Bugün hepimizin çokça duyduğu, kullandığı bir sözün hikayesini anlatacağım.
Hepimizin bu kadar da olmaz, uzun zamandan beri bu şekilde devam ederken birden değişmez, manalarında kullandığımız sözlerden biri:
‘Kırk yıllık Kani, olur mu Yani?’
Söz Osmanlı Döneminde yaşayan şair, edib ve katip Tokatlı Ebubekir Kani Efendi’ye aittir. Ebubekir Kani Efendi Tokat'ta şiirle iştigal ederken, devrin yöneticilerinden birinin şiirlerini görmesi ve beğenmesi üzerine İstanbul'a gelir. Sonrasında Ebubekir Kani Efendi çeşitli şehirlerde katiplik vazifesi yapar. Muhtelif şehirlerden sonra vazifesini ifa etmek üzere Bükreş'e tayin olunur. Gene katiplik vazifesi için.
Ebubekir Kani Efendi burada bir Rum kızına sevdalanır. Kız hristiyandır ve şehrin önde gelen hristiyan ailelerinden birine mensuptur. Ebubekir Kani Edendi, aşkından işini yapamaz hale gelir, günlük meşgalelerini unutur. Gel zaman git zaman Kani Efendi, kıza derdini açıklar. Kızın verdiği cevap Kani Efendiyi zor durumda bırakacak cinstendir: 'Dinini değiştirip Hristiyan olursan seninle evlenirim.' Kani Efendi hiç beklemeden ve tereddütsüz nükteli bir şekilde cevap verir:
'Kırk yıllık Kani, Olur mu Yani.'
Dipnot:
Yani, o devirlerde hristiyan erkekler tarafından kullanılan bir isimdir. Kani Edendi bu sözüyle nükteli bir üslup ile 'müslüman biri dininden başka bir dine geçmez, Yani olmaz', bende dinimi ve ismimi değiştirmem demek istemiştir.
Ne güzel bir bilgi oldu bizim icin :) . Cok merak ederim zaten bu atasozlerinin özdeyislerin vs.. hikayelerini . Cok tesekkurler . Takipteyim sizi :) ziyaret etmek isterseniz beklerim bende blogum henu cok yeni :) .
YanıtlaSilmah-iefruze.blogspot.com
Teşekkür ederim yorumunuz için. Ziyaret edeceğim bloğunuzu.
SilNe güzel ve anlamlı bir hikaye. Paylaştığınız için teşekkürler.
YanıtlaSilHer gün ne güzel hikayeler yaşanıyordur insanların arasında. Kimbilir...
SilYorum için teşekkürler
Sayenizde güzel bir hikayeyle öğrenmiş olduk :) Teşekkürler :)
YanıtlaSilBen teşekkür ederim.
Sil:) Teşekkürler
YanıtlaSilBen teşekkür ederim.
SilBu güzel bilgiyi paylaştığınız ve bizimde öğrenmemizi sağladığınız için teşekkürler :)
YanıtlaSilBen teşekkür ederim yorumunuz için.
SilSözlerin, kelimelerin nerelerden geldiğine merakım vardır. Bunun kökenini de sayenizde öğrenmiş oldum. Teşekkürler...
YanıtlaSilSözlerin nereden geldiğini bende merak ederim. Yorum için teşekkürler...
SilHikayesini bilmiyordum. Teşekkür ederim.
YanıtlaSilÇok güzeldi, teşekkürler Arif.
YanıtlaSilBen teşekkür ederim.
SilKani Efendiyi takdir ettim doğrusu. Teşekkürler Arif, bu yayını kaçırmışım.
YanıtlaSilTeşekkürler Ece Abla.
Sil