Ana içeriğe atla

Leyla ile Mecnun

Mende Mecnûn’dan füzûn âşıklık isti’dâdı var
Âşık-ı sâdık menem Mecnûn’un ancak adı var.
                                                                Fuzuli
(Bende Mecnun’dan daha çok aşıklık yeteneği vardır. Sevgide sadakat gösteren âşık benim, Mecnun’un ancak adı var.)

Leyla ile Mecnun, dillere destan bir aşk hikayesi. Kendinden vazgeçecek kadar aşık olan Kays, bu aşk ile Mecnun olur. Leyla'ya olan aşkı onu önce çöllere salar, sonra Mecnun'a döndürür. Haklarında türlü hikayeler anlatılır, şiirler yazılır, türküler bestelenir. Muhakkak yazılanlar arasında en önemlisi Fuzuli'nin yazdığıdır. Fuzuli’nin yazdığı Leyla ile Mecnun’u çok sevdiğimden belki de bana öyle geliyor. 

Çoğumuzun taliplisi olduğu bir aşktır Leyla ile Mecnun aşkı. Talebimizin fazlalığınca da azdır cesaretimiz. Leyla olmak, Mecnun olmak cesaret ister. Leyla ile Mecnun'un aşkı nispetinde aşklar günümüzde var mıdır? bilemesem de, yazılan şiirler, türküler gönül dünyamızın nice aşklara gebe olduğunu, hakiki aşklara duydugumuz özlemi gözler önüne seriyor. Buyrun, Leyla ile Mecnun’a atıfta bulunan bir kaç türkü ve bir şiir:

Erkan Oğur - Kerpiç Kerpiç Üstüne


Bora Öztoprak - Başkadır Başka

Aşık Veysel - Mecnunum Leyla mı Gördüm


Neşet Ertaş-Öldürme Ben


Mecnun'un Ancak Adı Var - Fuzuli


Yorumlar

  1. Çok güzel sözler ve seçkiler, emeğinize, kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  2. heey saol şarkı önerileri en sevdiğiiim :)

    YanıtlaSil
  3. Fuzulinin Leyla ile Mecnun'u en güzeli olsa da İskender Pala'nın ki de müthiş. Seçtiğiniz eserler bu güzel sevdanın gözde örnekleri. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İskender Pala'nın Fuzuli'nin mesnevi üzerine de çalışması var. Okumuştum. Çok güzeldi :)

      Sil
  4. Şiirlerle, hikâyelerle olaylar olduğundan daha büyütülmüş olabilir diye düşünüyorum. Hz. Allah'a olan aşk dışındaki her şey gelip geçicidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilden dile anlatılarak bize ulaştığı için işin içine mübalağa karışmış olabilir. Rivayet göre, Mecnun Leyla'ya olan aşkından çöllere düşünce gerçek aşka ulaşır, Mevla'ya aşık olur.

      Sil
  5. Fuzuli'nin Leyla ile Mecnun'u bence de en güzeli. Seçtiğiniz eserlerde çok güzel.Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  6. Aşka saygı duyulmaz mı?Tüm gerçek aşıkları ve sanatçılarımızı sevgiyle selamlıyorum :)

    YanıtlaSil
  7. Leyla ile Mecnun ve müzik seçkileri uyum içinde.:) Teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. Fuzuli,aşk, Leyla ve Mecnun...göründüğünde bile kalbi ısıtan kelimeler... emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  9. Leyla ile Mecnun arasındaki aşk çok çok başka gerçekten ... Dediğiniz gibi artık böyle aşklar var mıdır ben de bilemiyorum ... Ama pek de olacağını düşünemiyorum ... Elinize sağlık , hayırlı günler dilerim ...

    YanıtlaSil
  10. Fuzuli aşkın şairi.Benim Fuzuli beyitlerinden favorim
    Cânı kim cânânı içün sevse cânânın sever
    Cânı içün kim ki cânânın sever cânın sever
    Galiba günümüzde çoğunlukla "cân için cânân" seviliyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.