Ana içeriğe atla

Dikkatimiz Neden Dağılır?


Dikkat dağınıklığı, insanlarımızın çoğunun muzdarip olduğu bir şikayet. Bir şeye odaklanamama, odaklandıktan sonra hemen kopuverme birçoğumuzun şikayetlerinden. Hemen hatırlatmak lazım ki, biyolojik, fizyolojik, psikolojik durumlardan kaynaklı dikkat dağınıklığı olabilir. Bu durumda yapılacak en iyi şey, bir uzmanla görüşmek olacaktır. Uzmanın yol göstericiliği ile dikkat dağınıklığı azaltılabilir, kontrol edilebilir. 
Hastalık boyutu olmadan yaşadığımız dikkat dağınıklığı bir çok insanda var. İnsanın kendini kontrol edememesi, boş vermesi bu dikkat dağınıklığının yaşanmasına yol açar. Bana göre dikkat dağınıklığının en önemli sebebi hız. Bir bakıma hız çağında yaşıyoruz. Hayatı hızlı yaşamaya alışmışken, yavaşlayıp bir şeye dikkat kesilmek zor oluyor. Onun için yaşantımızı biraz yavaşlatırsak dikkat seviyemiz de artacaktır.
Bazı gıdaların dikkat dağınıklığına yol açtığı, uykusuzluk, yorgunluk gibi etkenlerin dikkati etkilediği de artık biliniyor. Buna göre beslenmeye dikkat edilmesi, uyku düzeninin sağlanması dikkat dağınıklığını azaltacaktır. Alışkanlıklarımızda değişikliğe gitmek, rutinin dışına çıkmak da dikkat dağınıklığını azaltmakta faydalı olabilir. 

Dikkat dağınıklığını önlemenin en iyi yolu zihni meşgul etmektir. Beyin bir şey üzerinde işlem yaparken insanın dikkati kolay kolay dağılmaz, ama beyin meşgul olmadığı zaman kendisine meşguliyet bulmaya çalışır. Ve bu da dikkatin başka yönlere kaymasına sebep olur. Mesela hesap makinasıyla bir işlem yaparken, beyin işlevsiz kalır ve meşgul olabileceği başka bir şey arayışına yönelir. Kısaca beyin bir şey üzerinde düşünürken, bir şeyler öğrenirken dikkat dağılmaz. Maalesef bir çoğumuz düşünmemekte ısrar ettiğimiz için, bir şeyler öğrenmek(öğrenme, bir şeyleri anlamlandırma, olay ve konular arasında bağlantı kurma, bilgiyi organize etme) yerine hazır bilgiye konmaya çalıştığımız için dikkatimiz çabuk dağılıyor. Oysa bilgileri organize etmeye çalışsak dikkatimiz daha az dağılır.

Yorumlar

  1. Günümüzde dikkat dağınıklığının en temel sebeplerinden biri teknolojiye olan bağımlılığımız. Bir uzman olarak, benim de muzdarip olduğum bu konu için neler önerirsiniz? Buna dair bir yazı kaleme alırsınız belki. Çok önemli konulardan biri daha. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle yorum için teşekkür ederim. Teknolojinin dikkati olumsuz etkileyen bir özelliği var. Etkili ve verimli teknoloji kullanımı ile bu olumsuzluğu azaltabiliriz. En önemli nokta burası. İnşallah bu konuda yazmaya çalışacağım.

      Sil
  2. O kadar çok uyaran var ki hayatımızda bazen odaklanmak ciddi sorun oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Uyaranlar bizi yoruyor, dikkatimiz dağıtıyor.

      Sil
  3. Dikkat dağınıklığımın pek olmadığını söyleyebilirim. Kolay kolay bir şeye uzun uzun dalıp, diğer yapacağım şeyi unuttuğum vaki değildir. Program yapmaya küçük yaşlarımda başladım. Biraz da babamızın etkisi oldu diyebilirim. Evet bu konuda yazarsanız okumayı çok isterim. Bu bilgiler için teşekkürler Arif Bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dikkat, motivasyon gibi bir çok durumda çocukluk döneminin etkisi çok önemli. Babanız bu konuda iyi yol göstermiş demek ki.. İnşallah benzer konularda yazmaya devam edeceğim.
      Yorum için teşekkürler..

      Sil
  4. Bilgilendirme için teşekkür ederim,benim de oglumda var dikkat eksikliği.Ona da bu yazınızı okutacagim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.