Ana içeriğe atla

Bizi İnsan Yapan Nedir? I İnsan Belgeseli

Dünyanın dört bir yanından insan manzaraları, zenginler-fakirler, gençler-yaşlılar, siyahiler-beyazlar…

Üvey babam beni sürekli döverdi. Sevdiği için dövdüğünü söylerdi. Uzun yıllar sevginin incitici olduğunu düşündüm. Sevdiğim herkesi incittim. Acı verdiğim ölçüde sevgiye değer biçtim.’ Bu cümle ile başlıyor belgesel.

Mutluluğa verilen cevaplar ile devam ediyor: 
'Çocuklarımın akşam ev gelmesi' diyor, biri.
Yaşlı bir kadın, 'yağmur ve soğuktan koruyan küçük bir kulübe', olarak tanımlıyor.
Bir başkası, 'toprakta değil yatakta uyumak', diyor.
Ve bir başkasının cevabı, 'sabah ağrısız uyanmak'.

Sonrası savaş ile devam ediyor. ‘Önceleri sadece hastalıktan ölürdük’, diyor ihtiyar bir adam, ‘bizim savaşımız öldürmezdi’.


Mevzu aşka gelince ‘ruhu dolduran şeydir’ diye bir tanımlama geliyor. Daha çok laf söyleniyor aşka dair, fakat bu cümle hepsine bedel.

Ve, bir kadın, ‘annemin beni satmak istemesini asla unutamayacağım’ diyor, peşi sıra hikayesini anlatıyor. 

Göçün verdiği zahmetler. Göç olayına mültecilerin penceresinden bakma fırsatı yakalıyoruz.

Mevzu yoksulluğa geliyor. ‘Yemek zorunda olup yiyememek, okula gitmek sorunda olup gidememektir’ diye açıklıyor biri. 

Sonra, yaşlılık ve ölüme geliyor mevzu. Ve ardından hayata yüklenen anlama.

Belgesel sona ererken bir kadın mesaj veriyor: ‘Kim olduğunuzu asla unutmayın. Her zaman gülümseyin. Çünkü gülümsemek herkesin anladığı tek dildir.

Yorumlar

  1. Güzelmiş, ilk fırsatta izleyeceğim.

    YanıtlaSil
  2. Tanımlar çok hoşuma gitti, etkiliyor insanı.

    YanıtlaSil
  3. Dayakçı üvey babalar, kızını satan analar, dünyaya bakınca insan olmak "bunu yapan insan olamaz" denilen şeyleri asla yapmayan ve tam tersi davranan (merhametli, vicdanlı, empati kurabilen, şefkatli, psikopat olmayan, kimseye zarar vermeyen) kişilere denir diyorum.
    Birkaç gün önce twitter sayfalarında bazı ülkelerde sapıkların parayla tecavüz etmek için koyun, köpek hatta kedi aldığını, böyle yerler olduğunu okuyunca kahroldum, işte insanlık dışı insanlar:((((insanlık insanlık dışı olmamak bence...:(

    Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan kelimesinin unutmak kelimesinden geldiği söyleniyor. Unutan varlıklarız. Maalesef ki, unuttuğumuz şeylerin başında insan olduğumuz geliyor.

      Sil
  4. Geçen evsiz adam demişti yatağımı özledim diye.Dedim ki bazen güzellikleri fark edemiyoruz.Gerçekten insanın kendi yatağı olması ve yatağında uyuması ne kadar da güzel bir şey ve çoğu kez böyle ayrıntıları unutup rutine bağlıyoruz hayatı :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her şey farkedince güzelleşiyor ve anlam kazanıyor zaten. Teşekkürler...

      Sil
  5. Ne kadar manidar. Çok sevdim. İzleyeceğim.

    YanıtlaSil
  6. Şükretmemiz için o kadar sebep var ki, bunların hepsi için gülümseyelim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir de görebilsek şükretmemiz gereken şeyleri..

      Sil
  7. Yanlış anımsamıyorsam, netflix de görmüştüm gibi geliyor belgeseli. Tanıtımın ardından izlemek isterim. Alıntıladığınız cümlelerin hepsi o denli anlamlı ki. Aşk, ruhu dolduran duygudur, gerçekten. Ancak bunun için de güçlü maneviyat gerekir.Şimdilerde aşk denilen olgunun içi, dışı kof ve boş. Paylaşım için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşk zaten maneviyat ile birlikte olursa aşk olur. Gerisi boş. Teşekkürler..

      Sil
  8. Sonuna kadar izleyemediğim ama buna rağmen çok etkilendiğim bir belgesel.
    Çünkü sözlerin çoğu okurken aklımda canlandı.
    Sevmeyi öğrenen o siyahi adam mesela..ona sevmeyi öğreten aileden bahsederken döktüğü gözyaşları insanlığın ve insan olmanın sadece küçük bir örneğidir.
    Kurulan ve çok iyi işleyen ve kültürümüzü inancımızı değerlerimizi yok etmeye çalışan kapitalist sistemin direndiği duyguları fark etmek isteyen bu belgeseli izleyebilir.
    İnsan,çok güzel bir varlıktır ona biçilen modelden sıyrılıp özüne dönmesi lazım bu yüzden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özümüze dönmeyi başarırsak kendimizde ve dünyada çok şey değişecek muhakkak. Lakin kapitalist sistemin çarkları olmaktan kendimizi kurtarmak gibi gayemiz yok.

      Sil
  9. çok sevdim ve de mutlaka izleyeceğim

    YanıtlaSil
  10. “Acı duyabiliyorsan, canlısın. Başkalarının acısını duyabiliyorsan, insansın.” demiş ya Tolstoy.Galiba başkalarının acısını hissetmek için önce o acılardan haberdar olmak gerekiyor.Güzel bir belgesel.Paylaşım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acının ne olduğunu bilmeden mümkün olmaz başkalarını anlamak.

      Sil
  11. bunu izlemek istiyorum ama bir türlü izlemeye fırsatım olmadı

    YanıtlaSil
  12. Baslangiç cümlesi bile sarsiyor insani. Izlemek isterim nette bulursam. Hemen pinterest izleme listeme ekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben nette izlemiştim. Rahatlıkla bulabilirsiniz :)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.