Gönül Dünyamız


Hayatımız maddi düşüncelerin kıskacında sıkışıp kalıyor. Hayata dair, tüketmeye ve biriktirmeye dair planlarımız her geçen gün benliğimizi daha çok etkisi altına alıyor. Hal böyle olunca gönül dünyamızda huzursuzluklar baş göstermeye, tatminsizliklerimiz artmaya devam ediyor. 
İnsanlarla ilişkilerimiz, hayal dünyamız, hayatımız metalaşırlarken; hatır-gönül için ve Allah rızası için yaptıklarımız hayatımızdan uzaklaşıyor. Yaptığımız her şeyin maddi bir karşılığı olsun istiyoruz.
Yaratılanı  hoş gör, yaradandan ötürü diyen Yunus Emre'yi bile metalaşmış zihinlerimizin kıskacında düşünüyoruz. Hoşgörü söylemleriyle metalaştırdığımız Mevlana da aynı şekilde. Gönül dünyamızı etkileyen her kim varsa bir şekilde onları metalaştırıyoruz. Maddi çıkarlarımız için. 
İnsanları ‘ederi kadar’, gibi kalıplara sokup bilerek yahut bilmeyerek insana da alınıp satılan bir mal hüviyeti yüklüyoruz. Olumsuz özellikler taşıdığına inandığımız insanlar için kullandığımız, ‘üç kuruşluk insan’ tabirleri de bu durumu aşikar ediyor.
Hayatımız bu kadar metalaşmışken, imkanlarımız iyiye gitmesine rağmen huzursuzluklarımız artıyorken, biraz da gönül dünyamızı aydınlatmak lazım. Kesemizi değil, gönlümüzü genişletmek niyetiyle, karşılığını beklemeden ihtiyacı olan birinin elinden tutmak, somurtan bakışlarımız arasına tebessüm ilave etmek ve gönüller fethetmek... gönül dünyamızı aydınlatacaktır.

Yunus Emre’ye kulak verelim: 
….
Sevelim sevilelim
Bu dünya kimseye kalmaz.


Yorumlar

  1. Kesinlikle noktasına virgülüne kadar katıldığım bir yazı olmuş, elinize sağlık. Makineleşmeye başladığımız şu zamanlarda yüreklerimizin de ilgiye ihtiyacı var. Yunus Emre, Mevlana gibi şahsiyetlerden de öğreneceğimiz çoook şeyler olduğunu düşünüyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yunus Emre ve Mevlana'dan öğreneceğimiz çok şey var, haklısınız. Yorum için teşekkürler.

      Sil
  2. Kısa fakat çok özlü bir yazı yazmışsınız. Evet dediğiniz asıl gibi gönül dünyamız genişletmeliyiz. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gönül dünyamızın zenginliği çok önemli bence. Teşekkürler. :)

      Sil
  3. Yunus Emre ve Mevlana hazretleri de söylediğiniz gibi olmadıkları yerlere çekildiler. Gerçekte yaşadıkları gibi yansıtılmadıklarını düşünüyorum. Sanki sadece güzel sözler ve şiirlerinden ibaretler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hümanizm ve hoşgörü adı altında Yunus Emre ve Mevlana farklı noktalara çekiliyor. Yorum için teşekkürler.

      Sil
  4. İmkânlarımız iyiye giderken huzursuzluklarimiz artıyor...çok doğru tespit.. teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. Sevgi her iyi şeyin başı, iyilik, iyi insan olmak, sevgiden geçiyor, çok haklısın. Emeğine sağlık. Çok güzel bir yazıydı.

    YanıtlaSil
  6. Her şeyin başı sağlık ve mutluluk değil artık. Her şey para ediyorsa değerli ve mutluluk verici. Ya çok zenginleştik gönlümüzü unuttuk ya da hayatın zor şartlarını düşündüğümüzde gönül dünyamızı besleyecek vakit bulamıyoruz. Bildiğim tek şey gönül zenginliği olduğu zaman huzur ve mutluluk için çok sebebiniz olduğudur. Teşekkürler yazı için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her şeyi paraya odaklaştırdığımız için gönül dünyamızı ihmal ediyoruz. Katkı için teşekkürler :)

      Sil
  7. Keşke Yunus gibi bakabilsek hayata... Güzel bir yazı olmuş. Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Ye kürküm ye dünyasında yaşıyoruz malesef. Herkese cüzdanı kadar değer görüyor. Her şey bitti. Bizi biz yapan tüm değerlerimiz çoktan öldü. Eskiden her şey daha güzeldi. Ne samimiyet kaldı ne de huzur

    YanıtlaSil
  9. Bazen çokluğun getirdiği yoklukla yüz yüzeymişiz gibi geliyor. İnsani değerleri yitirdiğimiz takdirde gerisinin öneminin olmadığını görerek yaşıyoruz. Nasrettin Hocanın tabiriyle bindiğimiz dalı kesiyoruz ama verdiğimiz zararın farkında değiliz belki de. Sizin söylediğiniz gönül evliyaları yıllardır adından söz ettirirken, sermaye zengini birisini yıllar içerisinde unutuyoruz. Aslolan değerleri kaybettikçe samimiyetimiz ve içtenliğimiz de kayboluyor, maddiyata tamah ettikçe maneviyatımız ölüyor.

    Çok anlamlı ve faydalı bir paylaşım olmuş. Sevgi ve selamlarımla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasrettin Hoca tespitiniz çok doğru. Katkı için teşekkürler :)

      Sil
  10. Onları anlamak sadece sözlerini paylaşmaktan ibaret oldu artık. Ve herkes çok iyi aslında.(!) Suçlanacak birileri hep var. Böyle yaparakta gönlümüz ve vicdanımız arasındaki kanalları tıkıyoruz. Ve gönlümüz daralıyor... Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir bakıma kendimizi kandırıyoruz. Katkı için teşekkürler.

      Sil
  11. Yunus Emre'yi ben de severim..onun bir şiirini şarkıya çevirmeyi düşünüyorum..bakalım ne zaman ve nasıl olacak,tam belli değil.. ne güzel demiş Yunus Emre ; "sevelim sevilelim,bu dünya kimseye kalmaz.." elinize sağlık.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yunus Emre şiirleri gönülleri etkileyen türden.

      Sil
  12. Öz ve anlamlı bir yazı olmuş :) Manevi dünya çok önemli tabii. :)

    YanıtlaSil
  13. ''Ben gelmedim kavga için, benim işim sevgi için..''Yunus Emre'nin bir sözünü de ben ekleyim dedim.Yunus Emre'nin baktığı ve olduğu mertebeye yaklaşabiliriz inşallah...

    YanıtlaSil
  14. Merhabalar.
    Son zamanlarda aşırı derecede bir dünya malına tamah eder hale geldik. Bizi bu tüketim çılgınlığı ile bizleri mal mülk edinmede birbirimizle adeta yarışır eder hale getirenlerin kim olduklarını çok iyi biliyoruz. Hasetlik ve kıskançlık almış başını gidiyor. Oysa sizin de dediğiniz gibi; hep kesemizi düşünmekten kendimizi alıkoysak da, Cenab-ı Hakk'ın tecelli ettiği gönüllerimizi doldurmada birbirimizle yarışır hale gelmekle birlikte siyonizmin de çabalarını boşa çıkartsak olmaz mıydı?..

    Paylaşımınızı çok beğendim. Kaleminize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Bir çok açıdan olumsuzluklar içerisindeyiz. Hasetlik, paraya tutkunluk, tüketim tutkusu almış başını gidiyor :)

      Sil
  15. Son zamanlarda fark ediyorum da değişen dünyadan bıkmış insanların geriye dönüş çabaları var. Bunlardan biri de gönül dünyası.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanlar bir yandan geriye dönmeye çalışırken bir yandan da hızla ilerlemeye devam ediyor.

      Sil
  16. Okadar güzel ve doğru ki yazdıklarınız hepsine katılıyorum.
    Manevi dünyanın önemi gerçektende çok önemli.
    Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  17. Gerçekten öyle içimiz daralıyor huzuru yakalayamıyoruz, dediğiniz gibi maneviyat bulmalı, hoşgörü, sevgi artmalı insanda. Video çok güzeldi teşekkür ederim bu güzel konu hakkında yazdığınız için. Geçici bir dünyada yaşamın yorucu monotonluğuyla unutuyoruz maneviyatı ama dünya geçici dolu dolu sevgi ve hoşgörü ile geçirmeli zamanı insan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her daim sevebilmek dileğiyle... Teşekkürler :)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Kozalağın Hikayesi

Teknoloji Tembelleştirir mi?