Ana içeriğe atla

Dualar ve Aminler - Arif Nihat Asya I KitapYorum(12)


Yazar: Arif Nihat Asya
Yayınevi: Ötüken Neşriyat 
Sayfa: 256 sayfa

Arif Nihat Asya, milli ve manevi duyguları harekete geçiren, insanın gönlünü coşturan şiirleriyle sevdiğim biri. Bayrak ve Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor şiirleriyle kendisine hayran olduğum şairin başka şiirlerini de okumak ihtiyacı ile aldım elime, Dualar ve Aminler'i. Kitapta şiirler dört bölüm altında toplanmış: Dualar ve Aminler, Divançe-i Arif, Kundaklar ve Basamaklar. Bazı şiirlerde anlamını bilmediğim kelimeler olsa da, sayfa altındaki ya da kitap sonundaki lügat imdadıma yetişti. Şiirleri ilmek ilmek okudum. Kimisinde göğsüm kabardı, coştum, taşdım. Kimisinde hüzünlendim.
Arif Nihat, şairliği bildiği noktanın çok daha ötesinde. Kitapta farklı yerlerde duyduğum birçok şiirin esas kaynağını bulmuş oldum. Sevdiğim bir çok şiirin altında Arif Nihat imzası varmış. Kitaptaki şiirler arasından bir demet sunuyorum size. Benim en çok beğendiklerim. 

Biz, kısık sesleriz... 
minareleri,
Sen, ezansız bırakma, 
Allaah'ım!
....
Bizi sen sevgisiz, susuz, havasız
Ve vatansız bırakma, Allaah'ım!
Müslümanlıkla yoğrulan yurdu
Müslümansız bırakma, Allah'ım!

Konsun -yine- pervazlara
Güvercinler;
"Hu hu"lara karışsın 
Aminler...
Mübarek akşamdır;
Gelin ey Fatiha'lar, Yasin'ler!
Döndü korlarla alevler bir ılık iklime:
Mancınık kıydı, ateş kıymadı İbrahim'e!

Yorumlar

  1. Milli vatan şairimiz. Hoş şiirlerini okumadım ama bir zamanlar bölümün eşit ağırlık olduğundan aşinayım. Milli duyguları içeren kitapların Ötüken Neşriyat`tan çıkması gözümden kaçmış değil. Keyifli okumalar. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ötüken neşriyat yayınları milli duyguları harekete geçiren yayınlar oluyor :)
      Yorum için teşekkürler

      Sil
  2. Keyifli okumalar. :)
    Her türden kitap okumak daha da fazla açıyor insanın zihnini. zamanla netleşmeye başlıyor bazı şeyler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şiir, roman, hikaye, deneme... Her türden okuyorum genelde. Her birinin etkisi başka oluyor.

      Sil
  3. Lisedeyken ezberletilenlerden biriydi :)) Keyifli okumalar :))

    YanıtlaSil
  4. Yazarin ismine bakmaniza bile gerek yok Otuken Nesriyat.. Tabi yazar ne yazar amma...

    Ahmed Hamdi Tanpinar okurdum tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sırada Tanpınar var. Bir kaç gün içinde başlayacağım. Teşekkürler...

      Sil
  5. adını duydum yazarın ama okumadım. not aldıım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şiirlerine göz atabilirsiniz. Güzeller bence

      Sil
  6. İade-i ziyarete geldim Arif kardeşim. Adından dolayı şimdilik bu yayını seçtim. Çok güzeldi. Sigara hakkında yazdığı dörtlük güldürdü beni. Malum biraz gülmeye ihtiyacım var. Tekrar geleceğim inşallah bloğunuza. Şairimizi okumalı. Öneri ve yayın için teşekkürler. Sağlıcakla kalın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Ece Abla. Her zaman bekleriz inşallah. Her daim gülebilmeniz dileklerimle...

      Sil
  7. Bir baş ucu kitabıdır. Mutlaka aklıma gelince elimi uzatacağım yerde durur. Asya okumak ve okutmak gerek. Milli ve manevi bilinç aşılamak uğruna.
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arif Nihat okunmalı kesinlikle :)
      Yorum işin teşekkürler

      Sil
  8. Şiirleri çok seviyorum ama uzun zamandır da bir şiir kitabı okumadım. Bu kitabı mutlaka okumalı. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.