Ana içeriğe atla

Meşguliyet İyidir - İktibas#34


Yalan söylemek, başkalarını rahatsız etmek, saldırganca davranışlar sergilemek vb. olumsuz davranışlar sergileyen çocuklara yönelik yapılması tavsiye edilen şeylerden biri de, onlara görev ve sorumluluk verilmesidir. Bu tür çocuklara uğraşacakları bir meşguliyet verilerek sorumluluk bilinci kazanmaları ve istenmeyen davranışları sergileyecek vakit bulamamaları hedeflenir. Bu işin pedagojik boyutu olmakla birlikte eskilerin, 'boş durana şeytan iş bulur' sözleriyle de örtüşmektedir. Çocuklar için olduğu gibi yetişkinler için de aynı durum geçerlidir. Dedikodu, fitne-fesat, kavga gibi şeylerin temelinde genelde yapacak bir şeyin olmaması yatmaktadır. Bu durum bir bakıma insanın fıtratıyla alakalıdır. 
Lider kişilikler insan fıtratında yer alan bu gibi özellikleri iyi gözlemleyip, bu doğrultuda davranmaya gayret ederler. Bu vesileyle de insanlar peşlerinden gelir. Bu tür kişilere misal teşkil eden liderlerden biri de Sultan Alpaslan'dır. Aşağıda okuyacağınız satırlar, modern psikolojinin ve pedagojinin söylediği, görev ve sorumluluk verme yönteminin Sultan Alpaslan tarafından bilindiğini göstermektedir. Sultan Alpaslan veziri Nizamülmülk'e bu yöntemi uygulamasını tavsiye etmektedir.
Bir gün biri, veziri Nizamülmülk aleyhinde yazdığı yazıda sultanın memleketlerinde ne kadar malı olduğunu ve ne gibi vergiler aldığını anlatmıştı. Yazı, sultanın namaz kıldığı yere bırakılmıştı. Sultan Alpaslan onu alıp okudu, sonra da onu Nizamülmülk'e verip: 'Bu mektubu al, eğer bunu yazanların yazdıkları doğru ise ahlakını güzelleştir, durumunu düzelt. Eğer yalan söylüyorlarsa onların hatalarını bağışla ve onları mühim işlerle meşgul et ki insanları aldatmaya vakit bulamasınlar.' dedi.(Tarih Bizi Çağırıyor, Osman Doğan-Selman Kılınç)


Yorumlar

  1. Merhaba,
    Önce tebrik ederim.
    Övgüye değer yazılarınız var.
    Güzel yazıları güzel blogunuzda güzelce sunmanız da takdire değer.
    Başarılarınızın devamı dileğiyle.

    YanıtlaSil
  2. Herkesin okuması gerekn bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  3. Herkesin okuması gerekn bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  4. süpermiş harika bilgiler öğreniyorum sizden...

    YanıtlaSil
  5. Bu yazıyı çok beğendim. Cok anlamlı.İzninizle g+ da paylaşayım.

    YanıtlaSil
  6. Bende çocuklara görev verilmesi taraftariyim. Hem böylelikle bilgi ve becerilerini de çoğaltiyorlar

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.