi olmaya başlar. Bu şekilde hapishaneden çıktığında amaçsız, ne yapacağını bilmeyen biri olarak sokaklarda dolaşır. Alex’in bu hali, hükumete muhalif politikacıların dikkatini çeker. Hükumeti eleştirmek için Alex’in durumunu yararlanmak isterler. Hükumetteki politikacılar da boş durmaz bu arada. Onlar da Alex’i seçim yatırımı olarak görürler.
Neticede Alex iyileşir, hür iradesi ile iyi ve kötüyü seçebilecek duruma gelir. Büyüdüğünü farkeder ve geleceğe dair planlar yapar.

Kitap Yorumum

Alex’tan hareketle yazar bozulan toplum düzenine eleştirilerde bulunuyor. İlgisiz aileler, hedefsiz gençler, ahlaki yozlaşma yazarın eleştirdiği konular arasında. Toplumdaki suç oranlarının artışına kalıcı bir çözüm bulmak yerine, bu soruna seçim yatırımı olarak yaklaşan politikacıların durumu da gözler önüne seriliyor. İnsanların iyi-kötü arasında seçim yapma ikilemini yok ederek, zorla iyiliğe yönelmeleri durumu etik açıdan yansıtılırken, toplumda bu durumun giderek artış göstermesi dikkatleri çekiyor.
Sonuç olarak yazar, ahlaki yozlaşmayı, ilgisiz aileleri, samimiyetsiz politikacıları göz önüne getiriyor. 

Yorumlar

  1. Olaylar. Alex. Gözümde canlandi. Güzel kitapmis...

    YanıtlaSil
  2. Bir musibet, bin nasihatten iyidir deyimi burada görülebiliyor. Acılar insanı terbiye edebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoğunlukla öyle oluyor. Bin nasihatin yapamadığını bir musibet yapabiliyor

      Sil
  3. Okuyacağım kitaplardan :)) Merak ediyorum :))

    YanıtlaSil
  4. kitabı okudum filmini de izledim bana ağır geldi ikisi de fazla karmaşık geldi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmi bilmiyorum ama kitap verdiği mesaj itibariyle hoşuma gitti benim :)

      Sil
  5. Başlayıp devamını getirememiştim, bırakıverdim nedense. Hatırladığım iyi oldu emeğinize sağlık teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabın ilk başları sıkıcı gibi biraz. Belki ondan devamı gelmemiştir.

      Sil
  6. Merak ettiğim bir kitap. :) İsmi de kapağı da ilgi çekici. :)

    YanıtlaSil
  7. Çok sevdiğim bir kitap ama filmini izlemeye cesaret edemedim :).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Film biraz cesaret ister gibi:) Yorum için teşekkürler...

      Sil
  8. Kitap okunacaklar listemde var.Karşıma çıktıkça merakım artıyor.Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  9. Ben de merak ettim şimdi. Listeme ekliyorum. Emeğinize sağlık, teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.