2017'de Okuduğum En İyi 10 Kitap


Zaman çabuk geçiyor. Seneler geride kalıyor. 2017’nin son günlerindeyiz. 2016’nın son günlerinde sene boyunca okuduğum kitaplar arasından en beğendiğim 10 tanesini burada paylaşmıştım. Kendimce 2017’nin muhasebesini yaparken kitaplar da karıştı hesapların arasına. Geçen sene yazdığım yazıyı hatırlayıp bu senede ‘en beğendiğim 10 kitap’ başlıklı bir yazı yazmaya başladım. Bir sene boyunca okuduğum kitapları gözümde canlandırdım, genelde internetten sipariş verdiğim için geçmiş siparişlerime göz attım. Bunlar arasından en faydalı bulduğum 10 tanesini listeledim. Liste alfabetik sıraya göre ayarlanmıştır. 

Canlı Kitap - Ümit Yüksel
Kitap okuma sevgimi artıran, bu yönü ile çok faydalı bulduğum bir kitap. Kitabın temel vurgularından biri, canlı kitap olabilmek. Yani okuduğunu anlamak, bilmek ile kifayet etmeyip öğrendiklerini uygulamaya dökmek. Kitabı okuduktan sonra uygulama boyutuna ağırlık vermeye çalışıyorum. Kitapta okuryazar olmak ile alakalı şöyle bir tavsiye vardı: Her akşam o gün okuduklarınızdan öğrendiklerinizi not alın. Ardından o anki/günkü düşüncelerinizi yazın. Okumaya ve yazmaya başlamış olursunuz. Bu tavsiyeyi uygulamaya başladım. Her gün yapmak mümkün değil, fakat mümkün olduğu nispette yapıyorum. Faydasını da gördüğümü düşünüyorum.

Dahiler ve Deliler - Mehmed Niyazi
Kültür, sanat, edebiyat alanında önemli bir mekan olan Marmara Kahvesi etrafında geçen bir roman. Bu kahvede devrin yazarları, şairleri, tarihçileri ve daha farklı alanlarda insanlar bir araya geliyor. Güncel olaylar,  tarih, edebiyat ve sanat kahvede konuşulan şeylerden. Kitapta ayrıca yazarın hayatından kesitler de sunuluyor okuyucuya. Öyle bir kahve güzel olurdu düşüncesi, kitabı sevmemi sağladı.

Kitap hakkında blogumda yazmıştım. Kişisel gelişim kitaplarını sevmesem de bu kitap çok hoşuma gitti. Depresyondan nasıl kurtuluruz? sorusu irdelense de, günlük hayatta hepimizin yaşayabileceği olumsuz düşünce ve duyguların kontrolü noktasında faydalı bir kitap. Kitap hakkında detaylı paylaşımım için tıklayın.

Kilit - Mustafa Necati Sepetçioğlu
Tarihi romanları seven biri olarak bu kitabı ve devamını okumakta geç kaldığımı düşünüyorum. Bu kitabı okumama CahilOkur’un çekilişi vesile olmuştu. CahilOkur’a tekrar teşekkür ediyorum. Selçuklu Devleti’nin gelişme döneminden itibaren Anadolu’nun Türkleşmeye başladığı günleri anlatıyor roman. Kimi zaman Sultan Alpaslan’ın otağında buluyorsunuz kendinizi, kimi zaman askerlerin arasında, kimi zaman da Ahmet Yesevi’yi yetiştiren dervişlerin arasında.

Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk - Maia Szalavitz, Bruce D. Perry
Kitabı epey zamandır okumak istiyor, baskısı kalmadığı için temin edemiyordum. Yeni baskı çıkınca 2017’nin son kitabı olarak okudum. 'Travma yaşamış çocuklara, hayatı travma olmuş çocuklara nasıl yardımcı olunur' sorusuna cevap niteliğinde faydalı bir kitap. Bebeklik döneminin beyin gelişimine etkisi, bu dönemde gerçekleşen ihmal ve istismarın açtığı hasarlar okuyucuyu şaşırtacak derecede. Kitap ile detaylı bir yazıyı önümüzdeki günlerde yazmayı planlıyorum. 

Kitap hacim olarak küçük olsa da, ihtiva ettiği mana itibariyle çok kapsamlı ve düşündürücü. Neredeyse her cümleyi tekrar tekrar okudum, üzerinde düşündüm. Kitaptan önemli olan kesitleri, daha gerçekçi ifade ile önemli olduğunu düşündüğüm kesitleri daha önce yazmıştım, okumak isterseniz tıklayın.

Saatleri Ayarlama Enstitüsü - Ahmet Hamdi Tanpınar
Tanpınar kendine has anlatımı, şiir gibi cümleleri ile okurken insanı hoşnut eden bir yazar. Yazar Türk toplumunun kültür değişim sürecini, yaşadığı devrin muhtelif problemlerini anlatıyor. Problemleri tartışıyor, yorumluyor. Farklı açılardan bakmamızı sağlıyor. Bir tarih ve kültür romanı olarak çok sevdiğim kitaplardan.

Kitap hakkında blogumda yazmıştım. Şurada. Tavsiye kitaplar bölümünde. Kitap, tecrübelerin ve bilimsel verilerin ışığında sağlıklı yaşama rehberi niteliğinde. Kitabın vurguladığı en önemli nokta ise sağlıklı yaşamak için tedbirler almak. Tedavi olmaktan ziyade hastalığa yakalanmamak için tedbirler almanın ehemmiyetini vurgulayan kitap bilhassa bu yönü ile başucu kitaplarımdan.

Toprak Ana - Cegiz Aytmatov
Asya steplerinin ve savaşın yazarı olarak hafızamda yer etmiş Aytmatov. Kitaplarında savaş önemli bir tema olduğu için galiba. Aytmatov'un diğer kitaplarında olduğu gibi Toprak Ana’da da savaşın getirdiği acılar, yokluklar, sıkıntılar işleniyor. Toprak Ana evlatlarını ve kocasını savaşta kaybetmiş, ölü yahut diri olduklarından bile haberdar olmayan bir kadın. Savaş öncesi kurduğu hayaller ile, savaşın getirdiği acılar arasında sıkışıp kalmış.

Yüce Hedefler Kitabı - Ebul Hasen Maverdi
İslam ulemasından Ebul Hasen Maverdi’nin kaleme aldığı kitap. Ayetlerden, hadis-i şeriflerden, yaşanmış olaylardan hareketle insanları dünya ve ahirette huzura eriştirecek bir reçete sunuyor. Bu reçeteler arasında Dünyanın Nizamı ve İnsanların Huzuru hakkında yazdıkları bana göre çok önemli şeyler.


Arif Öztürk © 2017 Her Hakkı Saklıdır

Yorumlar

  1. Arif kardeşim. Ben çoğunlukla bloggerların okuduklarından seçim yapıyorum, kendi tercihlerimin dışında. İlgimi çekenleri not aldım. Bilhassa çok merak ettiğim "Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk"kitabı oldu. İnternetten sipariş edip bir an önce okumak istiyorum. Ne güzel listelemişsin. Ben de bugünlerde fırsat yaratıp, Fernando Pessoa'nın Huzursuzluğun Kitabı'nı okuyorum. Çok ilginç bir kitap. Bir sandıkta topladığı yazıları sonra derlenip, yayımlanmış.
    Yeni yılın sağlık, mutluluk ve huzur içinde geçsin inşallah. Aynı zamanda bol okumalı günler dilerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ece abla teşekkür ederim. Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk'u seveceğini, kitaptan istifade edeceğini düşünüyorum. Huzursuzluğun Kitabı benim de merak ettiğim bir kitap. Okuma listemde, sıranın kendisine gelmesini bekliyor.
      Size de mutlu yıllar.

      Sil
  2. Saatleri Ayarlama Enstitüsünü ben de bu yaz okudum ve beğendim. Bu vesileyle bol kitaplı ve mutlu bir yeni yıl dilerim.

    YanıtlaSil
  3. Arada okuduklarım var. Diğerlerine de bir göz atarım. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  4. iyi hissetmek kitabını çok merak ediyorum

    YanıtlaSil
  5. Canlı kitap olabilmek önemli. Okuduklarımızda önemli tabi. Bir çok kitaplar okunuyor fakat doğru bilgileri okumazsak doğru olamayız. Hz. Ali'nin kv. bir sözü vardır. "Eğri cetvelden doğru çizgi çıkmaz." diye.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Okuyacağım kitapları seçerken referans noktalarına dikkat etmeye çalışıyorum.

      Sil
  6. Saatleri Ayarlama Enstitüsü ve Toprak Ana dışındakiler'i hatırlayamayınca utandım kendimden! Ama mazeretim var deyip teselli ettim bir çeşit :) Artık bilgim var değil mi? Güzel bir derleme olmuş. Bakacağım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık o kadar çok kitap var ki piyasada. Hepsini bilmek ve takip etmek mümkün değil. Kitap tavsiye yazıları bu bakımdan önemli oluyor bence.
      Yorum için teşekkürler.

      Sil
  7. Emeğinize sağlık.Teşekkür ediyoruz tek tek özetlediğiniz için.Hepside birbirinden güzel kitaplar.Canlı kitap isimli kitabı alıp okumayı ve çocuklarıma okutmayı düşünüyorum.Diğer tavsiye ettiklerinizi de sıraya koyup okumayı isterim 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.
      Canlı Kitap özellikle gençler için faydalı olacaktır.

      Sil
  8. canlı kitap 🙂 ve Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk gerçekten ilgimi çekti..ilginç kitaba benziyolar,emeğinize sağlık..🙂

    YanıtlaSil
  9. aytmatov ve saatleri okudum :) özdenören merak ediyom :)

    YanıtlaSil
  10. Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk ilgimi çekti. Toprak Ana da alışveriş sepetimde, bir dahaki alışverişimde alıp okumayı umuyorum.
    Ellerinize sağlık, güzel bir liste :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisi de güzel kitaplar. Yorum için teşekkürler :)

      Sil
  11. KöpeK gibi büyütülmüş çocuk ilgimi çekti benim de şimdi..

    YanıtlaSil
  12. Hocalarımız Köpek gibi büyütülmüş Çocuk kitabını önermişti.Ben de onu okuyacağım inşallah :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Kozalağın Hikayesi

Teknoloji Tembelleştirir mi?