Ana içeriğe atla

Sineklerin Tanrısı-Film Yorumu


Sineklerin Tanrısı

Vizyon Tarihi: 1990, ABD
Tür: Dram, Korku, Macera

Burası Hayal Kahvesi blogunda Sineklerin Tanrısı kitabına dair yorumu okuyup, filminden haberim olunca izleme listeme ekledim. Çok fazla film izleyen biri olmadığımdan filmi duymamıştım. Kitap her yerde karşıma çıkıyor. Okuma listeme eklemiş olsam da sıranın gelmesine beklemektense filmi izleyeyim dedim. İyi ki de izlemişim. Artık daha fazla film izleyeceğim. İzleyeceğim filmleri de bloglardaki yorumlara göre seçeceğim. 

Filmin 1963’te, bir de 1990’da olmak üzere iki yapımı var. Benim izlediğim 1990 yapımı. Okyanus üzerinde uçakları düşen Amerikan askeri okul öğrencileri ıssız bir adaya düşerler. Sayıları otuzu bulmakta, aralarında yetişkin bulunmuyor. Adadaki ilk günlerinde demokratik bir şekilde seçtikleri liderleri öncülüğünde adada yaşama uyum sağlıyorlar. Avlanıyorlar, oyun oynuyorlar, yaktıkları ateşin nöbetini tutuyorlar. Bir süre sonra düzen bozuluyor. İçlerindeki eğlence isteği ile isyan ve vahşilik harekete geçiyor; düzen yerine eğlenceyi ve vahşiliği tercih ediyorlar. Ralph düzeni savunan grubun lideri olarak kalırken, Jack peşine takılanlarla karşı tarafın lideri oluyor.

Jack ve Ralph

Bundan sonrası iyi ile kötünün, düzen ile vahşiliğin, medenilik ile barbarlığın mücadelesi şeklinde devam ediyor. Düzeni savunan grup ile vahşiliği savunan grup, sayıca birbirlerine yakın olsa da vahşi grup güçlendikçe, düzeni savunan grupta kimse kalmıyor. Son iki kişiden biri de vahşileşen grup tarafından öldürülünce, düzeni savuna kişi tek kalır: Grubun lideri Ralph. Vahşilerin kendini linç etme koşturmacasında kaçmaya çalışırken, kendilerini bulmaya gelen askerler ile karşılaşır.
Filmi beğenerek izledim. Güzel bulduğum bir filmdi. Nasıl geçtiğini bile anlamadan film bitti. Düşündürücü, çocuk bile olsa insanın iç dünyasındaki iyilik ve kötülüğü, düzen arayışı ve vahşiliği, hayatta kalma mücadelesini gözler önüne seren bir film. 


Yorumlar

  1. Çok methini duyup. kitabını okuyamamış ve filmini izleyememiştim bir türlü. çok ilginçmiş konusu. Çok teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginç bir konusu var. Yorum için teşekkürler :)

      Sil
  2. Son dönemlerde ben de duyuyorum bu filmi :) Notlarım arasına aldım :)

    YanıtlaSil
  3. Duygusal bir filme benziyor, izlemeye değer! :)

    YanıtlaSil
  4. Filmi izlememiştim listeye aldım teşekkürler..

    YanıtlaSil
  5. Çok uzun zaman önce kitabini okumustum. Nette bulursam filmi de izleyeyim 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmi netten izledim ben 😊
      Yorum için teşekkürler.

      Sil
  6. Ben de filmi şimdi sizden gördüm ve listeme ekledim, müsait bir zamanda izlemeye çalışacağım :) Öneri için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Kitabı karşıma çıkıyordu fakat okumaya vaktim olmamıştı. Film de dikkatimi çekti, boş bir vakitte izleyeceğim ^_^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabı bende okumadım. Film güzel ama. Yorum için teşekkürler :)

      Sil
  8. Kitabını okumadan izlemeyi tercih etmesem de izleyeceğim inşallah. Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önce kitabı okuyup sonra izlemeyi bende seviyorum. Bu filmde aceleci davrandım :)

      Sil
  9. Son zamanlarda özellikle yeni yapılacak filmi ile gündemde olan bir kitap. Demek artık okumanın zamanı geldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni çıkacak filmden haberim yoktu. Teşekkürler...

      Sil
  10. Arif kardeşim, ben de sizin gibi düşünüyorum. Blog yazmanın en güzel yanı da bu zaten. İnanın merak ettim. Konu ilgimi çekti. Özet için teşekkürler. Emeğinize sağlık. İyi pazarlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle Ece abla. Yeni şeyler öğreniyoruz :)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.