Çocuğun yahut öğrencinin motivasyonun artırmak için şu noktalara dikkat etmek lazımdır:
Çocuğa hedefler oluşturmak noktasında destek olmak gerekir. Çocuklar henüz karakter olarak gelişim ve değişim aşamasındadırlar. Kendileri hakkında farkındalıkları daha az olduğu için hedef belirlemekte belirsizlikler yaşarlar. Hedef belirleme noktasında onlara yardımcı olmak, gerçekçi hedefler belirlemek içsel motivasyonlarını olumlu etkileyecektir.
Çocuğa ulaşılabilir ve gerçekçi hedefler koymak önemlidir. Çok uzun süreli hedefler, çocuğun ulaşmasının mümkün olmayacağı hedefler çocuğu yıpratacak, aynı zamanda motivasyonunu zedeleyecektir.
Çocuğun başarı duygusunu tatması ile motivasyonu artacaktır. Bir şeyler yapabildiğini farkeden çocuğun kendine güveni ve motivasyonu artar.
Çocuktan yapılması istenen şeyler çocuğun yaşına, beklenti ve yeteneklerine uygun olmalıdır. Çok hafif yahut çok zor görevler çocuğun özgüvenini olumsuz etkiler. Kendisine basit gelen şeyleri yapmak istemez, çok zor olan şeyler karşısında pes etmekten başka çare bulamaz. Çocuğun motivasyonunu artırmak amacımız varsa bu noktaya dikkat etmek gerekir.
Çocuğun faaliyetlerinde kendi seçimini yapmasını sağlamak da motivasyonu olumlu etkiler. Çocuğa birey olduğu hissi ile yaklaşıp, kendisi ile alakalı kararalar alırken O’nun görüşlerini dikkate almak lazımdır.
Çocuğu cesaretlendirmek ve merak uyandırmak yolu ile çocuğa öğrenmenin lezzeti tattırılmalıdır. Bu lezzeti tadan çocuk içsel motivasyonu ile bilerek ve isteyerek bir şeyler yapma gayreti içerisine girer.
"Çocuktan yapılması istenen şeyler çocuğun yaşına, beklenti ve yeteneklerine uygun olmalıdır."
YanıtlaSilNe kadar dogru yazmissiniz.Anneler olarak bence en buyuk sorunumuz bu beklentiyi fazlasiyla yuksek tutuyoruz.Yararli bir paylasim olmus gercekten.
Sevgiler🙋🤗
Yorum için teşekkürler...
SilTeşekkürler bilgilendirme için
YanıtlaSilRica ederim.
SilÖzellikle okulların açıldığı ilk hafta üzerinde düşünülecek konu, çünkü motive olup kendilerini keşfedecek bir uğraşıları olmadan sadece okul ve ders üzerine kurulu bir süreç çocukları çok yoruyor. Önce gözlem sonra birlikte karar vermeli. Bu sayede bile onlardan çok şey öğreniyoruz. Özellikle okul dönemi yaygın soru ve sorunlar üzerine paylaşımlarınız faydalı olacak. Teşekkürler..
YanıtlaSilYorum için teşekkürler. Sadece ders ve okul olunca sıkıntı oluyor. Çocuğun kendini keşfedeceği şeyler ile desteklenmesi lazım.
SilBeklentiler hep fazla özellikle küçük geldikten sonra büyükten🤔 teşekkürler yazınız için
YanıtlaSilTeşekkürler
Sil