Ana içeriğe atla

Malazgirt'e Giden Yol


Dolunay gökte salınırken, Alpaslan'ın ordusu son hazırlıklarını yapmaktadır. Malazgirt önlerinde, düşmana kılıç sallamak için. Yurda giriş yapmak için, Rum ilini Türklere vatan yapmak için. O gecenin şafağında başlayan cenkte Anadolu’nun kapıları artık Türklere açılmıştır ve Alpaslan’ın şu sözü gönülleri mest eylemiştir: ‘Size öyle bir vatan aldım ki, ebediyyen sizin kalacaktır’

Malazgirt Zaferi. Tarih: 26 Ağustos 1071. Bugün Malazgirt Zaferi'nin yıl dönümü. Sizi, Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu'nun Malazgirt için yazdığı destansı şiir ile başa bırakıyorum. 

Aylardan Ağustos, günlerden Cuma 

Gün doğmadan evvel iklîm-i Rum'a 

Bozkurtlar ordusu geçti hücuma 

Yeni bir şevk ile gürledi gökler 

Ya Allah...Bismillah... Allahuekber
Önde yalın kılıç Türkmen Başbuğu 
Ardında Oğuz'un ellibin tuğu 
Andırır Altay'dan kopan bir çığı 
Budur, Peygamberin övdüğü Türkler... 
Ya Allah...Bismillah... Allahuekber


Yorumlar

  1. Ebediyyen bizde kalması en çok istenen şey. Bir de ülkeyi ona buna satanlar olmasa...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En çok istediğimiz şey tabi ki, ebediyyen bizde kalması. Satanlar, satmaya çalışanlar her daim olacaktır.

      Sil
  2. Böyle önemli bir günü anımsatman ne kadar güzel. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel oldu hatirlatmaniz..Fatiha nasip oldu atalarımıza...

    YanıtlaSil
  4. Bugün aynı zamanda Büyük Taaruzun başladığı gündür :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katkı için teşekkürler.. Ağustos zaferlerimizin ayı.

      Sil
  5. Allah razı olsun Atalarımızdan. Hatırlattığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Ebediyyen demek doğru mudur bilmiyorum. Dünyadaki hiçbir şey ebediyyen kalmayacak zira. Herşeyin bir sonu vardır. Hz. Allah hakkımızda hayırlısını versin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında haklısınız. Günlük hayatta dikkat etmeden kullandığımız kelimeler yanlış anlamlara gelebiliyor.

      Sil
  7. hiç hatırlamadığım bişi. saol yaa :)

    YanıtlaSil
  8. Allah onlardan razı olsun. Bu cennet yurdu bize bırakan tüm şehitlerimizin ruhu şad olsun.

    YanıtlaSil
  9. Teşekkürler hatırlatma için :))

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.