Yaşamak Güzel Şey - Film Yorumu


Son dönemde izlediğim en güzel filmlerden biriydi, Yaşamak Güzel Şey. Müfit Can Saçıntı’nın bakış açısını yansıtan bir film. Hayata dair kattıkları ve hicvettiği mevzular ile izlenmeye değer bir film. Filmin başrolünde de Müfit Can Saçıntı var. 
Sosyal medyanın dozunda kullanılmaması, görmek ve yaşamak için değil görünmek için yapılan şeyler. Mesela tatil yapmak için değil tatilde görünmek için, tatil fotolarını sosyal medyada paylaşmak için yapılan çabalar. Filmde eleştirilen şeylerden.

Ezbere aşklar...

Bunun haricinde eğitime dair, aşka dair, tüketim çılgınlığına dair çok şey var hicvedilenler arasında. Reklam şirketinde çalışan biri rolünde Saçıntı, reklamların asıl maksadını gözler önüne seriyor: ‘reklamcılar olarak biz insanların ihtiyaç sıralamalarını değiştiriyoruz. Alamadığınız için üzüldüğünüz bir şey gerçekte ihtiyacınız olmayabilir, aldığınız için sevindiğiniz bir şey de ihtiyacınız olmayabilir.
Saçıntı’nın daha önceki film ve konuşmalarından bildiğim 'seçmeyi bilmek' ve 'kendi olmak' kavramlarına burada da vurgu yapılıyor. Reklamlarda olduğu için, herkeste olduğu için değil ihtiyaç olduğu için tüketmek; başkaları yaptığı için değil içinden geldiği için bir şeyler yapmak çok önemli şeyler.

Arkada boş yerler var...

Ölmeden Önce Yapılacak...

Saçıntı çağımızın klasik stresleri(iş, ev, ihtiyaçlar) ile meşgul olurken, hasta olduğunu öğreniyor. Bunun üzerine kafasına dank ediyor ve bir liste hazırlıyor, ölmeden önce yapılacaklar listesi. Listesini hazırlarken içinden geleni koyuyor tabii ki listeye. Bir eleştiri de burada geliyor: ölmeden önce izlenmesi gereken filmler, okunması gereken kitaplar, gezilmesi gereken yerler olgusuna eleştiri yapıyor. Zira böyle konularda herkese uygun bir liste bulmak mümkün değil. O yüzden annesini daha fazla aramayı, ailesi ile daha fazla vakit geçirmeyi vb. şeyleri ekliyor listesine. Ve, yapmaya başlıyor.
Filmde en sevdiğim cümle ise şuydu: 'Mutluluğun formülü olsa bu kapitalist sistemde onu şişeye koyar pazarlık malzemesi yaparlardı.'

2018 © Arif Öztürk

Yorumlar

  1. İzlediğim nadir filmlerden biridir ve iyi ki izlemişim dedirtmişti bana. Umarım daha fazla film yapılır bu tarzda. Ayakkabı sahnesini hala unutamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha fazla film yapılmasını ben de isterim. Keyifle izliyoruz ve katkıları da fazla oluyor :)

      Sil
  2. Son sözleri ben de çok sevdim harika bir film tekrar tekrar izlenir bizim evde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrar tekrar izlenilesi bir film gerçekten :)

      Sil
  3. Son cümle müthiş vurucu ! İşte tüm olay bu zaten, bizleri hep almaya, olmayan paralarımızı harcamaya yönelten şeyler. Daha önce de bir blogger arkadaşımız da bu filmi tanıtmıştı, izleyeceğim kesin ! Yayın için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bendim o iste :) Gercekten cok begenmistim bende. Elinize saglik ne güzel tanitmissiniz :)

      Sil
    2. Ah evet.. evet.. sendin :D ya bugün internette bulursam izleyeceğim bu filmi şart oldu.. <3

      Sil
    3. İyi seyirler o zaman sevgili momentos 💕😄

      Sil
    4. Başka bir blogda görüp not almıştım filmi. Ancak hangi blogda gördüğümü bilmiyorum. Film yazısı yazmaya karar verince aradım nette. Hangi blog yazmıştı diye. Atıfta bulunacaktım ama bulamadım. Demek sizdiniz o :)

      Sil
  4. Aslına bakarsanız her şey öğrenilir. İnsan öğrenmeden hiçbir şey yapamaz. Sevgi de öğrenilmesi gereken bir şey.
    Nevzat Tarhan'ın kitabında vahşi çocuk mevzusunu okudum. Savaşta kaybolan ve ormanda bazı hayvanlarla büyümüş olan çocuklardan bahsediliyor. Mesela 4 ayak üzerine eğilerek yemek yedikleri vs. Daha sonra bunlara sevgi, insanlık vs. de öğretilememiş. Hatta buna göre öğrenme süreci de doğuştan başlayıp sınırlı bir yaş dilimde kalıyor demek ki. Misal gençler olaylara daha çabuk adapte olurken orta yaş ve üzeri zorluk çekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Öğrendiklerimizi hayata tatbik ediyoruz. Son dönemde aynı konularda çoğu kişi aynı şeyi düşünüyor. Mesela, herkes 14 Şubat'ta erkeğin eve hediyelerle gelmesi, kadının güzel bir sofra hazırlaması gerektiğini veya benzer tabloları düşünüyor. Bunun sebebi o şekilde öğrenmiş olunması. Bu öğrenmeyi sağlayan şey de televizyon aracılığı ile reklam yapan kimseler. Açık veya örtük olarak reklamını yapıyorlar bazı şeylerin.

      Sil
  5. Müfit Can Saçıntı' nın tarzını seviyorum.

    YanıtlaSil
  6. Mandıra filozofu gerçekten güzeldi özellikle verdiği mesajlar. Yaptığı yönetmenliklerde türk dizi tarihinin en azından küçümsetecek yapımlar değildi. En kısa zamanda izliyorum teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  7. Müfit Can'ın Mandıra filozofu filmini izlemiş çok beğenmiştim.Bunu da izlemek isterim.Tarzını beğeniyorum 😊 Film yorumunuz için teşekkür ederim 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mandıra filozofu da çok güzeldi. Tarzları aynı :)

      Sil
  8. kendi adıma son yıllarda izlediğim en güzel ve içerik bakımından en dolu film oldu.

    YanıtlaSil
  9. Müfit Can beyi Çocuklar Duymasın dizisinden hatırlıyorum, ama tam olarak Mandıra Filozofu'nu izleyince kanım ısınmıştı. Filmi izleyen kişiye zamanının boş geçtiğini hissettirmiyor, üstüne düşündürüp bir şeyler öğreterek eve yolluyor. Eminim ki bu filmi de güzeldir. Herkes beğendiğini yazdığına göre yorumlarda :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuklar Duymasın ve Mandıra Filozofundaki balkış açısı ile aynı film. Ancak değindiği noktalar daha farklı.

      Sil
  10. Ben de yakın zamanlarda izledim bu filmi.Keşke sinemada gösterimdeyken izleseymişim diye düşünmeden edemedim.Gerçekten güzel bir anlatımı var filmin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu ana kadar niye izlememişim demiştim ben de :)

      Sil
  11. Çocuklar Duymasın'ın eski bölümlerinde bu adam çok hoş bir karakterdi, Recep İvedik gibi filmler (asla izlemiyorum sadece tanıtımlarına rastlıyorum) yerine böyle filmler olmalı. Eline sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısınız. Küfür etmeden, kabalık etmeden yapılan komedilere de ihtiyacımız var :)

      Sil
  12. ben helen izlemedim ama anlattığınıza göre güzel bir film olmalı..fragmanını izledim bayağı eğlendim..😀 müfit canın filmleri giderek daha çok izlenmeye başladı,başarılı bir sanatçı..umarım izleme şansım olur,,emeğinize sağlık..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten başarılı bir sanatçı. Filmi seveceğinizi düşünüyorum :) Teşekkürler..

      Sil
  13. Malesef hala izlemedim ama Müfit beyin filmlerinde ki bu ince mesajlar çok hoşuma gidiyor. En kısa zamanda izleyececeğim. Yazınız için teşekkürler 👏 😊 www.tozluayna.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnce mesajlar insanı düşünmeye sevk ediyor. Yorum için teşekkürler :)

      Sil
  14. İzlesem mi izlemesem mi ikilimindeydim izleyeceğim bu durumda
    Blogunuzu takibe alıyorum güzel bilgiler var

    YanıtlaSil
  15. Çok film izleyen birisi olmasam da izlediklerim içinde en iyilerden biri.

    YanıtlaSil
  16. Ölmeden önce izlenmesi gereken filmler listeme ekledim :D :))) şaka bir yana Müfit Can'ın tarzını beğeniyorum. Bu filminde izlenmesi gerektiğini düşünüyorum. İnsana eğlendirmenin yanında bir şeylerde katacağına eminim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizinle aynı fikirdeyim. eğlencenin yanında öğreticilik/düşündürücülük özelliği de var filmlerin :)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Kozalağın Hikayesi

Teknoloji Tembelleştirir mi?