Dünyada zevk arayışının sürekli arttığı, bu duruma paralel olarak tatminsizliklerin de arttığı gerçeği her yerde dillendiriliyor. Materyalizm ve hedonizm her geçen gün biraz daha yerleşiyor hayatımızın merkezine. Materyalizmin artışıyla da psikolojik sıkıntıların, anlamsızlık duygularının, endişenin ve belirsizliklerin hayatımıza etkisi belirgin hale geliyor. Yaşanılan bu durum muhtelif şekillerde isimlendirilmiş, bu isimlendirmelerden biri de Kaliforniya Sendromu.
Niye Kaliforniya Sendromu Deniliyor?
Kaliforniya ekonomik anlamda dünyanın en zengin sayılan yerlerinden biri. Kaliforniya'da para kazanma hırsı, zevke düşkünlük ve tüketim çılgınlığı çok uç noktalarda yaşanıyor. İnsanlar arasında bu durumların giderek yaygınlık kazanması, aynı zamanda tatminsizliklerin artması psikolojik/sosyolojik anlamda bir problemi ortaya çıkarıyor. Bu probleme bağlı olarak insanların mutsuzlukları artıyor. Bu durumların en çok yaşandığı ve ilk çıktığı yer Kaliforniya olduğu için bu durum Kaliforniya sendromu olarak adlandırılıyor.
Kaliforniya sendromunun temel belirtileri zevke düşkünlük, bencillik ve yalnızlık. Bunların sonucu olarak ise mutsuzluk. Maddi zevklerin peşinde, sürekli zevk alma gayreti ile kendini unutan, manevi dünyasını hiçe sayan insanların sayısı her geçen gün artıyor. Bu durumun ilk başlangıç noktası olarak Kaliforniya gösteriliyor. Uzmanların ifade ettiğine göre ülkemizde ve dünyada farklı yerlerde bu durumu yaşayanların sayısı artış gösteriyor.
Kaliforniya sendromu için ‘susuzluğu deniz suyu içerek dindirme çabası’ şeklinde kullanılan bir ifade var. Çok yerinde bulduğum bu ifade Kaliforniya Sendromu için çok uygun. Bu sendroma takılanlar tükettikçe daha çok tüketmek isteyen, eğlendikçe daha çok eğlence arayan ve neticede tatminsiz ve mutsuz olan insanlar oluyor. Benciller, yalnızlar; zevk düşkünlüğü, tüketim çılgınlığı, kumar bağımlılığı gibi durumları çok uç noktalarda yaşıyorlar.
Bu sendromu ilk defa duydum, gayet açık ve net anlatmışsınız, emeğinize sağlık.
YanıtlaSilBu bloğu takip etmiyormuşum, yeni fark ettim ve hemen takibe aldım :)
Teşekkür ederim. Günümüzün artan problemlerinini genel adı gibi :)
SilGüzel bir bilgilendirme olmuş.Bilmediğim bir konuydu.Birçok insanın yaşadığı problemler zinciri galiba..Teşekkürler
YanıtlaSilTeşekkürler..
SilZaman zaman özenti hayatlar yasamak için borç batagina saplanan insanlari gözlemliyorum. Mutlulugu maddiyatta aramak ne aci...
YanıtlaSilMaalesef. O tür insanların sayısı her gün artıyor.
SilAllah bizi böyle sendromlardan korusun :) Teşekkürler Arif :)
YanıtlaSilAmin..
SilSanki insanların çoğunda var gibi bu zevk düşkünlüğü, zevkler sınırsız ama insanın hepsini deneyip zarar görmemesi imkânsızdır bence. Akabinde tatminsizlik ve mutsuzluk tabii olarak gelecektir. Bilgi için teşekkürler Arif Bey.
YanıtlaSilYorum için teşekkür derim. En önemli problem tatminsizlik oluyor zaten.
SilSadece mutsuzluk ve tatminsizlik olsa yine iyi.Bu haz pesinde koşma tutkusu sapkınlıklara da yol açıyor malesef.
YanıtlaSilEmeğinize sağlık önemli bir konuya temas etmişsiniz.
Teşekkürlerr
SilGüzel bir yazı olmuş, oldukça detaylı ve geniş kapsamlı anlatmışsınız. Emeğinize sağlık :)
YanıtlaSilTeşekkürler :)
Silİlginç başlığı dikkatimi çekti. Ben de bu tanımı bilmiyordum. faydalı bir yazı olmuş.Emeğinize sağlık
YanıtlaSilteşekkürler..
SilYazıyı Kaliforniya Sendromu da neymiş diyerek açtım ve okudum . Adını ilk kez duyuyorum ama günümüzde bu sendroma yakalanmış o kadar çok insan var ki . Çok güzel bir konuya değinmişsiniz . Elinize sağlık .
YanıtlaSilTeşekkürler..
SilPsikolojik rahatsızlıklarımızın çoğu manevi boşluktan oluyor diye düşünüyorum.
YanıtlaSilBence de en önemli faktörlerden biri manevi boşluk.
SilAslında çok açık olan bir gerçeğin ifadesiymiş. Ülkemizde de artarak çoğalması acı. Maneviyat çok önemli ya. Bunu illa dini inanç olarak algılamak gerekmiyor fakat insanın iç dünyasında olup bitenleri ve hayata geliş amacını sorgulaması mutlu bir yaşam için elzem.
YanıtlaSilBu durumun Kaliforniya'da daha yaygın ve çılgınca yaşandığı için o şekilde ifade edilmiş. Şu anda her yerde aynı durum var aslında.
SilYorum için teşekkürler :)