Ana içeriğe atla

İktibas


Bazen okuduklarım arasında öyle cümleler, paragraflar oluyor ki, ‘bunu başkalarıyla da paylaşamam lazım’ diye düşünüyorum. Kitap yazılarında bunları yazsam da her okuduğum kitaba dair yazı yazmadığım için bazı cümleleri paylaşamıyorum. Bu bakımdan her hafta bir defa olmak üzere blogumda kitaplardan iktibas ile paylaşımlar yapacağım. (İktibas alıntı demek bu arada. İktibas blogunun kelime hazneme kazandırdığı güzel kelimelerden bir tanesi.) Kimi zaman bir cümle, kimi zaman bir paragraf olacak. Bu bölüm benim için neden önemlidir? Bana hatırlattıkları neler? Bunları da kısaca izah edeceğim. İktibas yahut notlar bölümünde diğer blog yazılarıma nispetle daha kısa yazılar olacak. 
Pazar gününden itibaren ilk iktibasım ile burada olacağım inşallah.
Herkese hayırlı günler.

Yorumlar

  1. Merakla bekliyoruz ozaman 🖒

    YanıtlaSil
  2. Alıntı yerine ara ara iktibas kullanarız bundan böyle... teşekküler...

    YanıtlaSil
  3. iktibasın ne olduğunu yeni öğrenmiş oldum..🙂 elinize sağlık..🙂

    YanıtlaSil
  4. Ben de ara ara notlardan paylaşıyorum.Paylaşımlarını bekliyorum merakla :)

    YanıtlaSil
  5. iktibas blogu ben de seviyoom :) tımams yap o zaman iktibas :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada ismimin geçtiğini yeni farkettim Arif bey, teşekkürler.

      Deep ben de seni seviyorum. :)

      Sil
    2. Rica ederim. İktibas'ın manası başta olmak üzere çok şey öreniyoruz blogunuzdan :)

      Sil
  6. Güzel bir kategori seçimi olmuş. İktibas kelimesini ben de yeni öğrenmiş oldum sayenizde. İltimas sözcüğünü de hatırlattı. Karıştırmam umarım :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zamanla karışıklı gider bence. Teşekkürler :)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.