Ana içeriğe atla

Pozitif Psikoloji Nedir?


Psikoloji camiası uzun seneler boyu, insana dair olumsuz durumlar üzerine odaklanmıştır. İnsanın zayıf ve sorunlu yanları ile bu zayıflıkların nasıl giderileceği üzerine uzun çalışmalar yapılmıştır. Olumsuzluklar üzerinde yoğunlaşan araştırmalar Carl Rogers, Abraham Maslow gibi araştırmacıların hümanistik yaklaşımına kadar devam etmiştir. 
Bu durumu Martin Seligman’ın pozitif psikoloji araştırmaları takip etmiştir. Martin Seligman olumsuzluklar üzerine çalışmanın yanı sıra insanın güçlü yanlarına da vurgu yapılması gerektiğini vurgulamaya başlamıştır. Pozitif psikoloji tanımı da, Martin Seligman’ın insanın güçlü yanlarını araştırma ve geliştirme fikrinden hareketle ortaya çıkmıştır.
Pozitif psikoloji denilince akla ilk olarak mutluluk gelmektedir. Öyle ki, birçok insan pozitif psikolojiyi mutluluk psikolojisi olarak algılamaya meyillidir. Şunu vurgulamak lazım ki, pozitif psikoloji mutluluk psikolojisi değildir. Mutluluk, pozitif psikolojinin araştırdığı konulardan biridir.
Pozitif psikoloji, insanın güçlü yönlerinden ilham alan bir disiplindir. Pozitif psikolojinin en önemli vurgularından biri psikolojik sağlamlıktır. Olumsuz yaşantılar karşısında güçlü kalabilme, özellikle travmatik olayları daha kolay atlatabilmede psikolojik sağlamlık önemli olmaktadır.

Pozitif psikoloji kısa bir ifade ile psikolojik iyi oluş ve kendini toparlama gücünü araştırmaya çalışan disiplindir. Empati, motivasyon, mutluluk, minnettarlık, hayatın anlamı, iyimserlik gibi konular pozitif psikolojinin ilgilendiği konulardandır. 




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.