Ana içeriğe atla

Ayın Çocuk Kitabı: Hurma Fidanları

Oğlumuzun minik adımlarla etrafı dolaşmaya başladığı, ilk kelime ve cümlelerin ağzından dökülmeye başladığı günler... Bir kitap gördüm: "Hurma Fidanları". Kitap daha büyük bir yaş grubuna hitap ediyordu. Yine de kitabı aldım.

Başta akşam vakitleri olmak üzere, çeşitli vakitlerde "Hurma Fidanları"nı okumaya başladık. Biz okurken oğlum da resimleri inceliyordu. "Acaba yaşı için uygun mu?" diye endişe ettiğimiz "Hurma Fidanları", bir anda oğlumuzun en sevdiği kitap haline dönüştü. Birinci sınıfa başladığı şu günlerde kitap hala önemini muhafaza ediyor.

Bu sebeple, Ayın çocuk Kitabı olarak "Hurma Fidanları"nı tanıtmaya karar verdim.

Mürselin Zengin tarafından hazırlanan "Hurma Fidanları", Fazilet Çocuk Yayınları aracılığıyla okura ulaşıyor. Kitapta ahlaki gelişimi destekler nitelikte 12 hikaye yer alıyor. Kitap, ismini bu hikayelerden biri olan Hurma Fidanları'ndan alıyor. Bir ihtiyar adamın, ömrünün son demlerinde diktiği hurma fidanları, belki meyvesini göremeyeceği bu fidanlarla gelecek nesillere güzel bir dünya bırakma arzusu anlatılıyor. 


Diğer hikayelerde de dünyayı güzelleştirecek ahlaki davranışlara dair farkındalık oluşturuyor. Doğru sözlü olmak, dürüstlük, yaşlılara hürmet, hayvan sevgisi gibi bazı değerler çocukların anlayacağı, seveceği şekilde işlenmiş. Konuyu tamamlayıcı resimlerle de zenginleştirilen "Hurma Fidanları" çocuklarınızın ahlaki gelişimine katkı sağlayacaktır. (Ayrıca kitabın ciltli olması sayesinde çocukların elinde uzun ömürlü bir kitap haline gelmiş.)

Keyifli okumalar...

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.