Meşguliyet İyidir - İktibas#34


Yalan söylemek, başkalarını rahatsız etmek, saldırganca davranışlar sergilemek vb. olumsuz davranışlar sergileyen çocuklara yönelik yapılması tavsiye edilen şeylerden biri de, onlara görev ve sorumluluk verilmesidir. Bu tür çocuklara uğraşacakları bir meşguliyet verilerek sorumluluk bilinci kazanmaları ve istenmeyen davranışları sergileyecek vakit bulamamaları hedeflenir. Bu işin pedagojik boyutu olmakla birlikte eskilerin, 'boş durana şeytan iş bulur' sözleriyle de örtüşmektedir. Çocuklar için olduğu gibi yetişkinler için de aynı durum geçerlidir. Dedikodu, fitne-fesat, kavga gibi şeylerin temelinde genelde yapacak bir şeyin olmaması yatmaktadır. Bu durum bir bakıma insanın fıtratıyla alakalıdır. 
Lider kişilikler insan fıtratında yer alan bu gibi özellikleri iyi gözlemleyip, bu doğrultuda davranmaya gayret ederler. Bu vesileyle de insanlar peşlerinden gelir. Bu tür kişilere misal teşkil eden liderlerden biri de Sultan Alpaslan'dır. Aşağıda okuyacağınız satırlar, modern psikolojinin ve pedagojinin söylediği, görev ve sorumluluk verme yönteminin Sultan Alpaslan tarafından bilindiğini göstermektedir. Sultan Alpaslan veziri Nizamülmülk'e bu yöntemi uygulamasını tavsiye etmektedir.
Bir gün biri, veziri Nizamülmülk aleyhinde yazdığı yazıda sultanın memleketlerinde ne kadar malı olduğunu ve ne gibi vergiler aldığını anlatmıştı. Yazı, sultanın namaz kıldığı yere bırakılmıştı. Sultan Alpaslan onu alıp okudu, sonra da onu Nizamülmülk'e verip: 'Bu mektubu al, eğer bunu yazanların yazdıkları doğru ise ahlakını güzelleştir, durumunu düzelt. Eğer yalan söylüyorlarsa onların hatalarını bağışla ve onları mühim işlerle meşgul et ki insanları aldatmaya vakit bulamasınlar.' dedi.(Tarih Bizi Çağırıyor, Osman Doğan-Selman Kılınç)


Yorumlar

  1. Merhaba,
    Önce tebrik ederim.
    Övgüye değer yazılarınız var.
    Güzel yazıları güzel blogunuzda güzelce sunmanız da takdire değer.
    Başarılarınızın devamı dileğiyle.

    YanıtlaSil
  2. Herkesin okuması gerekn bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  3. Herkesin okuması gerekn bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  4. süpermiş harika bilgiler öğreniyorum sizden...

    YanıtlaSil
  5. Bu yazıyı çok beğendim. Cok anlamlı.İzninizle g+ da paylaşayım.

    YanıtlaSil
  6. Bende çocuklara görev verilmesi taraftariyim. Hem böylelikle bilgi ve becerilerini de çoğaltiyorlar

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Kozalağın Hikayesi

İlmi sima Nedir? Fizyonomi Nedir?