Psikolojimizi Olumlu Etkileyecek 7 Altın Kural



İnsan hayatı boyunca, hayatının her aşamasında çeşitli zorluklarla, problemlerle karşılaşır.  Bu problemlerin bazılarına hayatın doğal akışınca çözüm bulabilirken, bazılarına çözüm bulmak kolay olmayabilir. Karşılaştığımız zorluklar karşısında verdiğimiz tepkiler psikolojik sağlığımızı etkiler. Zor bir durumla karşılaştığımızda azim ve mücadele içinde olmak yada tembellik ve pes etmek psikolojik durumumuzu etkiler. Birinci durumda zorluğun üstesinden gelsek de gelemesek de kendimizi daha huzurlu hissederiz. Çünkü elimizden gelenin en iyisini yapmışızdır. İkinci durumda ise huzursuzluk ve kendini suçlama hislerine kapılırız. Zorluğu aşmak için mücadele etmediğimizden içten içe kendimizi suçlar, huzursuz oluruz.

Psikolojik sağlımızı korumak genel olarak bizim elimizdedir: hayata bakışımız, olaylara verdiğimiz tepkiler, düşünce yapımız psikolojik sağlığımızı etkiler. Ancak hayatın her aşamasında değiştiremeyeciğimiz durumlar ile karşılaşmamız mümkündür. Bu gibi durumlarda da psikolojik sağlığımız etkileyecek olan şey, olaylara verdiğimiz bilişsel ve davranışsal tepkilerdir. Değiştiremeyeceğimiz bir durumla karşılaştığımızda yapabileceğimiz en önemli şey durumu kabullenmektir. Çünkü değişmesi mümkün olmayan bir durumla inatlaşmak bizi yıpratmaktan, motivasyonumuzu düşürmekten ve umudumuzu yitirmekten öteye gitmeyecektir. Değiştirebileceğimiz durumlar için ise yapmamız gereken şey; zihnimizde olumsuz düşüncelere yer vermeden bizi çözüme ulaştıracak adımları planlamak ve uygulamak olacaktır.

Psikolojik sağlığı korumak için en önemli nokta kişisel farkındalıktır. Güçlü ve zayıf yönlerimizi, yetenek ve ilgilerimizi, hayattan beklentilerimizi bilmek; yani kendimizi tanımak psikolojik durumumuzu etkileyecektir. Kişisel farkındalığı sağladıktan sonra yapmamız gereken şey kendimizi kontrol etmek ve yönetmektir. 

Psikolojik sağlığımız korumak, olumsuz yaşantılarımızdan daha az etkilenmek için şu hususlara dikkat etmek faydalı olacaktır.
1. Hayatla barışık olmak: Hayatla ve kendimizle barışık olmak, beklenti ve hedeflerimizin olması, umutlu olmak psikolojik sağlığımızı olumlu etkileyecek, zor durumlarda bile daha iyi karar vermemizi sağlayacaktır. 
2. Olumlu düşünce: Zihnin işleyişi düşüncelere göre şekillenmektedir. Başarılı olmakta da en önemli etkenlerden biri olumlu düşünmedir. Olumlu düşünürken olumsuzlukları göz ardı etmeden işleri olumlu hale getirmeye odaklanılmalıdır.
3. Beden sağlığına dikkat etme: Özellikle uyku ve beslenme yoluyla beden sağlığı korunmalıdır. Beden ve ruh arasındaki etkileşim gözle görülmesede beden ve ruh karşılıklı olarak birbirini etkilemektedir.
4.Mantıksız düşünceleri yenme: ‘Mutlaka’, ‘’gene olmayacak’, ‘rezil olacağım’ gibi mantıksız düşüncelerin zihinden atılması gerekmektedir. Bu gibi düşünceler zihinde otomatik hale geldiğinde herşeye mantıksız yaklaşmak kaçınılmaz olacaktır.
5.Yardımlaşma: Son yıllarda psikoloji camiasında yardım terapisi konuşulmaya başlanmış, karşılıksız yardımların insanı rahatlattığına dair sonuçlar elde edilmiştir.
6. Durumu kabullenmek: ’Nasıl böyle olur, böyle yaşayamam vb. söz ve düşüncelerle isyan etmek yerine değiştiremeyeceğimiz şeyler için durumu kabullenmek daha iyi olacaktır. 
7. Mutluluk Baki değildir: Hayat hüzünlü ve mutlu anlarından toplamından ibaret olup süregelen bir mutluluk mümkün değildir. Sürekli mutluluk peşinde koşmak sadece bizi yıpratmaya sebep olacaktır.

Hayat, hüzünlü ve mutlu anların toplamından ibaret. İnsan doğası gereği kimi zaman hüzünlenir, kimi zaman mutluluğa erişir. Bahardan yaza, yazdan kışa coşkulu ve durgun halde geçişini tamamlayan kainat misali insan da durgun anlardan coşkunluğa, coşkunluktan durgunluğa geçiş yapar. Kışın bahara haberci olması gibi, mutluluk hüzne haberci; gündüzün geceye gebe olması gibi hüzün mutluluğa gebedir. Bu sebepten, daimi bir mutluluk hayali kurmak hayatın realitesinden uzak olacaktır.

Yorumlar

  1. Yanıtlar
    1. İlk etapta uygulamak zor olsa da zamanla alışkanlık haline gelebilecek şeyler hepsi de :)

      Sil
  2. İnsanların kendilerini motive etmeleri şu dönemde nadir rastlanan bir şey açıkçası. Oldukça yararlı bir yazı çünkü insan fark etmeli ve dikkat etmeli. Hele de uyku gece uykusu uyunmadığı takdirde hep bir halsizlik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayatımızdaki bir çok alışkanlığımız maalesef insanın kendini yabancılaşmasına sebep oluyor. Gece uykusuzluğu bunlardan sadece biri. O yüzden dikkatli olmamız lazım. Ama inanıyorum ki, insanlar biraz çaba ile kendilerini kontrol edip, morallerini yüksek tutabilirler.
      Teşekkürler bu arada :)

      Sil
  3. ahh ne dogru ama zaman zaman ne imkansiz seyler gibi geliyor hepimize.. aliskanlik haline getirebilmek buyuk basari

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İmkansız olacağı zamanlar olabilir. Öyle zamanlarda ‘gerçekçi ol, imkansızı iste’ sözü mucibince hareket edilebilir.

      Sil
  4. Blogu sevdim, başarılarınızın devamını dilerim :)

    YanıtlaSil
  5. Bunları uyguladığım zamanlar gerçekten de ruh sağlığımın daha iyi olduğunu fark ettim.. Elbette ki zaman zaman moral bozuklukları olabiliyor ama bunları yaparak çabucak iyileşiyorum :) Teşekkürler, bu paylaşım çok güzel olmuş ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Moral bozucu şeyler olmadan yaşamak imkansız, ancak bu ve buna benzer hususlara dikkat edildiği takdirde moralimiz daha çabuk düzelecektir. Teşekkürler :)

      Sil
  6. Çok güzel bir yazı olmui. elinize sağlık

    Ben de gezi yazıları bloğuma beklerim. www.bırgezgininanilari@blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Blogunuzu ziyaret edeceğim. :)

      Sil
  7. Kesinlikle psikoloji çok önemli, insan psikolojisini kendi elleri arasına alırsa her zorluğun altından kalkabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef sıkıntılarımız dediğiniz noktada başlıyor. Psikolojimizi ellerimiz arasında tutmakta başarısız oluyoruz :)

      Sil
  8. bütün maddeleri uygulayabilirim belki ama 6. maddeyi başarabilirsem işte o zaman kendim için çok büyük bir adım atmış olurum. Bu arada bloğuma da beklerim https://efsaninguncesi.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 6. madde maalesef bir çok insanın hayatını önemli oranda etkiliyor. Kabullenilemeyen/kabullenmek istenmeyen bazı durumlar psikolojimizi bozabiliyor. Ama bunu başarmak imkansız değil.

      Sil
  9. Kesinlikle haklısınız. 7 madde ile çok güzel özetlemişsiniz yapılması gerekenleri, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  10. Güzel öneriler..Bir aralar olumlu düşünce konusunda sıkıntı yaşadım ve hayatımı etkilemeye başlamıştı. Her şeyin kafada bittiğini o zaman anladım ve hiçbir şeyi sorun etmemeye başladım. Psikolojimizi doğru yönlendirirsek yine kendimiz karlı çıkacağımızı unutmayalım. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendimizi iyi tanıyıp psikolojimizi iyi yönlendirebilmeliyiz.

      Sil
  11. Hep derim en önemlisi pozitif düşünmektir diye. Pozitif bak pozitif gör.


    yazimbari.com

    YanıtlaSil
  12. Arif Abi hepsine katılıyorum ama büyük bir faktör var 'Çevremiz' adı altında. Biz o altı maddeyi ne kadar iyi uygularsak uygulayalım yaşadığımız olaylar, çevremizdeki insanlar her şeye rağmen geri dönülmesi zor zararlar verebiliyorlar psikolojimize.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çevrenin etkisi yadsınamaz. Ancak algılarımıza ve bilişsel yapımıza yapacağımız müdahaleler çevrenin olumsuzluklarından daha az etkilenmemizi sağlayabilir..

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Kozalağın Hikayesi

Teknoloji Tembelleştirir mi?