Teknoloji Tembelleştirir mi?



Teknoloji hızla gelişiyor. Gelişmeye devam ediyor. Gelişen teknolojinin bir çok noktada hayatımızı kolaylaştırdığına şüphe yok.

Teknoloji, hayatımıza yenilikler ve kolaylıklar getirirken aynı zamanda bazı sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Bu kolaylıklara alışırken tembellik başta olmak üzere çeşitli sorunlar ile karşılaşıyoruz. Mesela, asansör sayesinde merdiven çıkmaya, araba ile yol yürümeye, telefon ile hafızamızı kullanmaya üşenir hale geldik. Bu üşengeçliğin vücudumuza mutlaka zararı oluyor. Vücudumuzun ihtiyacı olan hareketliliği tembelliğimiz yüzünden sağlamıyoruz. Asansörün, arabanın hayatımıza kattığı kolaylık çok güzel. Ama atalarımızın dediği gibi; 'işleyen demir pas tutmaz'. Vücudumuzu da işlek tutmamız lazım. Bunun için her gün biraz yürüyüş veya spor yapmak yeterli olabilir belki.

Tembelliğimizin bir de bilişsel boyutu var. Şöyle ki, eskiden hafızamızda tuttuğumuz telefon numaraları, adresler vs. şimdi telefonumuzda kayıtlı. Bir olayın tarihini anımsarken, eskiden hafızamıza başvururken, şimdi, hemen internete sarılıyoruz. Bu da, hafızamızı tembelleştiriyor. Tembelleşen hafıza bir süre sonra paslanır hale gelmeye başlıyor. Eskiden bir konuyu etraflıca düşünmek olağanken, şimdi düşünmek bile zahmetli bir hal alıyor. Çünkü telefonlarımıza ve internete o kadar çok güveniyoruz ki, düşüncelerimize ihtiyaç duymuyoruz. Bir şeyin gelişebilmesi ise ancak ihtiyaca bağlı. Arz-talep dengesi gibi.

Geçenlerde, bu duruma misal olacak bir olay yaşadım. Henüz telefonumun olmadığı günlerde bir akrabamın numarasını ezberlemiştim, lazım olunca ararım diye. Birinin o akrabama ulaşması lazımmış. Telefon numarası var mı diye sordu. Bende ezberden söyledim numarayı. Adam şaşırdı. Nasıl ezberinde tutabiliyorsun, diye. Sonra izah ettim adama, sadece bir kaç kişinin telefon numarasını ezbere bildiğimi. O konuşmadan sonra bir şeyi farkettim. Hafızam tembelleşmiş. Şimdi herhangi bir telefon numarasını ezberleyebilmem pek mümkün gözükmüyor. 

Yorumlar

  1. Teknoloji,yokken evlerde de sürekli bir hareket vardı.Çamaşır,bulaşık,ısınma gibi bir çok şeyi insanlar kendileri yapıyordu.Tüm işleri tek kişinin yapması mümkün değildi.Ailedeki bireyler,birlik beraberlik içinde işleri hallediyordu.Şimdi herkesin bir odası var ve kimse kimseden haberdar değil.Teknolojinin getirisi olduğu gibi bir çok olumsuzluğu da var :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında olumlu ve yerinde kullansak teknolojiyi sıkıntı olmayacak ama, çoğunlukla kendimizi kaptırıyoruz maalesef :)

      Sil
  2. Benim rakam ve adres hafızam halen daha tıkır tıkır maşallahı var. Telefona kayıt ederken numara aynı zamanda kafama kaydediliyor. Ama şu konu da haklısın tembelleştik. Herşeyimiz teknoloji. Ajandayı bile mail üzerinden tutar hale geldik.
    Eniştem der ki; şimdi ki kızlar düğmeye basarken yoruluyor. Ne de doğru söyler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maşallah size. Gerçekten har şeyimiz teknoloji oldu :(

      Sil
  3. Gerçekte belki de hiç lazım olmayacak bilgiler okuyoruz. Ben sosyal ağları kullanmıyorum, takip ettiğim de bir kaç site var. Böyle olduğu halde vakit yetmiyor. Her hesabında yüzlerce kişi olanları düşünemiyorum. 300-500 kişinin herhalini biliyor insanlar ne paylaşmışsa artık. Fakat belki yanındaki eşinin, çocuklarının, anne babasının halinden haberi yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanlar her şeyi okuya okuya bilgi kiralığının ortasında kalıyprlar. Her şeyden biraz haberimiz olurken, hiç bir şeyden tam olarak haberdar olamıyoruz .

      Sil
  4. Öncelikle sitendeki değişiklikler çok güzel olmuş, mobil uyumlu olması harika. Bunu belirteyim :)

    Benim gibi tembeller için teknoloji gerçekten bir nimet gibi gözüküyor. Bilgi çağı diye yaşıyoruz ama öyle bir şey yok ortada onu görüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Samet. Tembellik konusunda tam olarak tembel olduğunu düşünmüyorum :) Hepimiz farklı konularda olmak üzere biraz biraz tembeliz.

      Sil
  5. sonuna kadar katılıyorum yazdıklarınıza. Teknoloji tembelleştiriyor maalesef ama aksi içinde bir şeyler yapmıyoruz. Bu tembelliğe alışmışız.

    YanıtlaSil
  6. Burada olay kullanıcıda bitiyor, değil mi? :) Teknoloji aslında muhteşem bir varlık, tabii onu sağlam kullanırsak. Her şey kullanıcıda bitiyor. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki, olay bizde bitiyor. Kontrollü ve düzenli kullansak sıkıntı olma bence

      Sil
  7. tembelleştiriyor malesef; ama numaraları plakaları ezberlerm ben de

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında ihtiyaç duyabileceğiniz numaraları falan ezberlemek en iyisi. Teknoloji her ihtiyacımızda yanımızda olmayabilir...

      Sil
  8. Hocam ağzınıza sağlık çağımızın görülmeyen sorunlarını gün yüzüne çıkarmışsınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Fatih. Gerçekten çağımızın göz önünde olan ama göremediğimiz problemi: tembellik.

      Sil
  9. Ben de sana katılıyorum. İnsan vücudu harekete programlı. Artık 2 sokak ilerideki markete bile arabayla giden insanlar var. Ondan sonra gelsin hastalıklar! Sadece obezite olsa iyi. Çoğu eklem rahatsızlığının,şekerin, tansiyonun ve depresyonun altında hep bu hareketsizlik yatıyor.
    Yaşasın endorfinnnn!!

    YanıtlaSil
  10. Kesinlikle katılıyorum, teknoloji çok büyük faya sağlıyor bize ama en büyük kötülüğü de yine teknolojiyle yapıyoruz kendimize.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet. İyi olabilecek bir şeyi kötü yönde kullanıyoruz.

      Sil
  11. Bunun farkına varıp hayatımızı tamamen teknolojiyle şekillendirmemek gerek. Şimdi teknoloji de alkol, sigara bağımlılığı gibi bir şey haline geldi gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teknoloji ve internet bağımlılığı ayrı bir kategori olarak değerlendiriliyor şu anda.

      Sil
  12. Hem yazdıklarınıza hem de yorumda geçenelre katılıyorum öyle bir noktaya geldik ki geçen elimde bir dergi vardı ve bir fotoğrafı iyi göremediğim için fotoğrafı o bilinen iki parmaklı hareketle fotoğrafı büyütmeye çalışırken yakaladım kendimi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar kaptırıyoruz ki, kendimizi teknolojiye. Hepimizin başına geliyor öyle şeyler :)

      Sil
  13. Knedimden söyleyeyim evet kesinlikle tembelleştiriyor. Önceden daha çok yazıyordum, kalemi kapıdı elimden düşürmüyordum şimdilerde telefon düşmüyor. Azaltmaya çalışıyorum fakat bağımlılık gibi. Ülkemizde ciddi tehdit bence bu durum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ülkemizde ve dünyada teknoloji bağımlılığı ciddi bir problem olarak büyüyor.

      Sil
  14. Kesinlikle tembelleştiriyor. Bilgiye erişim kolaylaştıkça, öğrenilen bilginin kalitesi düşüyor. Eskiden birşeyi merak ettik mi evdeki ansiklopedileri açar okurduk. Okulda ödevlerimizi yapabilmek için kütüphanelere gider, kitaplar arasında saatlerce zaman geçirirdik. Şimdi herşey iki tık ile önümüze düşüyor.
    Ben kolay kazanılan şeylerin değersiz olduğunu savunanlardanım. Emek, gayret, çaba yoksa kazanılan şeyin baki olması pek olası değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Kolay ulaşılan şeylerin kıymeti bilinmiyor :)

      Sil
  15. Teknolojinin birinci görevi hayatı kolaylaştırmak, ikinci görevi ise tembelleştirerek sosyal hayattan uzaklaştırmaktır. Teknolojiyi yeteri kadar kullanmayı öğrenemezsek ilerleyen yıllarda kalitesiz bir hayat bizleri bekliyor. Her şeye çabuk ulaşmak onun değerini düşüyor aslında. Umarım sanal hapishaneden kurtulur ve hayata daha çok karışırız. Teşekkürler paylaşım için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayatı kolaylaştırmak için teknolojiyi öğrenmek ve kullanmak kesinlikle lazım. Ama bunun boyutu bizi tembelleştiren, sağlığımızı bozan boyutlara varmamalı.

      Sil
    2. Teknolojinin özellikle yatırım piyasalarında bize sağladığı enstrümanalar tabiki yadsınamaz onun dışında , çocuklarına kitap okumayı öğretmek yerine kitap dinleten insanlar haline geldik.

      Sil
  16. Kullanım amacı, dozu, şekli belirleyici oluyor sanırım.bilgi için Tskler.

    YanıtlaSil
  17. Teknoloji gerçekten insanı tembel kılıyor ve bunun yanı sırada duygularımızı sömürüyor. Bilgisayar, telefon, internet özellikle duygularımız bertaraf ediyor. Bizi sevdiklerimizden uzak bırakıyor. Yürüyen merdivenler, asansörler ileri yaştaki kimseler için bulunmaz nimet olsa dahi biz gençler vücudu tembelleştirmekten başka bir şey değil. Otobüsler, arabalar imdatlık durumlarda mükemmel ama iki sokak ötesine de arabayla gitmek biraz abes kaçıyor. Her şey insanın elinde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tembelleştikçe, iki sokak ötesine değil, bir sokak ötesine bile arabaya ihtiyaç duyuyoruz.

      Sil
  18. Teknoloji gerçekten bizleri tembelleştiriyor gözlerimizi bozuyor beynimiz çalışmıyor çok kötü bir devirdeyiz yazık bizlere çok eringeç olduk

    YanıtlaSil
  19. Ben bu tembellikten memnunum ya. Sayesinde evimizde tıkır tıkır çalışan hanım kızlarımız var :) Ve bizlere de daha çok vakit kalıyor... ama tlfn ve bilgiayar konusunda ayni fikirde değilim. Kendimizi dizginlemeyi öğrenemediğimiz sürecede amacından sapacaktır zaten. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makineler ve arabalar konusunda haklısınız. Vaktimiz çoğalıyor. Ama bu vakti değerlendirebilmek de önemli. Vakit değerlendirememe yüzünden bunalım yaşayan insanlar oluyor. Boşluktan dolayı anlamsızlık hissine kapılabiliyorlar... Vaktimizi değerlendirirsek ne ala. Sıkıntı olmuyor.

      Sil
  20. Eskiden herkesin numarasını blirdim, şimdi oğullarımın numarasını bile ezberleyemedim henüz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Kozalağın Hikayesi