Pozitif Psikoloji Nedir?


Psikoloji camiası uzun seneler boyu, insana dair olumsuz durumlar üzerine odaklanmıştır. İnsanın zayıf ve sorunlu yanları ile bu zayıflıkların nasıl giderileceği üzerine uzun çalışmalar yapılmıştır. Olumsuzluklar üzerinde yoğunlaşan araştırmalar Carl Rogers, Abraham Maslow gibi araştırmacıların hümanistik yaklaşımına kadar devam etmiştir. 
Bu durumu Martin Seligman’ın pozitif psikoloji araştırmaları takip etmiştir. Martin Seligman olumsuzluklar üzerine çalışmanın yanı sıra insanın güçlü yanlarına da vurgu yapılması gerektiğini vurgulamaya başlamıştır. Pozitif psikoloji tanımı da, Martin Seligman’ın insanın güçlü yanlarını araştırma ve geliştirme fikrinden hareketle ortaya çıkmıştır.
Pozitif psikoloji denilince akla ilk olarak mutluluk gelmektedir. Öyle ki, birçok insan pozitif psikolojiyi mutluluk psikolojisi olarak algılamaya meyillidir. Şunu vurgulamak lazım ki, pozitif psikoloji mutluluk psikolojisi değildir. Mutluluk, pozitif psikolojinin araştırdığı konulardan biridir.
Pozitif psikoloji, insanın güçlü yönlerinden ilham alan bir disiplindir. Pozitif psikolojinin en önemli vurgularından biri psikolojik sağlamlıktır. Olumsuz yaşantılar karşısında güçlü kalabilme, özellikle travmatik olayları daha kolay atlatabilmede psikolojik sağlamlık önemli olmaktadır.

Pozitif psikoloji kısa bir ifade ile psikolojik iyi oluş ve kendini toparlama gücünü araştırmaya çalışan disiplindir. Empati, motivasyon, mutluluk, minnettarlık, hayatın anlamı, iyimserlik gibi konular pozitif psikolojinin ilgilendiği konulardandır. 




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

İlmi sima Nedir? Fizyonomi Nedir?

Kozalağın Hikayesi