Ana içeriğe atla

Motivasyon Nedir?

Motivasyon, biliş ve davranış boyutunda harekete geçiren, öğrenmeyi sağlayan itici bir güçtür . Kısaca, insanı harekete geçiren güç olarak tanımlanabilir. Bu güç insanda bir şeyler yapma arzusu ve gayretini ortaya çıkarır. Kendini tanıyan, ne istediğini bilen ve kendini yönetebilen insanların motivasyonu daha yüksek olmaktadır. Çünkü motivasyonu sağlayan en önemli şey, bir şeyi istemektir.

Motivasyon içsel ve dışsal motivasyon olarak ikiye ayrılır. İçsel motivasyon, kişinin kendi iç süreçlerinin etkisi ile biliş ve davranışı harekete geçiren güç; dışsal motivasyon dışsal faktörlerin etkisi ile insanı harekete geçiren güçtür. İçsel motivasyon kişinin gelişimine katkı bulunurken, dışsal motivasyon kısa vadede kişinin gelişimini olumlu etkilesede uzun vadede kişiyi dışa bağımlı hale getirir. Bu haliyle içsel motivasyon iyi iken, dışsal motivasyon iyi olmayabilir. Hatta hayatımıza yerleşen motivasyon eksikliğinin en önemli sebebi dışsal motivasyondur. Mesela, bir öğretmen sınavdan iyi puan alan öğrencisine bir hediye vermiş olsun. Öğrenci iyi puan ile ödülü ilişkilendireceği için her iyi puandan sonra ödüle ihtiyaç duyacaktır. Ödül verilmediği zaman iyi puan almanın bir önemi olmadığını düşünmeye başlayacaktır. İş hayatına atılan insanların teşvik/takdir görmeyince iş yapmamaları, motivasyonlarını kaybetmeleri de aynı sebeple alakalıdır.(Daha ayrıntılı bilgi için Özgür Bolat’ın Beni Ödülle Cezalandırma kitabını okuyabilirsiniz.) Oysa içsel motivasyonu yüksek olan bir öğrenci sadece başarıya odaklandığı için ödüle ihtiyaç duymadan, yeniden başarılı olmaya gayret edecektir. Başarılı olmak için hayatı boyunca kendi kendini motive edebilir hale gelecektir.

Motivasyonu iyi olan kişiler amaçlarına ulaşabilmek için duygularını yönetebilirler. Motivasyon ile başarma dürtüsü, girişimcilik, bağlılık, iyimserlik oluşur.
  • Başarma dürtüsü: kişinin sürekli gelişmeye yönelik çabası.
  • Girişimcilik: karşısına çıkan fırsatları değerlendirebilmek.
  • Bağlılık: yaptığı işlere uyum sağlayabilme.
  • İyimserlik: kişinin karşılaştığı zorluklara karşı kararlı ve inançlı olması. 

Motivasyonun üç boyutu vardır. 
  • Harekete geçme, bir hedef için başlangıç yapmayı ifade eder.
  • Devamlılık, bir şeye başladıktan sonra devamını getirmeyi ifade eder.
  • Yoğunluk, bir işi yaparken ne kadar odaklandığımızı ifade eder. 

Yorumlar

  1. Motive olmak işe başlamak ve devam ettirmek açısından önemli.Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Ben, kendi motivasyonumun yeterli ve sürekli olduğunu düşünüyorum. İçsel, yani yapacağım işi isteyerek ve büyük bir sorumluluk duygusu ile yaparım. Ama bu takdir kazanma odaklı değil, benim karakterimde var sanırım. Örnek vereyim, tam otuz sekiz yaşımdaydım, eşim nefrit oldu ve diyaliz sürecimiz vefat edene kadar sürdü. Refakatçiden çok bir hemşire gibi yardımcı oldum ona ki, bir kaç yardımcının yetemeyeceği bir hastalıktır. Başardıkça, ona faydalı oldukça vicdanım da rahattı hep. Motivasyon eksikliği bence sorundur. Güzel bir mevzu idi. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim Ece abla. Allah rahmet eylesin. İçsel motivasyonu yakalayabilmek gerçekten çok önemli..

    YanıtlaSil
  4. ‘’İnsanlara ne istediklerini sorsaydım, daha hızlı giden at üretirdim.’’ Henry Ford

    İlham aldığım motivasyon sözleri: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/kendime-rehber-edindigim-10-motivasyon-cumlesi/

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.