Endişe ve Boşluk


Psikologların günümüze dair tanımlamaları arasında endişe ve boşluk önemli bir yer tutmaya başladı. Özellikle varoluşçu filozoflar ve varoluşçu felsefeden etkilenen psikologlar çağımızı tanımlarken endişe ve boşluk unsurlarını kullanıyorlar. Bu endişe ve boşluğun günümüz insanının yaşayışında önemli bir rol oynadığını, insanların sürekli endişe ve boşluk hissi ile yaşadığını düşünüyorlar. 
Endişe temelde insanın yalnız kalma korkusundan kaynaklanır. Yalnız kalma korkusu, insanlarda daima beğenilmeme, dışlanma endişelerine yol açar. Boşluk ise insanın kendi hakkında özfarkındalığının olmaması, ne istediğini bilmemesi gibi durumları ifade eder. 
Varoluşçu psikologlardan Rollo May’e göre günümüzde endişe ve boşluk hissinin fazla olmasının çeşitli sebepleri vardır:

  1. İçi boşalan toplumsal değerler: Toplumsal değerler varlığını devam ettiriyor gibi gözüksede bu değerlerin içi boşalmıştır. Mesela yardımseverlik. İnsanlar yardım etmekten ziyade yardımsever gözükme uğraşında. Ya da rekabet. Rekabetin aslı rakiple birlikte daha ileriye gitmek olması lazımken, rakibi ayaklar altına alarak daha  öne geçme uğraşı halini almış. 
  2. Benlik bilincinin yitimi: İnsanlar modernleştikçe kendilerinden uzaklaşmayı da beraberinde getiriyor. Kendini tanımayan, ne istediğini bilmeyen insanların sayısı her geçen gün artıyor. İnsan kendine yabancılaşıyor, insan insana yabancılaşıyor. 
  3. İletişim Dilinin Kaybı: Kişiler arası iletişim bozluyor. Birbiriyle konuşan, ama birbirini anlamayan insanların sayısı (kelimelerin anlam kaybından/belirsizliğinden) dolayı artıyor. İnsanlar kendini anlatamayınca anlaşılamamak hissi insanda olumsuz duygulara yol açıyor. Mesela, birine ben müslümanım diyorsun. Senin İran rejimini desteklediğini sanıyor. Yada laik olduğunu söylüyorsun. Kimisi din düşmanı diye tanımlıyor, kimisi din ve devlet işini ayrı gören diye tanımlıyor.
  4. Doğadan uzaklaşma: İnsan kendinden uzaklaştığı gibi topraktan, hayvanlardan yani hayattan uzaklaşıyor. 
  5. Trajedi Hissinin Kaybı: Trajediye, üzücü olaylara bakış açısı da günden günden kayboluyor. Trajedi modern insanın eğlence kültüründe önemli bir pay almış durumda. Televizyon kanallarının reytinglerinde trajedik olayların etkisi olduğu söyleniyor.

Yorumlar

  1. Rollo May çok severim.Önemli bir yazı.Hemen paylaşmak gerek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Rollo May olaylara bakış açısı, yorumlayışı insanı düşündürüyor :)

      Sil
  2. rollo may "yaratma cesareti" adlı kitabı hayatımın kitabı yaa.

    ayrıca, günümüzde ülkemiz milletimiz böyle işte. umutsuz, güvensiz, kaygılı, tedirgin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kaygılı, tedirgin, umutsuzuz. Rollo May günümüzü iyi analiz ediyor

      Sil
  3. Endişe edilmeyecek gibi değil ki durumumuz. Kimse kimseye güven duymuyor artık. Davranışlara bakılacak olursa haksız da sayılmazlar. İnsanlar çok ufak meseleler için büyük yalanlar söyleyebiliyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef haklısınız. Her gün biraz daha kötüye gidiyoruz gibi

      Sil
  4. mevzu bahis ülke ve dünya durumu ise endişe etmeli herkes yok kişisel takıntılar ise , kendini bilen yalnız kalmaktan da toplum dışı olmaktan da korkmamalı .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha çok kişisel takıntılarımız var diye düşünüyorum.

      Sil
  5. Gönlü gül olanların
    Amacı güzelliktir
    Aşka uzanır eli
    Başı her zaman diktir
    Bükülmez asla beli
    Şiirli günler diler, sizi de benim bloguma beklerim.
    www.erhantigli.blogspot.com

    YanıtlaSil
  6. Boşluk.. mütemadiyen kendimi bulduğum konum. Oysa ne çok isterdim bir ağacın altında gökyüzünü izlerken düşündüğüm tek şey bulutun pamuk şekerine benzemesi. Modern hayat mı bizi böyle yaptı yoksa biz mi hayatı böylesine endişeye soktuk?

    YanıtlaSil
  7. Faydalı bir içerik olmuş, elinize sağlık.
    vaprenda.com

    YanıtlaSil
  8. günümüzde benlik bilinciyle alakalı bir problem olduğunu düşünüyorum. benlik bilincini yitiren insanlar çevresinde ki insanlara da sorun aşılıyor. benim düşüncem böyle bu konuda

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Kozalağın Hikayesi

Teknoloji Tembelleştirir mi?