Depresyonda mısınız?


Son yıllarda süratle arttığı söylenen depresyon, dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Kendisini depresyonda hissedenlerin sayısı artıyor. Depresyon ilacı kullanımı diğer ilaçlar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bu haliyle depresyon, çağımızın en önemli problemlerinden. Google'da en fazla arananlar listesinde olan bir kelime. 

Bu durumun sonucu olarak, Google yeni bir uygulama için hazırlık yapıyor. Google, depresyon için arama yapanlara depresyonda mısınız? diye soracak. Ankete katılmak isteğe bağlı olup, kullanıcılar bu anket ile depresyonda olup olmadığını test edecek. Ankete katılanların kişisel bilgilerinin korunacağı, yani güvenlik zaafiyeti olmayacağı ifade ediliyor. Google yakın zamanda bu uygulamayı kullanıma sokacak. İlk olarak Amerika'da kullanılacak olan uygulama daha sonra diğer ülkelerde de uygulanacak.(BBC)

Bu haber, kimilerince güzel bir haber olarak değerlendirilirken; kimilerince yanlış bir uygulama olarak görülüyor. Özellikle depresyon hastalarına yönelik ilaç piyasası bu uygulamanın olumsuz tarafları arasında. Psikoloji kliniklerinden referansla satılan ilaçların çokluğu kimilerince tıbbın karanlık yüzü olarak görülüyor. Bu ilaçlar arasında da gene depresyon ilaçları başı çekiyor. Google'ın getireceği bu uygulamayı, ilaç firmaları için hazırladığı yorumları yapılıyor.

Yorumlar

  1. Depresyon gerçekten de toplumlar için büyük bir tehlike oluşturuyor. Gülmeyi unutmayalım sıkıntılar gelip geçici :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülmeyi unutmamak dileklerimle :) Teşekkürler.

      Sil
  2. Bence de ilaç firmaları için düzenlenmiş gibi...

    YanıtlaSil
  3. Değişik bir fikir olmuş ama ben de işin artık ilaç ticaretine evrildiği fikrindeyim ne yazık ki..

    YanıtlaSil
  4. Depresyonu bilemem ama sürekli birilerinin oyununa geliyormusuz hissi yüzünden paranoyak olduk :) Google da her şeye karışır oldu bir de teşhis koyacak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kimsenin kimsenin güvenmediği, menfaatin ön planda olduğu günümüzde paranoyak olmamak mümkün değil :(

      Sil
  5. Yanlış bir tanı kişiyi gerçekten bipolar depresyona sokabilir. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Depresyon tanısının artma sebeplerinden biri de depresyonun çok dillendirilmesi. Canı sıkılan herkeste depresyonda olduğuna dair bir vehim oluşuyor. Bu vehimde insanı depresif yapabiliyor.

      Sil
  6. Google bir de buna el atsın bakalım. Depresyona girme nedenlerini ortadan kaldırsalar daha iyi olurdu bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu dönemin en önemli problemi zaten bu: Hastalıkların nedenini kaldırmak yerine tedavi etmekle uğraşıyorlar. Halbuki, nedenler kontrol edilse hastalık da kalmayacak..

      Sil
  7. Bence depresyon kelimesinin anlamının içi boşaldı.Ufak bir moral bozukluğunu bile depresyonla tarif ediyoruz.Halbuki depresyon çok daha derin ve uzun soluklu bir psikolojik hastalık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Bu durum biraz da depresyon dediğimiz şeyin popülerleşmesinden kaynaklı. Her canı sıkılan depresyondayım zannediyor.

      Sil
  8. Daha Mutlu Yaşam'ın sözlerine katılıyorum

    YanıtlaSil
  9. Google bir de yanlış teşhis koyarsa vay halimize :) canımız azcık sıkkın olsa sen şizofrensin falan derse eyvah eyvah :) her zaman olumlama yapmak lazım, hayatın dolu taraflarıyla keyif alınınca depresyon gibi şeyler uğramıyor zaten :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Depresyon düşüncelerle doğrudan ilgili. Olumlu düşününce depresyon daha az olur. DEpresyon tedavisinde de düşünceler üzerine odaklanılır genellikle :)

      Sil
  10. :) bizim ülke toptan depresyonda :)

    YanıtlaSil
  11. Alın bol bol D vitaminini depresyon kalmaz hiç kimsede..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vitamin eksikliği had safhada cidden :)

      Sil
    2. Depresyonu tetikleyen durumlardan biri de D vitamini eksikliği. 16 yılını bir fiil güneş görmeden çalışan biri olarak bunu gayet iyi biliyorum.

      Sil
    3. Doğa ile daha fazla iç içe olanlarda depresyon oranları az olurken, kaplı ortamlarda olanlarda oran artıyor.

      Sil
  12. Merhabalar.
    Daha Mutlu Yaşam'ın yorumunda bahsettiği görüşüne aynen katılıyorum.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  13. Depresyonda mısınız sorusunu cevap vermek zorunda hisseden depresyondadır zaten. Ki bunu bilip bilmemek bence önemli bir olay değil. Depresyonda olanları bulmayı değil de neden depresyonda olduklarını bulmak daha mantıklı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Depresyonda olanları bulmak, neden depresyonda olduklarını bulmaktan daha çok işlerine geliyorsa demek ki...

      Sil
  14. Sağlıklı olmak kendi elimizde ;
    Çok mızıklayan insanlarla dolu bir dünya,azıcık hayvanlara bakıp doğal olsalar hiçbirşeyleri kalmaz...
    İlaça- falanlada gerek kalmaz.
    Dikkatli olmak lazım,değerli-hatırlatıcı bir yazı emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten en önemli mesele, doğallığımızı kaybetmemiz. Doğallığımızı kaybettiğimiz için sıkıntı yaşıyoruz.
      Katkı için teşekkürler...

      Sil
  15. Depresyonda olmayanı duyunca şaşırır hale geliyoruz :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutsuz insanların sayısı artınca, ondan oluyor heralde...

      Sil
  16. Bu dünyada yaşıyor olmak depresyon nedeni:)))ama depresyon hapları bir tuzak, çok şükür almadım zaten ilaç pek almam, çok kötü hastalanmadıkça hani ateş, öksürük, nezle vs. gibi. Acıya katlanmalı, hap alıp da mutlu olmak saçmalık...eline sağlık arkadaşım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Depresyon ilaçlarına şiddetle karşı çıkanlardan biriyim. Faydasından çok zararı olacağını düşünüyorum. Yorum için teşekkürler...

      Sil
  17. aslında depresyonun çeşitleri çok fazla..en hafif belirtisinden, en ağır belirtisine kadar (mesela vatan şaşmaz cinayeti gibi) çeşitleri olabiliyor..vatan şaşmaz cinayeti büyük ihtimalle "karşılıksız (platonik) aşk depresyonu" nedeniyle olmuş olabilir..medyada öğrendiklerim bunu çağrıştırıyor..Google'nın bu konudaki çalışması da ilginçmiş..elinize sağlık,güzel bilgiydi.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Depresyon farklı kategorilerde değerlendiriliyor zaten. Vatan Şaşmaz cinayeti hakkında ayrıntılı bilgim olmadığı fikir sahibi değilim.
      Yorum için teşekkürler..

      Sil
  18. sadece depresyon değil , dünyanın topluca ve acilen psikiyatrik desteğe ihtiyacı var diye düşünüyorum yoksa gidilen yol hiç iç açıcı bir yere çıkmıyor gibi görünmekte. Bireysel bakarsanız da google da haklı , nereden kazanç sağlayacağını iyi biliyor gerçekten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Modern dünyada herkes kendi çıkarı peşinde. Herkes kendini diğer insanlardan soyutlama gayretinde. Böyle olunca da psikolojiniz etkileniyor durumdan.
      Yorum için teşekkürler...

      Sil
  19. Son yıllarda depresyonun artmasının sebebinin insanların gelişen teknoloji ile birlikte yanlızlaşmaya daha az insan ilişkileri kurmasına bağlıyorum. Tabi insanlara ne olursa olsun hep birileri yeni olan revaçta olan şeylerden -her ne olursa olsun- kazanç sağlama derdine düşüyor.

    bana da beklerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sosyal ilişkilerimiz ciddi oranda zayiata uğruyor maalesef.

      Sil
  20. Depresyonda idim.Panik atak ve anksiyetem hala devam etmekte ama eskisi kadar siddetli degil.Vitaminler cok cok onemli gercekten.B12 im ve D vitaminim fazlasiyla dusuktu mesela o siddetli donemlerimde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun. Panik atak ve anksiyeteden de kısa zamanda kurtulursunuz inşallah.
      Katkı için teşekkürler...

      Sil
  21. hiç duydunuz mu bilmiyorum ama, manisa'da akıl hastanesi açılmasını isteyen Atatürk'e: yakınlarındakilerden biri sormuş, kimi getireceğiz o hastaneye? cevabı: tuttuğunuzu getirin, der ve böylece açılmasına karar verilmiş olur. Türkiye'de tuttuğun depresyonda zaten, daha da ileride olanlar da yarısı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha önce duymamıştım. Katkı için teşekkürler...

      Sil
  22. Depresyonda değilim fakat melankoli bir ruh halim var herzaman için. İlaçlara güvenmiyorum ben anti depresyan ilaçlarına hele hele. Bence güzel bir uygulama olacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen kişilik özelliği olabiliyor melankolik olma durumu. Depresyon ile karıştırmamak lazım :)

      Sil
  23. Kişisel bilgi toplamak için de olabilir.

    Bayramınız mübârek olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum için teşekkürler...
      Hayırlı bayramlar

      Sil
  24. Depresyon çok ciddi bir rahatsızlıktır. Birebir yaşadığım, fakat nedense (sanırım deli denecek korkusundan dolayı) gizlenen, diğer organların rahatsızlanıp, onlar için ilaç kullanılması hoş görülürken antidepresanlardan lüzumsuz gibi bahsedilmesi, sadece bu konuda cehaletten ileri geliyor. İlaçlar gayet iyi geliyor. Her işi ters giden, can sıkıntısının hasını bilmeyenlerin bunu depresyona bağlamaları bu hastalığa atılan iftiradır. Kimsenin içinde olmaması dileklerimle. Hiç hafife alınmaz. Adı üstünde rahatsızlıktır ve ilaç içmek gereklidir. Sağ olun verdiğiniz bilgi için. Bloğumda 'Bu benim Depresyonum' başlıklı yazıda nasıl bir şey olduğunu yazmıştım.
    Hayırlı bayramlar Arif bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı depresyon türleri ilaç kullanımını gerektirebilir. Bu da uzman tavsiyesi ile olmalı. Antidepresanların olumsuz tarafı, kısa süreli moral bozukluğu yaşayan, canı sıkılan herkesin antidepresanı çare olarak görmesi. Oysa depresyonda durum can sıkıntısından çok daha fazlası.
      Yorum için teşekkürler...
      Hayırlı bayramlar.

      Sil
  25. Bu dünyada bir tek bende depresyon olmuyor galiba :) Büyük konuşmamak gerek yinede, Allah kimsenin başına vermesin böyle bir hastalık.

    Tüm yaşantıları, zorlukları bilemem elbet, ama başımıza bir felaket, kötü bir şey geldiği zaman hemen bunalıma depresyona giriyoruz. Benim başıma bir sıkıntı geldiği zaman, Allah'a sığınıyorum. Elbet bana bir çıkış kapısı göstereceğini biliyorum. Bu da sanırım benim dertsiz tasasız biri olmamı sağlıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Depresyon, insanın o çıkış kapısını göremediği, o kapıdan ümidini kestiği noktada başlıyor.

      Sil
  26. Çocukluğumda depresyonda olan birine hiç rastlamadım hatta bu kelimeyi hiç ama hiç duymadım.

    YanıtlaSil
  27. İlaç firmaları ceplerini doldurmak için her şeyi yapıyorlar oyuna gelmemek lazım:) Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Psikolojik rahatsızlıklar boyutunda amacın ilaç firmalarının ceplerini doldurmak olduğu çok dillendirilen bir konu. Kimsenin bir şey yaptığı yok ama. Her şey tıkırında devam ediyor.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Kozalağın Hikayesi

Teknoloji Tembelleştirir mi?