Ana içeriğe atla

Bilişsel Gelişim Dönemleri


Bilişsel gelişim denilince akla gelen ilk isimlerden biri şüphesiz, Jean Piaget’dir. Piaget yaptığı araştırmalarla bir insanın bebeklikten yetişkinliğe kadar olan düşünme süreçlerini incelemiştir. İlk araştırmalarını kendi çocuklarını gözlemleyerek yapan Piaget, bilişsel gelişimi 4 döneme ayırmıştır. 
  1. Duyusal Motor Dönemi(0-2 yaş)
Refleksif davranışlardan amaçlı davranışlara geçiş,
Kendini dış dünyadan ayırma,
İlk deneme-yanılma öğrenmeleri,
Taklit ve oyunlar
Alışkanlık kazanma gibi özellikler bu dönemde kazanılır.
  1. İşlem Öncesi Dönem(2-7 yaş)
Dilin hızla geliştiği geliştiği dönem.
Sembolik ve oyun ve düşünme,
Benmerkezcilik,
Odaklama,
Korunumu kazanmama(uzun bardağın geniş bardaktan daha çok su aldığını düşünme gibi) gibi özellikler bu dönemin özellikleri arasındadır.
  1. Somut İşlemler Dönemi(7-11 yaş)
Somut problemleri çözme,
Mantıksal düşünme,
Korunum kazanma,
Gruplama ve sıralama yapabilme,
Tersine çevirebilme gibi özellikler bu dönemin özelliklerindendir.
  1. Soyut İşlemler Dönemi(11- +yaş)
Soyut düşünme başlar,
Akıl yürütme,
Soyut kavramların anlaşılması,
Göreceli düşünme ve fikirler, 
Ergen benmerkezciliği gibi özellikler bu dönemde görülmektedir.

Piaget’in gelişim dönemlerinde 4 temel kural bulunmaktadır.

  • Dönemler değişmez bir sıra ile ortaya çıkarlar.
  • Dönemler hiyerarşiktir. Sonraki dönem önceki dönemi de kapsar.
  • Aynı dönemde bulunsalarda bireyler arsı gelişim oranları farklılık gösterebilir.
  • Her dönemin tipik özellikleri vardır. (Benmerkezcilik, taklit, sıralama yapabilme gibi..)

Çocuktan beklentilerin çocuğun gelişim dönemi ile uyumlu olması için gelişim dönemlerinin bilinmesi faydalı olacaktır.

** Yararlanılan Kaynaklar: 



Yorumlar

  1. Bu dönemleri ailelerin de bilmesi gerekiyor.Umarım anneler çocuk yetiştirirken bu bilgileri de göz ardı etmiyorlardır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. özellikle ailelerin bilmesi önemli. Bilmeyince çocuklardan beklenti fazla olabiliyor. Bazen de gereksiz vehimlere kapılabiliyorlar.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.