Teknoloji, hayatımıza yenilikler ve kolaylıklar getirirken aynı zamanda bazı sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Bu kolaylıklara alışırken tembellik başta olmak üzere çeşitli sorunlar ile karşılaşıyoruz. Mesela, asansör sayesinde merdiven çıkmaya, araba ile yol yürümeye, telefon ile hafızamızı kullanmaya üşenir hale geldik. Bu üşengeçliğin vücudumuza mutlaka zararı oluyor. Vücudumuzun ihtiyacı olan hareketliliği tembelliğimiz yüzünden sağlamıyoruz. Asansörün, arabanın hayatımıza kattığı kolaylık çok güzel. Ama atalarımızın dediği gibi; 'işleyen demir pas tutmaz'. Vücudumuzu da işlek tutmamız lazım. Bunun için her gün biraz yürüyüş veya spor yapmak yeterli olabilir belki.
Tembelliğimizin bir de bilişsel boyutu var. Şöyle ki, eskiden hafızamızda tuttuğumuz telefon numaraları, adresler vs. şimdi telefonumuzda kayıtlı. Bir olayın tarihini anımsarken, eskiden hafızamıza başvururken, şimdi, hemen internete sarılıyoruz. Bu da, hafızamızı tembelleştiriyor. Tembelleşen hafıza bir süre sonra paslanır hale gelmeye başlıyor. Eskiden bir konuyu etraflıca düşünmek olağanken, şimdi düşünmek bile zahmetli bir hal alıyor. Çünkü telefonlarımıza ve internete o kadar çok güveniyoruz ki, düşüncelerimize ihtiyaç duymuyoruz. Bir şeyin gelişebilmesi ise ancak ihtiyaca bağlı. Arz-talep dengesi gibi.
Geçenlerde, bu duruma misal olacak bir olay yaşadım. Henüz telefonumun olmadığı günlerde bir akrabamın numarasını ezberlemiştim, lazım olunca ararım diye. Birinin o akrabama ulaşması lazımmış. Telefon numarası var mı diye sordu. Bende ezberden söyledim numarayı. Adam şaşırdı. Nasıl ezberinde tutabiliyorsun, diye. Sonra izah ettim adama, sadece bir kaç kişinin telefon numarasını ezbere bildiğimi. O konuşmadan sonra bir şeyi farkettim. Hafızam tembelleşmiş. Şimdi herhangi bir telefon numarasını ezberleyebilmem pek mümkün gözükmüyor.
Teknoloji,yokken evlerde de sürekli bir hareket vardı.Çamaşır,bulaşık,ısınma gibi bir çok şeyi insanlar kendileri yapıyordu.Tüm işleri tek kişinin yapması mümkün değildi.Ailedeki bireyler,birlik beraberlik içinde işleri hallediyordu.Şimdi herkesin bir odası var ve kimse kimseden haberdar değil.Teknolojinin getirisi olduğu gibi bir çok olumsuzluğu da var :(
YanıtlaSilaslında olumlu ve yerinde kullansak teknolojiyi sıkıntı olmayacak ama, çoğunlukla kendimizi kaptırıyoruz maalesef :)
SilBenim rakam ve adres hafızam halen daha tıkır tıkır maşallahı var. Telefona kayıt ederken numara aynı zamanda kafama kaydediliyor. Ama şu konu da haklısın tembelleştik. Herşeyimiz teknoloji. Ajandayı bile mail üzerinden tutar hale geldik.
YanıtlaSilEniştem der ki; şimdi ki kızlar düğmeye basarken yoruluyor. Ne de doğru söyler.
Maşallah size. Gerçekten har şeyimiz teknoloji oldu :(
SilGerçekte belki de hiç lazım olmayacak bilgiler okuyoruz. Ben sosyal ağları kullanmıyorum, takip ettiğim de bir kaç site var. Böyle olduğu halde vakit yetmiyor. Her hesabında yüzlerce kişi olanları düşünemiyorum. 300-500 kişinin herhalini biliyor insanlar ne paylaşmışsa artık. Fakat belki yanındaki eşinin, çocuklarının, anne babasının halinden haberi yok.
YanıtlaSilİnsanlar her şeyi okuya okuya bilgi kiralığının ortasında kalıyprlar. Her şeyden biraz haberimiz olurken, hiç bir şeyden tam olarak haberdar olamıyoruz .
SilÖncelikle sitendeki değişiklikler çok güzel olmuş, mobil uyumlu olması harika. Bunu belirteyim :)
YanıtlaSilBenim gibi tembeller için teknoloji gerçekten bir nimet gibi gözüküyor. Bilgi çağı diye yaşıyoruz ama öyle bir şey yok ortada onu görüyorum.
Teşekkürler Samet. Tembellik konusunda tam olarak tembel olduğunu düşünmüyorum :) Hepimiz farklı konularda olmak üzere biraz biraz tembeliz.
Silsonuna kadar katılıyorum yazdıklarınıza. Teknoloji tembelleştiriyor maalesef ama aksi içinde bir şeyler yapmıyoruz. Bu tembelliğe alışmışız.
YanıtlaSilTembellik işimize geliyor sanki :)
SilBurada olay kullanıcıda bitiyor, değil mi? :) Teknoloji aslında muhteşem bir varlık, tabii onu sağlam kullanırsak. Her şey kullanıcıda bitiyor. :)
YanıtlaSilTabi ki, olay bizde bitiyor. Kontrollü ve düzenli kullansak sıkıntı olma bence
Siltembelleştiriyor malesef; ama numaraları plakaları ezberlerm ben de
YanıtlaSilAslında ihtiyaç duyabileceğiniz numaraları falan ezberlemek en iyisi. Teknoloji her ihtiyacımızda yanımızda olmayabilir...
SilHocam ağzınıza sağlık çağımızın görülmeyen sorunlarını gün yüzüne çıkarmışsınız
YanıtlaSilTeşekkürler Fatih. Gerçekten çağımızın göz önünde olan ama göremediğimiz problemi: tembellik.
SilBen de sana katılıyorum. İnsan vücudu harekete programlı. Artık 2 sokak ilerideki markete bile arabayla giden insanlar var. Ondan sonra gelsin hastalıklar! Sadece obezite olsa iyi. Çoğu eklem rahatsızlığının,şekerin, tansiyonun ve depresyonun altında hep bu hareketsizlik yatıyor.
YanıtlaSilYaşasın endorfinnnn!!
Size katılıyorum. Yaşasın endorfin :)
SilKesinlikle katılıyorum, teknoloji çok büyük faya sağlıyor bize ama en büyük kötülüğü de yine teknolojiyle yapıyoruz kendimize.
YanıtlaSilEvet. İyi olabilecek bir şeyi kötü yönde kullanıyoruz.
SilBunun farkına varıp hayatımızı tamamen teknolojiyle şekillendirmemek gerek. Şimdi teknoloji de alkol, sigara bağımlılığı gibi bir şey haline geldi gibi.
YanıtlaSilTeknoloji ve internet bağımlılığı ayrı bir kategori olarak değerlendiriliyor şu anda.
SilHem yazdıklarınıza hem de yorumda geçenelre katılıyorum öyle bir noktaya geldik ki geçen elimde bir dergi vardı ve bir fotoğrafı iyi göremediğim için fotoğrafı o bilinen iki parmaklı hareketle fotoğrafı büyütmeye çalışırken yakaladım kendimi..
YanıtlaSilO kadar kaptırıyoruz ki, kendimizi teknolojiye. Hepimizin başına geliyor öyle şeyler :)
SilKnedimden söyleyeyim evet kesinlikle tembelleştiriyor. Önceden daha çok yazıyordum, kalemi kapıdı elimden düşürmüyordum şimdilerde telefon düşmüyor. Azaltmaya çalışıyorum fakat bağımlılık gibi. Ülkemizde ciddi tehdit bence bu durum.
YanıtlaSilÜlkemizde ve dünyada teknoloji bağımlılığı ciddi bir problem olarak büyüyor.
SilKesinlikle tembelleştiriyor. Bilgiye erişim kolaylaştıkça, öğrenilen bilginin kalitesi düşüyor. Eskiden birşeyi merak ettik mi evdeki ansiklopedileri açar okurduk. Okulda ödevlerimizi yapabilmek için kütüphanelere gider, kitaplar arasında saatlerce zaman geçirirdik. Şimdi herşey iki tık ile önümüze düşüyor.
YanıtlaSilBen kolay kazanılan şeylerin değersiz olduğunu savunanlardanım. Emek, gayret, çaba yoksa kazanılan şeyin baki olması pek olası değil.
Haklısınız. Kolay ulaşılan şeylerin kıymeti bilinmiyor :)
SilTeknolojinin birinci görevi hayatı kolaylaştırmak, ikinci görevi ise tembelleştirerek sosyal hayattan uzaklaştırmaktır. Teknolojiyi yeteri kadar kullanmayı öğrenemezsek ilerleyen yıllarda kalitesiz bir hayat bizleri bekliyor. Her şeye çabuk ulaşmak onun değerini düşüyor aslında. Umarım sanal hapishaneden kurtulur ve hayata daha çok karışırız. Teşekkürler paylaşım için
YanıtlaSilHayatı kolaylaştırmak için teknolojiyi öğrenmek ve kullanmak kesinlikle lazım. Ama bunun boyutu bizi tembelleştiren, sağlığımızı bozan boyutlara varmamalı.
SilTeknolojinin özellikle yatırım piyasalarında bize sağladığı enstrümanalar tabiki yadsınamaz onun dışında , çocuklarına kitap okumayı öğretmek yerine kitap dinleten insanlar haline geldik.
SilKullanım amacı, dozu, şekli belirleyici oluyor sanırım.bilgi için Tskler.
YanıtlaSilKullanım amacı ve dozu çok önemli.
SilTeknoloji gerçekten insanı tembel kılıyor ve bunun yanı sırada duygularımızı sömürüyor. Bilgisayar, telefon, internet özellikle duygularımız bertaraf ediyor. Bizi sevdiklerimizden uzak bırakıyor. Yürüyen merdivenler, asansörler ileri yaştaki kimseler için bulunmaz nimet olsa dahi biz gençler vücudu tembelleştirmekten başka bir şey değil. Otobüsler, arabalar imdatlık durumlarda mükemmel ama iki sokak ötesine de arabayla gitmek biraz abes kaçıyor. Her şey insanın elinde.
YanıtlaSilTembelleştikçe, iki sokak ötesine değil, bir sokak ötesine bile arabaya ihtiyaç duyuyoruz.
SilTeknoloji gerçekten bizleri tembelleştiriyor gözlerimizi bozuyor beynimiz çalışmıyor çok kötü bir devirdeyiz yazık bizlere çok eringeç olduk
YanıtlaSilHem de nasıl eringeç hale geldik :(
SilBen bu tembellikten memnunum ya. Sayesinde evimizde tıkır tıkır çalışan hanım kızlarımız var :) Ve bizlere de daha çok vakit kalıyor... ama tlfn ve bilgiayar konusunda ayni fikirde değilim. Kendimizi dizginlemeyi öğrenemediğimiz sürecede amacından sapacaktır zaten. :)
YanıtlaSilMakineler ve arabalar konusunda haklısınız. Vaktimiz çoğalıyor. Ama bu vakti değerlendirebilmek de önemli. Vakit değerlendirememe yüzünden bunalım yaşayan insanlar oluyor. Boşluktan dolayı anlamsızlık hissine kapılabiliyorlar... Vaktimizi değerlendirirsek ne ala. Sıkıntı olmuyor.
SilEskiden herkesin numarasını blirdim, şimdi oğullarımın numarasını bile ezberleyemedim henüz.
YanıtlaSilBirçoğumuz benzer durumlardayız :)
Sil