Ana içeriğe atla

Yıldızlı Geceler

Van Gogh'un 'Yıldızlı Gece' tablosu.

Ne zamandır özlemişim bol yıldızlı geceleri. Betonlaşan şehirlerin yıldızların güzelliğini örtmek vazifesi gören ışıklandırmaları arasında geçen gecelerden sonra yıldızların parıldadığı gecelere atıyorum adımlarımı. Çocukluğumun yıldızlı gökleri nereye kayboldu diye zaman zaman hayıflanırdım. Meğer sokak lambaları ve diğer ışıklandırmalar yıldızların görülmesini engellermiş. Şimdi farkediyorum. Hiç düşünmediğim bir şeyi, öğrenmiş oluyorum. 

Işıklandırmaların nispetle daha az olduğu, cırcır böceklerinin sabaha kadar ötüp durduğu, günün ilk ışıkları ile serçelerin şarkısının başladığı yerlerde; çocukluğumda şahit olduğum yıldızlı geceleri yeniden görmeye başladım. 

Gecenin maviliği arasında yıldızlar süzülüyor, gökte ay öylece salınıp duruyor. Sırtüstü uzanıyorum, seyre dalıyorum yıldızları. Eskiden olduğu gibi saymak gayretine girişiyorum. Kendimce isimler yakıştırıyorum. Hayaller kuruyorum. Hatıralar gözümün önünden geçiyor...
Yıldızlı geceler güzel. 

Not: Yapılan uzay gözlemlerinde uzak yıldızların dönen gaz ve toz bulutları çevrelendiği tespit edilmiş. Yıldızlar ve etrafındaki toz bulutlarının hareketi Van Gohg'un bu tablosundaki şekle benziyormuş. 

Yorumlar

  1. Sanırım metropollerde yıldızları saymak zorlaşıyor. Gökyüzüne bina engellerinden sıyrılıp özgürce baktığımız yerlerde yakalıyoruz yıldızları maalesef.

    YanıtlaSil
  2. Artık yıldızlar, çok uzaklarda, belki köy yerleşimlerinde, küçük kasabalarda, ormanlık alanlarda görebildiğimz şey, Bu arada intersteller yıldızlar arasında izlemenizi tavsiye ederim. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Küçük bir kasabada yaşamaya başladım. Yıldızlara yakınım artık :)

      Sil
  3. En sevdiğim tablolardan biriyle yazıyı görünce hemen açtım tabi :) Doğru görsel kullanmak da önemli demek ki :)Benim ev 15.katta :) Yıldızlarla haşır neşiriz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 15. kattan yıldızlar daha yakındır belki..
      Teşekkürler :)

      Sil
  4. Çok sıcak ve samimi bir tablo..
    bu şarkı da müzikli hali..

    https://youtu.be/DD1ih3Q9otE

    Daha nice yıldızlı gecelere..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müzikli görseller çok güze. Teşekkürler :)

      Sil
  5. Çocukken daha mı keyifliydi acaba yıldızları saymak? Resim de çok güzel bu arada.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her şey çocukken daha güzel oluyor. Yıldızları saymak da öyle :)

      Sil
  6. Ambara giren karınca misali, bir tane buğdayı kapıp bunu büyük bir zenginlik sayıyoruz.
    Yıldızlarda da kimbilir ne kadar esrar, yaratılış vardır da bizler onları sadece küçük birer parlayan nokta olarak görüyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kainat başlı başına esrarla dolu. Görebilmek lazım.

      Sil
  7. Bu tablo, Van Gogh'un en sevdiğim tablosudur. Paylaşım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  8. Sahte parıltılı, şaşalı yaşamın getirileri belki de yaşadığımız günlerin akisleri. Yıldızları sevmek, saymak daha yalın ve sade bir yaşamın getirileri olsa gerek. Bunun için de hissiyat gerekli.

    Anlamlı bir paylaşımdı. Yıldızlı gecelerin gönül pencerenizden eksik olmaması temennilerimle, sevgi ve selamlar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sade bir yaşam bana daha cazip geliyor.
      Teşekkürler...

      Sil
  9. Çok güzel bir anlatım olmuş.

    YanıtlaSil
  10. Her bakışımda farklı bir şekil görürüm o tabloda. :) örneğin: yan yatan adamın üzerinde uzun saçlarını yorgan yapmış kadın. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Van Gogh'un bir çok eseri öyle bence. Her bakışta farklı şeyler canlanır zihnimde :)

      Sil
  11. Bazen dağlarda çadırda yaşayan yörüklerden olmak isterim. Gökyüzü yıldızlarını seyredebilmek için.

    YanıtlaSil
  12. Yıldızlar o kadar sihirliler ki... Ben de çok severim yıldızlı geceleri. Emeğine sağlık, çok hoş bir yazı olmuş. :)

    YanıtlaSil
  13. Ben de çok beğenirim bu tabloyu ;
    Eee sanatçılar az biraz,filozof-deli,az biraz bilim adamı,ülkemde zor yetişse de,olanlarda dünya ya yakışır durumda.

    YanıtlaSil
  14. http://sezerozsen.blogspot.com.tr/
    Momentos adıyla olan bu arkadaş sizi internette bulamıyormuş.İstersen arkadaşla iletişime geç :) Ben,yazıyı görünce ileteyim dedim :)

    YanıtlaSil
  15. Ben de böyle gecelerde yıldız kayması görmeyi deli gibi isterdim ama göremesem bile sadece yıldızları izlemek yeterdi ve Van Gogh tabii ki muhteşem...

    YanıtlaSil
  16. Bunu ve geceleyin kahvede kağıt oynayanları en sevdiğim tablolarından, geceleyin yıldızları seyretmek kadar güzel şey yok. :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.