Ana içeriğe atla

Ey Gafil İnsan



Her maddede ruh, her maddede can 
Her madde Allah'ı anıyor her an 
Gönül gözü ile bakmıyorsa can 
Nasıl görürsün ki ey gafil insan?


Huzuru her zaman kendinde ara 
Bedene ruh veren rabbinde ara 
Dikmişsin gözünü çok uzaklara 
Nasıl bulursun ki ey gafil insan?

Dokuz ay karnında taşıyan anan 
Hem can olmuş sana hem de canan 
Takdir etmedikçe rahmeti, Rahman 
Nasıl yaşarsın ki, ey gafil insan?

Yükselmişsin ama en son rütbeye 
Bilmezsin yolculuk nerden nereye 
Evrende kurulu bu nizam niye 
Nasıl düşünmezsin ey gafil insan?

Soruyor ya Veysel, o büyük üstad: 
Dünyaya gelmende ne idi maksad 
Bilmiyorsan eğer ahreti vuslat 
Nasıl görürsün ki ey gafil insan?

Sanırsın galiba ölüm çok uzak 
Hepimizin sonu ölüm olacak 
Tecelli edince kaderi mutlak 
Her şeyi görürsün ey gafil insan?

Kula kulluk etmek, en büyük hata 
Kuldan medet ummak en büyük hata 
Kulsun, kulluğunu bilmemek hata 
Nasıl bilmezsin ki ey gafil insan ?

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.