Motivasyon Nedir?

Motivasyon, biliş ve davranış boyutunda harekete geçiren, öğrenmeyi sağlayan itici bir güçtür . Kısaca, insanı harekete geçiren güç olarak tanımlanabilir. Bu güç insanda bir şeyler yapma arzusu ve gayretini ortaya çıkarır. Kendini tanıyan, ne istediğini bilen ve kendini yönetebilen insanların motivasyonu daha yüksek olmaktadır. Çünkü motivasyonu sağlayan en önemli şey, bir şeyi istemektir.

Motivasyon içsel ve dışsal motivasyon olarak ikiye ayrılır. İçsel motivasyon, kişinin kendi iç süreçlerinin etkisi ile biliş ve davranışı harekete geçiren güç; dışsal motivasyon dışsal faktörlerin etkisi ile insanı harekete geçiren güçtür. İçsel motivasyon kişinin gelişimine katkı bulunurken, dışsal motivasyon kısa vadede kişinin gelişimini olumlu etkilesede uzun vadede kişiyi dışa bağımlı hale getirir. Bu haliyle içsel motivasyon iyi iken, dışsal motivasyon iyi olmayabilir. Hatta hayatımıza yerleşen motivasyon eksikliğinin en önemli sebebi dışsal motivasyondur. Mesela, bir öğretmen sınavdan iyi puan alan öğrencisine bir hediye vermiş olsun. Öğrenci iyi puan ile ödülü ilişkilendireceği için her iyi puandan sonra ödüle ihtiyaç duyacaktır. Ödül verilmediği zaman iyi puan almanın bir önemi olmadığını düşünmeye başlayacaktır. İş hayatına atılan insanların teşvik/takdir görmeyince iş yapmamaları, motivasyonlarını kaybetmeleri de aynı sebeple alakalıdır.(Daha ayrıntılı bilgi için Özgür Bolat’ın Beni Ödülle Cezalandırma kitabını okuyabilirsiniz.) Oysa içsel motivasyonu yüksek olan bir öğrenci sadece başarıya odaklandığı için ödüle ihtiyaç duymadan, yeniden başarılı olmaya gayret edecektir. Başarılı olmak için hayatı boyunca kendi kendini motive edebilir hale gelecektir.

Motivasyonu iyi olan kişiler amaçlarına ulaşabilmek için duygularını yönetebilirler. Motivasyon ile başarma dürtüsü, girişimcilik, bağlılık, iyimserlik oluşur.
  • Başarma dürtüsü: kişinin sürekli gelişmeye yönelik çabası.
  • Girişimcilik: karşısına çıkan fırsatları değerlendirebilmek.
  • Bağlılık: yaptığı işlere uyum sağlayabilme.
  • İyimserlik: kişinin karşılaştığı zorluklara karşı kararlı ve inançlı olması. 

Motivasyonun üç boyutu vardır. 
  • Harekete geçme, bir hedef için başlangıç yapmayı ifade eder.
  • Devamlılık, bir şeye başladıktan sonra devamını getirmeyi ifade eder.
  • Yoğunluk, bir işi yaparken ne kadar odaklandığımızı ifade eder. 

Yorumlar

  1. Motive olmak işe başlamak ve devam ettirmek açısından önemli.Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Ben, kendi motivasyonumun yeterli ve sürekli olduğunu düşünüyorum. İçsel, yani yapacağım işi isteyerek ve büyük bir sorumluluk duygusu ile yaparım. Ama bu takdir kazanma odaklı değil, benim karakterimde var sanırım. Örnek vereyim, tam otuz sekiz yaşımdaydım, eşim nefrit oldu ve diyaliz sürecimiz vefat edene kadar sürdü. Refakatçiden çok bir hemşire gibi yardımcı oldum ona ki, bir kaç yardımcının yetemeyeceği bir hastalıktır. Başardıkça, ona faydalı oldukça vicdanım da rahattı hep. Motivasyon eksikliği bence sorundur. Güzel bir mevzu idi. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim Ece abla. Allah rahmet eylesin. İçsel motivasyonu yakalayabilmek gerçekten çok önemli..

    YanıtlaSil
  4. ‘’İnsanlara ne istediklerini sorsaydım, daha hızlı giden at üretirdim.’’ Henry Ford

    İlham aldığım motivasyon sözleri: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/kendime-rehber-edindigim-10-motivasyon-cumlesi/

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Kozalağın Hikayesi

Teknoloji Tembelleştirir mi?