Ana içeriğe atla

TavsiyeKitap: Sıhhatnüma (1)


Sıhhatnüma: Geçmişin tecrübesi, Bugünün bilgisiyle...
İnsan ve Hayat Kitaplığı
Haz. Ercan Erdoğan
144 syf.

Arka kapaktan; 'İş, güç, ev, araba... derken bazı şeyleri atlıyoruz, unutuyoruz. Bazı ipuçlarını unutuyor, sağlığımızı tekrar kazanmak için verdiğimiz mücadeleyi ne yazık ki yerindeyken vermiyoruz. Hayatımızın ve sağlığımızın değerini ancak kaybedince anlıyoruz. Mesele uzun bir ömür değil mutlu ve huzurlu bir hayat sürebilmektir. Sıhhatnüma bizlere hayatta kaçırdığımız ipuçlarını yakalamaya ve sağlığımızın kıymetini onu kaybetmeden önce bilmemize, mutlu ve huzurlu bir hayat sürmemize yardım ediyor.'


İnsan ve Hayat kitaplığından çıkan kitap, reçete kitaplar etiketiyle okuyucuya ulaşıyor.  Sıhhat: sağlık nüma: gösteren manasında. Yani, sıhhatnüma, sağlık kılavuzu anlamına geliyor. Kitap, tecrübelerin ve bilimsel verilerin ışığında sağlıklı yaşama rehberi niteliğinde. Kitabın vurguladığı en önemli nokta ise sağlıklı yaşamak için tedbirler almak. Vücudu hastalıklardan korumak için dikkat edilmesi gereken hususlar vurgulanıyor. Bu haliyle, sağlığın kıymeti üzerinde durularak, hastalıkta tedavi yöntemleri değil hastalığa yakalanmamak ön plana çıkıyor. Gerçekten de vurgulanan nokta çok mühim. Çünkü, günümüzde yapılan çalışmaların büyük bir bölümü hastalıkların tedavisi üzerine. Oysa hastalığa yakalanmamak için neler yapılmalı? Bu konu üzerine daha fazla eğilim olsa, sıkıntılar daha az olacak belki.
Kitap, toplamda dört bölümden oluşuyor. Birinci bölüm; sıhhat ila alakalı çeşitli mevzuları içinde barındırıyor. Anne sütünden, yaşanılan yere; uyku kalitesinden kıyafetlere; içtiğimiz sudan, yediğimiz besinlere varıncaya kadar sıhhati etkileyen hemen her şey hakkında kısa ve öz bilgiler yer alıyor. Bu konularda nelere dikkat edilmelidir? sualine cevap verilirken, sıhhatli bir vücut için alınacak önlemler anlatılıyor.
İkinci bölüm, hayvani ve nebati gıdaları inceliyor. Yediklerimizin hastalıkların en önemli sebeplerinden olduğu düşünüldüğünde bu bölümün önemi ortaya çıkıyor. Meyve ve sebzelerin özellikleri, neyi, nasıl yemek gerektiği konuları; hayvani gıdaların sıhhate etkilerinin durumu, tüketirken dikkat edilmesi gerekenler; etlerin nasıl tüketilmesi gerektiği bu bölümde inceleniyor.
Üçüncü bölüm, beden sağlığı üzerine odaklanıyor. Beden sağlığı ile alakalı konularda uzmanların tavsiyelerine yer veriliyor. Ne zamana, ne kadar su içmeliyiz? Bel fıtığı, şaşılık ve göz tembelliği, mide için yanlış bilinenler bu bölümde anlatılıyor. Nasıl bir uykuya ihtiyacımız var? Kapalı alanda nelere dikkat edilmeli? Bu gibi suallerde bu bölümde cevaplanıyor.
Dördüncü bölümde, gıdada seçiciliğin sağlık için önemi vurgulanıyor. Meyve suyundan, süte; kurban etinden, tavuk etine; sebzelerin saklanmasından, turşu yapımına uzanan yelpazede tükettiğimiz gıdalarda seçici olmanın önemi anlatılıyor.

Kitap, verdiği bilgi ve tavsiyeler itibariyle çok faydalı. Verdiği bilgileri, ayrıntıya boğmadan, kısa ve öz olarak okuyuca sunması kitabın önemli bir özelliği. Geçmişin tecrübesi ve bugünün bilgisiyle sağlıklı yaşam kılavuzu olarak bir başucu kitabı.

Yorumlar

  1. Çok faydalı olacak bir kitaba benziyor, gerçekten de bazen sağlığımızı ihmal ediyoruz. Öneri için teşekkürler, okumak gerekli bu kitabı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalı bilgiler alıyor.
      Yorum için teşekkürler :)

      Sil
  2. Sağlığa farklı bir yönden bakış olmuş. Sağlığımızı zamanında koruyup, düzenli beslenirsek ilerde de sıkıntı çekmeyiz. Genciz, sağlıklıyız derken bu zamanda kendimize bakmıyoruz yaş ilerleyince hastalık gelince de varımızı yoğunumuzu sağlığımıza kavuşmak için harcıyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Kıymetini bilmiyoruz sağlığımızın :)

      Sil
  3. Çok teşekkürler bilgilendirme için :))

    YanıtlaSil
  4. Sağlık ihmal ettiklerimizin başında geliyor gibi.Faydalı bir kitaba benziyor.Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  5. Hastalık gelmeden tedbirleri bilmek, konulu kitap olsa gerek. Başucu niteliğinde...

    YanıtlaSil
  6. Hiç dikkat etmiyorum, üstelik çok kötü besleniyorum, aşırı hayvan sevgimden et yemiyorum, halsiz, bitkin düştüm. İki arada bir derede kaldım, yersem içim rahat etmeyecek biliyorum, artık kabullendim gittiği yere kadar...:( eline sağlık çok faydalı bir kitapmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağlığın kıymetini bilmek lazım. Beslenme, giyim-kuşam dikkat edilmesi gerekli şeylerin başında :)
      Yorum için teşekkürler...

      Sil
  7. Valla ne olursa yiyen bir tipim ancak ne hikmetse kilo almam .)

    Onun bunun içinde ne var hic merak etmedim. Yaş geçiyor.

    Is isten gecmeden okumak lazim .))

    YanıtlaSil
  8. Sağlık çok önemli.2014 yılında trafik kazası geçirdiğimden beri sağlığımı merkeze aldım.Yediğime içtiğime,uykuma ve yaşam kaliteme dikkat ediyorum :) Önemli bir hatırlatıcı olmuş bu kitap :) Teşekkürler Arif :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaza için geçmiş olsun. Yaşanmışlıklar etkili olabiliyor, hayatımızın düzeni için.
      Yorum için teşekkürler :)

      Sil
  9. Çok yararlı bir kitap olduğundan eminim. Kütüphanede yerini almalı. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. Güzel bir kitap tesekkürler tanitim için 😊

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.