Ana içeriğe atla

İlmi sima Nedir? Fizyonomi Nedir?


Geçtiğimiz günlerde ilmi sima hakkında okumalar yaptığımı ifade etmiştim. İlmi sima nedir? Bu sorunun cevabını ve tarihsel sürecini mümkün olduğunca kısa bir şekilde izah etmeye çalıştım. 

İlmi sima kısa tanımıyla vücut yapısından hareketle karakter analizi yapılmasını ifade eder. Vücut yapısı ve karakter arasında doğal bir irtibat olduğu inancı ile ortaya çıkan ilmi sima batıda ve bilimsel terminolojide fizyonomi, doğu terminolojisinde ise ilmi feraset, ilmi kıyafet gibi isimlerle bilinir. Bilimsel temelden yoksun olduğu eleştirileri yapılsa da özellikle istihbarat ve güvenlik, satı ve pazarlama alanlarında ilmi sima verilerinden faydalanılmaktadır.

Filozoflar bu alana ilişkin açıklamalar yaparken, İslam âleminde bazı ulema ilmi sima bilgilerini kullanmışlardır. Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri Marifetname isimli kapsamlı eserinde ilmi sima konusuna da temas etmiştir:

‘Allah insanı en güzel şekilde süsleyip nurlandırmıştır. Bunun yani sıra, insanlari şekil ve karakter olarak değişik yaratmıştır. Sonra lütuf ve inayeti ile şekli karakterin ve azayı(organları) da ahlakın belirtisi kılmıştır. Böylece, insan önce kendi görünümünden kendi karakterini tanımlayarak ihtimam ile ahlakını güzelleştirir.’

Eski Yunan’da da bu alana ilişkin çalışmalar olsa da fizyonominin temellerinin Çin’de atıldığı görüşü kabul görmektedir. Çinliler yüz biçimlerine göre karakter özelliklerini ve başarı düzeylerini tespit etmeye çlışmışlardır. Çin’den sonra fizyonomi ile ilgili farklı görüşler ortaya çıkmış olsa da Çin ekolünde önemli bir yer kaşlar, gözler, ağız, burun ve kulaklar diğer ekollerde de önemli yere sahiptir.

Yüz okuma ile;
  •          Duygusal durumlar,
  •          Arkadaşlık,
  •          Ketumluk,
  •          Karar verme becerileri
  •          Merhamet ve zalimlik gibi özelikler hakkında bilgi edinmek mümkündür
Okuma Önerileri
  • İskender Fahreddin, Fizyonomi (Eski bir eser)
  • Erol Göka-Murat Beyazyüz, Gerçek İnsanın Yüzünde Yazar mı?
  • Halid Ziya Uşaklıgil, Ruhun Lisanı: İlmi Sima
  • Mustafa Bin Bali, Yüzler Hali söyler
  • Erzurumlu İbrahim Hakkı, Marifetname (İlgili Bölüm)

2018 © Arif Öztürk

Yorumlar

  1. hımmm gerçekten de belli oluyor mu acaba yaaaa :) bunu gösteren test gibi bişi var mı kiii. marifetname ne kitap serisi ama ya müthiş diy mi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten belli olduğunu söyleyenler var. Fakat bunu anlayabilmek için gerçekten işin ehli olmak lazım galiba. O da çok zor gibi. Anlaşılan şeyler de subjektif yorumlar olmaktan öteye gitmeyecektir bence. Bir testi falan yok galiba. Varsa da bilmiyorum.

      Sil
  2. İnsanın mimiklerinden kendini ele vermesi bilimsel olarak tespit edilen şeyler arasında. Bu konuda jest ve mimikler üzerine yapılmış araştırmalar mevcut. Gerçekten bir noktaya kadar tespit etmek mümkün. Ancak kaş, göz, yüz şekli vesaireden çıkarım yapabilmek benim de aklımı kurcalıyor. İslam uleması ilmi simayı gizli ilimler kategorisinde ele almış. Falcılık vs. şeylerin yüz okuma ile mümkün olabileceği görüşü ile ilmi simaya müspet bakmayanlar da olmuş.
    Maya meselesi de biyoloji ve psikoloji de kalıtım etkisi olarak ifade ediliyor.

    YanıtlaSil
  3. Bu konu hakkında çok yorum yapmak istemiyorum ama Arif Abi sanki ben biraz çözebiliyorum gibi. İlk başta ön yargım var sanmıştım ama değilmiş. İnsanları tanıdıkça ilk gördüğüm anda kafamdaki düşüncelerin doğru çıkmışlığına çok şahit olduğum var. Gerçekten iyi bir şey değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dikkatli bir gözlem ile tecrübe edilebilecek bir durum olabilir. Zaman zaman ben de benzer şeyler yaşıyorum.

      Sil
  4. Marifatnamede; yazılanlar ile, insanların itham edilmemesi gerektiği de yazıyor. Ağır itham içeren bulgular var zira. Ama yazılırken de, kulağının şurası şöyle olan hırsızlığa ''yatkın'' olur gibi ibareler var. İlle de olacak diye değil ama o dönemde karşılaşılan insanlar arasında ki ortak özelliklere dikkat edilmiş gibi geliyor bana. Çok uzun zaman önce baktığım için net bir şekilde hatırladığımı söylemiyorum ama aklımda bu şekilde muhafaza etmişim.

    İstemsizce yaptığım ve çekindiğim fiziksel özellik, dudak yapısı. Acımasızlık hissiyatı oluşturuyor bende. İnsanların en saklayamadığı nokta olan gözlerde mühim. Mesela seri katillerin fotoğraflarında, gözler bana hep aynı gibi gelmiştir.

    Güzel konular...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gözler ve dudaklar çok önemli oluyor gerçekten. Marifetnamede de ifade edildiği insanları itham etmemek lazım. Özelde böyle tespitler yapılmış olsa da bu durumu genele uyarlarken tedbirli olmaz lazım.Katkı için teşekkürler...

      Sil
  5. Aslinda cok dikkat edince anlasilabilir ama iyi gizleyenler de var 😂😂😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gizleyebilmek bir şekilde mümkün olacaktır.

      Sil
  6. İnsanın kalbinin güzelliği veya karalığı illaki suratına sirayet eder. özellikle gözler kişinin ne olduğunu yansıtır.

    kaynağını hatırlayamıyorum ancak kimi Devletlerin yaptığı araştırmalarda suçluların profil (portre) fotoğraflarından teşhiş edilebilme oranının hayli yüksek olduğunu göstermiş.

    birde kendi gözlemim olarak, yıllarda içki (alkol) kullanmış insanlarda, alkolu bıraksalar dahi kendilerini suratlarından ele verebiliyorlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalpdeki şeylerin yüze siret edebileceği önemli bir gerçeklik.. Birçok ülke suçlu profillerini belirlemede bu yöntemi kullanıyor.

      Sil
  7. Çok ilginç bir bilgi.Bu önerdiğin kitaplara da bakmak gerek.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.