TavsiyeKitap: İyi Hissetmek (2)


İyi Hissetmek: Yeni duygu durum tedavisi
Psikonet Yayınları
David Burns
Çeviren: Esra Tuncer
404 sayfa


Arka kapaktan; 'endişe, suçluluk, kötümserlik, erteleme, düşük benlik saygısı ve depresyonun diğer dipsiz kuyularından kendinizi ilaçsız kurtarabilirsiniz! İyi Hissetmek'te psikiyatrist David Burns sizi harekete geçirecek ve hayata daha olumlu bakmanızı sağlayacak bilimsel olarak test edilmiş teknikler sunuyor.'

Normalde kişisel gelişim, kendi kendine yardım vs kitapları seven biri değilim. Büyük çoğunluğunu okumanın anlamsız olduğunu düşünüyorum. Kendine yardım kitapları arasında nadir bulunan kitaplardan biri, İyi Hissetmek. Yazar psikoloji alanında uzman, uzun senelerden beri psikiyatrist olarak çalışan biri. Özellikle depresyon olmak üzere öfke, özgüven, duygudurum dengesizlikleri konularında bilişsel psikoloji boyutunda terapi yapıyor. Yaptığı çalışmalardan hareketle hazırladığı bu kitap çok büyük oranda fayda sağlayacağını düşündüğüm bir kitap. Tabi, şurasını hemen belirteyim ki, depresyon veya öfke düzeyiniz çok yüksekse bu kitap size yardımcı olamaz. Profesyonel bir destek işinize yarayacaktır.

Kitap teorik bilgileri verip ardından uygulama basamaklarını gösteriyor. Olumsuz duygulara yol açan düşünceleri, öfke yahut depresyonun düşüncelerimizle ilişkisini gerçekçi be ikna edici bir dille ortaya seriyor. Kitapta yer alan basamaklara göre tavsiye edilen şeyleri uygulamaya başladığınızda değişimi görebilirsiniz. Kitabın yazarı oldukça iddialı. Kitabın son sayfalarına ulaştığım anlarda iddialı olmakta haklı olduğunu görebiliyorum. Yazar özellikle ilaçsız tedaviye yönlendirmeye çalışıyor.

Olumsuz duygularla baş etmede, öfkenizi kontrol etmede, özgüven ve onay problemlerinde yararlanabileceğiniz bir kitap. Hiç bir sıkıntınız yokken bile okumak düşüncelerinizin ve duygularınızın farkına varmanızı sağlayacaktır.

Kitap altı bölümden oluşuyor: İlk bölüm teori ve araştırmaya yer veriyor. 2. bölüm Pratik Uygulamalar'a yer verirken, 3. bölüm Gerçekçi Depresyonlar konusunu tartışıyor. 4. bölüm Önleme ve Kişisel Gelişim konusunda rehberlik ediyor, 5. bölüm Umutsuzluğu aşma yollarını gösteriyor. Ve son olarak 6. bölüm Günlük Hayatın Stresleriyle nasıl başa çıkabileceğimizi tartışıyor.


Yorumlar

  1. Çağımıza hitap eden bir kitapmış; zira stres, depresyon çağımızın hastalıkları. Teşekkürler öneri için :)

    YanıtlaSil
  2. İşyeri olarak aldığımız eğitimde, eğitmenimiz Koray Bey’in tavsiye ettiği kitaplardan biriydi bu. İsmi hoş ve ilgi çekici. Kim iyi hissetmek istemez ki? Şimdi bu kitabı okumak için daha fazla heyecan duydum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Psikoloji ile ilgilenen insanlar tarafından en çok önerilen kitaplardan biri..

      Sil
  3. Ne verirsen onu sunar hayat sana. Biraz eli bol olmak gerekiyor sanirim mutlulugu yakalayabilmek icin. :)

    Öfke konusuna hala çözm bulmus degilim. Ama nedenini buldm. Birine israrla ayni seyi anlattgimda anlamiyorsa öfkelenebiliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne verirsek hayat onu sunar. Önemli bir nokta.
      Öfke ile alakalı faydalı olabilecek uygulamalar var kitapta. İnşallah öfke sorununuz da en kısa zamanda çözülür.

      Sil
  4. Kisisel gelişim kitaplarınin toz pembe anlatımlarından ve emir cümlelerinden hoslanmadigim icin Almakta çok kararsızlık yaşadığım bir kitap. Bu yazı çok iyi oldu. Hele ki alaninizla ilgili olduğu için tavsiyenizi dikkate alicam... teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Klasik olarak kişisel gelişim kitaplarına bende karşıyım. Bu kitap onlardan kesinlikle farklı :)

      Sil
  5. Psikoloji üzerine yazılan kitapları seviyorum.
    Kitabın konularıda güzel ve eğitici konularmış.
    Paylaşım için teşekkürler.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Elimde olan kitaplardan biri. Okuyup okumamak konusunda tereddütlüydüm. Yorumunuz üzere bir şans verebilirim. Emeğinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumanızı tavsiye ederim. Bir çok noktada düşüncelerinizi etkileyecektir..

      Sil
  7. Tavsiye için teşekkür ederim. Notumu aldım. Faydalı bir kitaba benziyor.

    YanıtlaSil
  8. Bu kitabı ben de geçen yıl blogda tavsiye etmiştim.Benim de başucu kitaplarımdan :))

    YanıtlaSil
  9. senin instada da görmüştüm. demek ki iyi hissettiriyor gerçekten deee :)

    YanıtlaSil
  10. anladığım kadarıyla kitap,"olumlu düşüncelerin olumlu enerjilere dönüşerek tedavi yöntemlerini" irdeliyor..sanmıyorsam siz ve yurdagül hanım gibi günümüz psikologlarının yaptıkları çalışmalar da bu yönde..bir nevi "ilaçsız tedavi yöntemi" gibi.. :) kitap ve tanıtım çok iyi olmuş,elinize sağlık.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitapta vurgulanan nokta dediğiniz gibi. Düşüncelerin farkına varmak ve gerçekçi düşünmek üzerinde odaklanıyor diyebilirim. Ben okullarda öğrencilerin psikolojik durumunu olumlu yönde artırmak için çalışırken, Yurdagül Hanım özel sektörde çalışıyor diye biliyorum. Bizim yaptığımız psikolojik danışmanlık.

      Sil
  11. Kişisel gelişim kitapları beni sıkıyor genelde. Çok kalıplaşmış şeyler içeriyorlar. İnsan bilse de uygulayamadığı durumlar oluyor sonuçta.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kişisel gelişim kitaplarının büyük çoğunluğu dediğiniz gibi. Bu kitap nadir olarak o tür kişisel gelişim kitaplarından farklı.

      Sil
  12. İyi Hissetmek muhteşem teknikleri içeren bir kitap. Birçok Bilişsel Davranış Terapisi veren psikolog bu kitaptan ve yöntemlerden ciddi anlamda faydalanır ve şablonları ödev olarak verirler ciddi işe yarar yöntemlerdir. Bir de Evinizdeki Terapist diye bir kitap vardır o da buradaki şablonlar gibi daha da kapsamlı şablonlara sahiptir. Fobiler, depresyon, panik atak, anksiyete, paranoya tedavilerinde kutsal kitaplardır her ikis de.
    Bir ATT arkadaşıma psikologu önermişti bu kitapları. Kızcağız görevi nedeniyle çok fazla çocuk yaralanma, kaza ve ölümle karşılaşmıştı Arifciğim. Çocuğu da var ve acaip korkmaya paranoyaklaşmaya başlamıştı. Her an çocuğuma birşey olacak korkusu büyüdükçe büyüdü. Sonunda psikolog eşliğinde bu kitaplardaki yöntemlerle rahatladı. Şimdi ikinci çocuğu dünyaya geliyor :)
    Bize de önerdi benim de fobilerim ve anksiyetem artmıştı tiroid problemlerimle epey tetiklenmişti. o yöntemler gerçekten harika ve başarılı. İyi ki paylaştın.Bir ara ben de bahsedeyim blogumda tecrübe etmiş biri olarak belki birilerinin işine yarar;) Huzurlu keyifli günler diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkürler. Normalde kişisel gelişim kitapları tavsiye etmeyi sevmem. Hatta okumayı da sevmem. Kitabın methini çok duyuyordum. Okuduktan sonra kesinlikle faydalı olacağını düşündüm. Kesinlikle istifade edilebilecek bir kitap.
      Arkadaşınıza da geçmiş olsun. Evinizdeki Terapist kitabını da not aldım.

      Sil
  13. Yararlı olabileceğini düşündüğüm bir kitap. Okumak için fırsat yaratacağım. Bloğunuzu takibe aldım. Bana da beklerim :)
    https://ugurunhazinesi.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  14. hımm aslında çok iyi bir öneri olmuş, teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  15. Bu tür kitaplara çok ilgim var. Mutlaka bakacağım

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Kozalağın Hikayesi

Teknoloji Tembelleştirir mi?