Ana içeriğe atla

Tercih Danışmanlığı Nedir? Ne Kadar Faydalı? Kariyer Danışmanlığı Nedir?


LGS sonuçları açıklandı ve ortaöğretime geçecek öğrenciler için tercihler 2-13 Temmuz 2018 tarihlerinde yapılacak. Üniversiteye geçecek öğrenciler için ise YKS 30 Haziran-1 Temmuz tarihlerinde yapılacak. Tercih dönemi is
Dershanelerin kapatılması sürecinden sonra MEB yaz aylarında tercih danışmanlığı yapmaya başladı. Dershaneler varken öğrenciler genelde dershane aracılığı ile üniversite ya da lise tercihi yapıyorlardı. Dershanelerin kapatılması ile bu eksiği kapatmaya çalışan MEB lise ve üniversite yerleştirmeleri için Tercih Danışmanlığı uygulamasını başlattı. Bu işi MEB adına Rehberlik kadrosunda çalışan Psikolojik Danışmanlar yapıyor. Birkaç senedir uygulanan Tercih Danışmanlığı sürecinde hiç görev almadım. Çünkü tercih danışmanlığını işlevsel bulmuyorum. MEB tercih danışmanlığı görevlendirmelerini –yasal olmasa da- mecburi tuttuğu için önümüzdeki Temmuz ayında tarafıma tercih danışmanlığı görevlendirmesi yapıldı. Bu yazıda tercih danışmanlığını neden işlevsel bulmadığımı izah edeceğim

Tercih Danışmanlığı Niçin İşlevsel Bulmuyorum?

Devlet eliyle öğrencilerin tercih danışmanlığının yapılması fikri hoş olsa da eylem ve amaç arasında tutarsızlık olunca yapılan işin işlevi olmuyor. Şöyle ki; tercih danışmanlığının çıkış noktası ve olması gereken nokta kariyer danışmanlığıdır. Kariyer danışmanlığı ise kişinin ilgi, yetenek ve değerlerini keşfederek kendine uygun kariyer hedeflerine yönelmesidir. Hâlbuki tercih danışmanlığı sürecinde yapılan şey tamamen farklıdır. Danışan gelir, ‘Şu kadar puan aldım. Hangi bölüme yerleşebilirim?’ sorusunu sorar. Psikolojik Danışmanın danışana ilgi, yetenek ve değerlerini soracak vakti dahi yoktur. Danışanın arkasında bekleyen, benzer soruları sormaya aday onlarca kişi vardır çünkü. Danışanın okuyup anlayabileceği (Ortalama bir öğrencinin bu kılavuzu okuyup anlaması gerekir. Takıldığı yerler olursa sorabilir tabi ki) ortalama 500 sayfalık tercih kılavuzundan/kitapçığından ilgili bölümün puanlarına/yüzdelik dilimlerine bakan Psikolojik Danışman, danışana ‘O bölüme yerleşebilirsin. O bölüme sıralaman yetmez, şu bölümlere yetecek puanın var’ gibi cevaplar verir. Burada olan şey, hayatına ait sorumlulukları üstlenememiş, buna fırsat bulamamış genç bir danışanın lise/üniversite tercihi sorumluluğundan kaçışıdır. Ya da genç danışana kendini keşfetme ve hayatın sorumluluğunu alma fırsatı vermeyen ebeveynlerin çocuklarının sorumluğunu gene başkalarına yükleme gayretidir.

Tercih danışmanlığı sürecinde mantıksız ve tutarsız bulduğum bir durum da şu: 15-20 dakikalık bir görüşmenin sonucunda Psikolojik Danışmanın danışanı keşfedeceği düşüncesi. 15-20 dakikayı bulan bir görüşmenin sonucunda danışanın ilgi, yetenek ve değerlerinin keşfedilmesi, danışana uygun kariyer hedeflerin söylenmesi istenir. Böyle bir şey mümkün müdür? Geçen senelerde aktif olarak tercih danışmanlığı görevi yapmasam da kendi okulumdaki öğrencilerle -isteyenlerle- telefon aracılığı ile görüşüp yardımcı olmaya çalıştım. Tarih araştırmayı seven, 100 sene evvelki hayatın nabzını yakalamaya çalıştığını bildiğim bir öğrenciye Tarih bölümünü tavsiye ederken; sportif faaliyetlere olan tutkusuyla hatırladığım bir öğrenciyi spor alanına yönlendirdim. Fakat tanımadığım, ismini dahi tam olarak öğrenemediğim birine kariyer danışmanlığı yapmak mantıksız geliyor.

Kariyer Danışmanlığı Nedir?

Kariyer Danışmanlığının ne olduğuna kısaca değinirsek söylediklerim daha anlaşılır olacaktır. Amerikan Ulusal Kariyer Gelişimi Derneği, Kariyer Danışmanlığını şu şekilde tanımlıyor: ‘Bireylerin mesleklere, kariyerlere, kariyer rollerine ve sorumluluklarına, kariyer kararları verme ve planlama, serbest zaman aktiviteleri planlama, kariyer yolları ve diğer kariyer gelişim aktiviteleri gibi onların kariyerleri ile ilgili çatışma ve sorunlara yönelik bireysel ve gruplarla sürdürülen danışma sürecidir.’(1)

Diğer bir ifadeyle Kariyer Danışmanlığı; bireylerin kendi kariyer gelişim süreçlerine ilişkin farkındalık geliştirmelerini, kararlar vermelerini ve plan yapmalarını, bu süreci ilgi, yetenek ve değerleri doğrultusunda etkin bir şekilde yönlendirmelerini ve süreçteki belirsizlik, değişim ve geçişlerle daha iyi başa çıkabilmelerini hedefleyen bir danışma sürecidir.

Tanımlardan anlaşılacağı üzere Kariyer Danışmanlığı bir süreçtir. 15 dakikalık bir görüşme ile değil kapsamlı bir çalışma ile faydalı olur. Danışanın ilgi, yetenek ve değerlerini keşfetmesi, değişim ve geçiş süreçlerinde destek alması için Psikolojik Danışman’dan ya da daha özel anlamda Kariyer Danışmanından destek almasıdır. Burada ilgi, yetenek ve değerleri keşfetmek danışanın kendi sorumluluğundadır. Danışman sadece yol göstericidir.

İşinde mutsuz olan insanların sayısını azaltmanın, yapılan işlerde verimi artırmanın yolu şu haliyle Tercih Danışmanlığı ile değil; ilgi, yetenek ve değerlerini bilen, hayatın sorumluluğunu üstlenen bireyler ile mümkün olacaktır.

Dipnot

1)    http://www.kayrapsikolojikdanisma.com/kariyer-gelitirme-danmanl


2018 © Arif Öztürk

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.