Hz. Muhammed - Tolstoy I KitapYorum(5)


Dünya edebiyatının ünlü isimlerinden Tolstoy’un bu kitabını çok merak etmeme rağmen bugün okuma fırsatı bulabildim. Tolstoy müslüman oldu mu? Olmadı mı? Defalarca duyduğum olumlu ve olumsuz yanıtlar ile bu kitabı daha çok merak ediyordum. Tolstoy İslam hakkında ne yazmıştı?

Kitap üç bölümden oluşuyor.

Birinci bölümde hadis-i şerifler yer alıyor. Tolstoy’un Hz. Muhammed’in Hadisleri başlığıyla bastırdığı bir kitapçığın tercümesinden oluşan bu bölümde, özellikle ahlak, fakirlik, sevgi gibi mevzularla alakalı hadis-i şerifler var. Tolstoy’un kitapçığına ilave olarak hadis-i şeriflerin asıl kaynaklarının da sunulmuş. 

İkinci bölümde, bir anne ile Tolstoy arasındaki mektuplara yer verilmiş. Kocası müslüman, kendisi Hristiyan(Ortodoks) olan bir hanım, Tolstoy’a çocuklarının hangi dini seçmelerinin daha iyi olacağı sorusunu sorar. Tolstoy, mektup yoluyla anneye kendi görüşlerini aktarır. Tolstoy mektubunda İslam’ı en son ve en büyük din olarak tanımlarken, diğer dinlerin hurafelerden soyutlandığı takdirde İslam ile aynı olacaklarını ifade eder. Görüşünü çocukların İslam’ı seçmesinden yana kullanır. 

Üçüncü bölümde, Tolstoy’a ait itiraflar yer verilmiş. Tolstoy yaşadığı inanç ve anlam arayışı süreci, O’nun bu süreçte yaşadığı karmaşık duygular ve belirsizlikler ile felsefi sorulara verdiği cevaplar insanı düşünmeye sevkediyor. Hayatın amacını, mutluluğun nasıl olacağını sorguladığı bölümler ziyadesiyle düşünmeme vesile oldu. Özellikle Allah’ı arama üzerine düşünceleri, önce aklını, sonra tecrübelerini kullanmak istemesi ama içine dönebildiği takdirde fark edebilmesi ile Tolstoy Allah’ı bulur. Kendi tabiriyle Allah, ‘O’nsuz yaşanmayan şeydir. …. yaşam Allah’sız olmaz’. 

Tolstoy, İnsan Ne İle Yaşar kitabını itiraflarında anlattığı süreçlerin öncesinde mi sonrasında mı yazdı? Bilmiyorum. Zannımca ‘yaşam Allah’sız olmaz’ düşüncesi İnsan Ne İle Yaşar hikayesinin yazılmasına vesile olmuştur. Bu düşüncelerden sonra, İnsan Ne İle Yaşar’ı yeniden okumak lazım diye düşünüyorum.

Yorumlar

  1. Tolstoy'un İslam'a olan ilgisini bilmiyordum ilk kez öğrendim teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı iddialara göre İslam'a sadece ilgi göstermekle kalmamış, müslüman olmuş Tolstoy. Ben teşekkür ederim.

      Sil
  2. ...benim için muhammedilik(İslam) haça tapmaktan kat be kat üstündür.Tolstoy

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

İlmi sima Nedir? Fizyonomi Nedir?

Kozalağın Hikayesi