Ana içeriğe atla

Hayatınıza AKIŞ Getirin!


Akış, mutluluk bilimi olarak anılan pozitif psikolojinin temel kavramlarından biri. Kişilerin haz duyarak yaptıkları, sadece içinde bulunulan an için değil, diğer zamanlar için de mutluluk ve motivasyon sağlayan deneyimler akış deneyimi olarak ifade edilir. Mesela, sabah yürüyüş yapmak akış deneyimi olarak tarif edilebilir. Yapılan 15 dakikalık yürüyüş gün boyu zinde ve motive olmanızı sağlar. Akış deneyimi zor ama kontrol edilebilen, içsel motivasyon sağlayan, yüksek düzeyde konsantrasyon gerektiren fiillerdir. Kişi akış deneyimi esnasında günlük yaşama dair endişelerden arınmış olur. İlk başlangıçta dışsal motivasyon olsa da zamanla dışsal motivasyon yerini içsel motivasyona bırakır. Mesela anne-babasının ısrarı ile yüzme öğrenen bir çocuk, zamanla yüzmek için kendisi istekli olabilir. Anne-babanın ısrarı dışsal motivasyon iken, çocuğun istekliliği içsel motivasyondur.

Akış deneyimi için tanımlanan 9 tane kilit özellik vardır. Bunlar;
  • içsel keyif: kişinin yaptığı işten keyif almasını ifade eder.
  • zorluk-beceri dengesi: Yapılan iş yapan kişi için ne çok zor ne de zor olmalıdır. Aksi halde kişi için anlamsız olacaktır.
  • fitlerin otomatikliği: zamanla yapılan fiilde ustalık sağlanır, hareketler otomatikleşir.
  • hedeflerin netliği: yapılacak fiil için hedefler nettir.
  • geribildirim: Deneyimin sonucunda kişi otomatik olarak geri bildirim alır. Sevinir, üzülür, tatmin düzeyini fark eder.
  • iş konsantrasyonu: Kişi yüksek düzeyde konsantrasyon sağlamalıdır.
  • kontrol hissi: Kişi yaptığı işte kontrolün kendisinde olduğunu hisseder. Mesela, müzikle uğraşan biri notaları istediği yönlendirenin kendisi olduğunu bilir.
  • özbilinç kaybı: Kişi günlük yaşama dair endişelerinden sıyrıldığı gibi iç sıkıntılarından da arınmış olur.
  • zaman dönüşümü: Akış durumlarında kişi zamanın nasıl geçtiğini farkında bil olmaz.
Akış deneyimi genellikle belli bir zorluk gerektiren işlerler ilgilidir. İşin belli bir zorluk derecesi olmalı, kişinin seviyesine uygun olmalıdır. Çok kolay yada çok zor olan durumlar akışı bozar. Akış deneyiminden sonra kişinin algısı gelişebilir.
Akış deneyimleri bireysel olabileceği gibi grup etkinlikleri de olabilir.  Özellikle sportif faaliyetler akış deneyimi için uygundur: basit egzersizler, yürüyüş yapmak, yüzmek gibi sportif faaliyetler; resim, müzik, zanaat gibi uğraşı alanları akış tanımına uyan faaliyetlerdir. Hobiler, sportif faaliyetler vb. akışın en sık olduğu alanlardır. Sonrasında iş, ders, yemek gibi faaliyetler gelir. Televizyon izlerken, dinlenirken, avare zaman geçirirken akış deneyiminin oluşmadığı tespit edilmiştir. Bu tespit depresyon konusuna da açıklık getirmektedir. Zira depresyonda olan kişiler sürekli TV karşısında fazla vakit geçirmekte, hiç bir şey yapmadan geçirdikleri vakitler çok olmaktadır. Bu durum bir kısır döngü olarak devam eder.
Akış deneyimi oluşturmak için bir hedef belirleyip, belirlediğiniz hedefe ilişkin alt hedefler oluşturun. Alt hedefleri kademe kademe gerçekleştirin. Mesela, yabancı dil öğrenimi, ahşap yakma, oyma, yontma, resim, yüzme vb. konularda hedefler oluşturabilirsiniz?
İnşallah faydalı olmuşuzdur.
Blog yazmak, doğa yürüyüşleri, zaman zaman yüzmek benim için akış deneyimlerinden bazıları. Peki, sizin ne gibi akış deneyimleriniz var?

Arif Öztürk © 2017 Her Hakkı Saklıdır

Yorumlar

  1. Benim de blog yazmak, bir şeyler okumak, bazen spor bazen de yabancı dil öğrenmek akış deneyimlerim diyebilirim sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Edebiyat bile başlı başına akış deneyimi olabilir belki. Teşekkürler :)

      Sil
  2. Yazmak,okumak, günlük yürüyüşler,bu aralar ilgilendiğim kağıt rölyef, toprakla ve kızımla vakit geçirmek akış deneyimim sayılabilir gibi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel aktiviteler. Hayata renk katan şeyler hepsi de.
      Teşekkürler :)

      Sil
  3. Arif Bey, son yıllarda olmazsa olmaz bloğum, gelişmek için ise, okuma saatleri ayırdım kendime. İlgi alanımdaki eserleri okuyorum. Daha önceleri kendime mutlaka bir hobi bulurdum. Hatta depresyonumun en alevli döneminde bile, dantelden bir çok takımlar yaptım. Allah'a tüm işleri çok sevdiğim için hep şükrederim. Güzel ve farkındalık yaratan bir paylaşımdı. Elinize sağlık. Sağlıcakla kalın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Ece Abla. Her zaman yapacak bir şeyler bulabilmek hayatı anlamlı kılan şeylerden.

      Sil
  4. Blog yazmak,bu aralar şiir yazmak,hemen hemen her gün yürümek,örgü örmek,takı yapmak akış deneyimlerim 😊

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar,
    Ben sanırım akış deneyimleri olarak son günlerde en çok blog yazıyorum :) Bir süredir resim çizmeyi ve yağlı boya tablo çalışmalarımı aksatıyorum ama yakın zamanda (hatta bu hafta sonu) tekrar çizim yapmak istiyorum... Hafta sonları yürüyüş yapıyorum, kitapçıları dolaşıyorum, güzel bir mekanda kahvemi içiyorum. Şarkı söylemek ve dans etmek akış deneyimi olarak sayılır mı bilmiyorum ama onları hemen hemen her gün yapıyorum :)
    Esen kalın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayata güzellik katan birçok şey akış deneyimleri arasında sayılabilir.

      Sil
  6. En sevdigim sey. Ben günlük spor, yazmak, okumak sayabilirim kendimce 😊. Yurdagülden sonra sizin blog da okumaktan keyif aldigim bir blog oldu. Bu konulari seviyorum .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler...
      Yurdagül Hanım'ın blogunu bende severek takip ediyorum.

      Sil
  7. akış deneyimi kavramları nede çokmuş..😀 blog yazmak da bu işin içinde olması sevindirici aslında ama sürekli pc başında olmak da çok sıkıntılı olabiliyo,şu sıralar boynuma bi ağrı girmeye başladı mesela..😀 bu da sorunlardan biri oldu bende..elinize sağlık,çok faydalı bilgilerdi..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her şeyin fazlasının zarar olması durumu akış deneyiminde de geçerli. Her şey dozunda olduğu zaman zarar verici boyuta geçebiliyor.

      Sil
  8. Depresyondan kurtulabilmek için arayışa girdiğim zamanlarda oluştu. Blog çalışmalarım, okumaya daha fazla zaman ayırma, 10 parmak klavye öğrenme, Foreks, borsa konularında oldukça yoğun çalıştığım zamanlar oldu 2-3 yıl kadar. İktisat ile o yıllarda tanıştım diyebilirim. Para'yı öğrendim örneğin. Bilindiği gibi kağıt, veya metal değilmiş para; meğer çok farklı bir şeymiş. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Parayı kağıt ve metal olarak biliyorum ben. Demek ki yanlış biliyormuşum.
      Yorum için teşekkürler..

      Sil
  9. O zaman akış deneyimi için daha az televizyon izlemek gerek :) Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  10. Az tv izliyorum az oturuyorum,anneyim.
    Sanırım hepsini kapsayan bir alandayım💃

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel. Çocuklarınızla güzel vakit geçirmeniz dileklerimle :)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.