Bugünlerde şehit haberleri ile ziyadesi ile üzgün durumdayız. Bugün şehitler hakkında yazmayı düşündüm. Fakat vazgeçtim, yazacağım şeylerden siyasi anlamlar çıkaran olur diye. Zira şehitlik dahi siyasi anlamlara çekiliyor, siyasi çıkarlara alet ediliyor ne yazık ki! Sonra öğretmenlik ve eğitim hakkında yazsam dedim. Gene vazgeçtim. Medyada dolaşan görüntüler var iki gündür. Sınıfın birinde öğrencilerin öğretmeni alaya alması var görüntülerde. İzlerken hayrete düştüm. Vazgeçtim, çünkü yazacak bir şey bulamadım. Düşündükçe karamsarlığım daha da arttı. Nihayet, notlarım arasında duran izlediğim bir filmden replikleri paylaşmaya karar verdim. Paylaştığım şeyler de olumsuz durumların yansıması. Ama olsun.
Hotel Rwanda, gerçek hayattan alınan ibretlik bir film. Ruanda ülkesindeki Hutu ve Tutsi’ler arasındaki iç savaşı anlatıyor. Vahşetin doruk noktaya çıktığı, cesetlerin tüm yolları kapladığı görüntüler var. Vahşetin, yıkımın ve içkıyımın arasında bir otel, sahibi Belçıkalı. Savaştan kaçan halk bu otele sığınıyor. İzlemediyseniz, mutlaka izleyin derim. Filmden aldığım iktibaslar(replik) şu şekilde:
- Tutsi ve Hutu…neye göre kimin tutsi, kimin hutu olduğuna karar veriliyor?
- Belçikalılar deri rengine göre karar verdiler.
- …
- (Bir çocuk)Lütfen beni öldürmelerine izin vermeyin. Söz veriyorum bir daha Tutsi olmayacağım.
- İnsanlar bu görüntüleri izlediklerinde bize yardıma gelirle değil mi?
- İnsanlar bu çekimi gördüklerinde “aman tanrım, bu korkunç” diyecekler ve aksam yemeklerini yemeye devam edecekler, hepsi bu.
© Arif Öztürk
Bu film beni çok etkilemişti izlediğimde. Yazmaktan vazgeçtiğiniz konularda da yazmamakta haklısınız. Emeğinize sağlık...
YanıtlaSilGerçekten etkileyici bir film. Teşekkürler :)
SilFilmi izleyeceğim.Ülke olarak zorlu günler geçiriyoruz.Bir konuda görüş bildirsen hemen siyasete çekebilirler.Herkes alıngan :( Bence en doğrusunu yapmışsın bu şekilde yazarak..
YanıtlaSilFilmi kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim. Teşekkürler :)
Silİnsanlık bittiği için filmdeki söylenenler hiç şaşırtmadı.
YanıtlaSilMaalesef.
SilFilmi ben de izlemiştim. Hatta belgeselini de sınıfta izlemiştik. Çok etkileyiciydi...
YanıtlaSilBöyle zor zamanlarda dahi en içten duayı yanlış anlayıp siyasete vuran çok insan var yazmaya çekinmekte haklısınız ne diyebilirim.
Teşekkürler...
SilBu filmi sürekli izlemek istiyorum ama bir türlü kısmet olmadı. Filmi görüp arka planını iyice araştırmıştım ilk gördüğümde. Çok büyük bir katliam, kasıtlı olarak izin verilen bir katliam hem de. Birleşmiş Milletler'in sadece izlediği, insanların hayvansal iç güdülerle davranarak sadece öldürme odaklı geçirdikleri kapkara günler yaşanmış o kıtada...
YanıtlaSilYazık yitip giden canlarımıza diyorum ve başka da bir şey diyemiyorum. Bir türlü kurtulamadık bu belalardan, olan evlatlarımıza oluyor...
Yazdığınız şeyler filmde yansıtılıyor. Birleşmiş Milletlerin Avrupalıları ülkeden alıp götürmesi, oradaki savaşı sadece seyretmesi unutulacak bir şey değil.
SilArif Bey istediğinizi yazmalısınız bence. Çünkü ulusal bir acıyı siyasete çekebilecek kadar bir insan hadsiz ise inanın her yazınızı bir yere çeker. Siz ne istiyorsanız onu yazın. 😊
YanıtlaSilBaşka yazılarımız farklı yerlere çekilebilir. Çok mühim değil, fakat ulusal bir acımızın siyasete malzeme edilmesi hiç istemediğim bir şey. O yüzden yazmama kararı aldım.
SilNereye , ne zamana kadar kaçacağız peki? Papazın hikayesi ne de güzel özetliyor öyle değil mi?
YanıtlaSilYanlış anlaşılmasını istemem sözlerimin, kastım siz değilsiniz elbette. Toplum olarak öyleyiz, öyle olduk. Ben şahsen Atatürk'ün ömrünü boşa harcadığına inanmak istemiyorum!
Halil Bey samimi yorumunuz için teşekkürler. Duymuşsunuzdur, afazi diye tanımlanan bir durum var. Kelimelerinin anlamını yitirmesi, farklı anlamlara gelebilmesi yani anlam karmaşası oluşturması durumunu ifade ediyor afazi. Algı ve zihin yönetimi sağlamak amacıyla bazı çevrelerin bazı kelimeleri bu hale getirdiği iddia ediliyor. Ne derece doğrudur bilemiyorum tabii ki. Fakat bildiğim bir şey var ki; şehitlik kelimesi gerçek anlamından farklı kullanılıyor. 'Keşke şehit olmasaydı' cümlesini çok farklı olarak algılayabiliyor insanlar. İnanılmaz derece ayrıştık/ayrıştırıldık. Bu sebeple konuştuğum şeylerin anlaşılamaması ihtimalini dikkate alarak yazmamayı tercih ettim.
Sil'Hepsi bu' yaygın olarak kullandığım bir cümle. İki kelime o kadar çok şey anlatıyor ki. Hepsi buysa yok yere gönül kırmaya ne gerek var. Hepsi buysa bulduklarımız ile yetinmeyi öğrenmeliyiz. Hepsi buysa ve itiraf etmişsek içimizden geçenleri rahatlamalıyız o halde. Başlığınızdaki iki kelime ne de çok şeye tanıklık etmiş. İnsani vasıflar bu kadar kolay kaybedilmemeli, hepimizin birbirimizi dinlemeye ve anlamaya ihtiyacı var...
YanıtlaSilGerçekten hepsi bu kelimesi çok şey ifade edebiliyor. Fakat insani değerlerin kaydediliyor olması üzücü :(
Silİnsanlar bu çekimi gördüklerinde “aman tanrım, bu korkunç” diyecekler ve aksam yemeklerini yemeye devam edecekler, hepsi bu. Son derece gerçek bir söz. Ayrıca öğrencilerin öğretmeni alaya alması var görüntüler hakkında bir eleştiri yazısı yayınlayacağım yakında. Elinize sağlık.
YanıtlaSilYazınızı bekliyoruz o zaman. Teşekkürler :)
SilInsanlar bu çekimi gördüklerinde “aman tanrım, bu korkunç” diyecekler ve aksam yemeklerini yemeye devam edecekler, hepsi bu 😟 Ne üzücu maalesefki soylemekten utaniyorum ki öyle 😞
YanıtlaSilÇok üzücü. Ama gerçek ne yazık ki!
SilO kadar çok şeyi kanıksadık ki..
YanıtlaSilAynen öyle
Sil"İnsanlar bu çekimi gördüklerinde “aman tanrım, bu korkunç” diyecekler ve aksam yemeklerini yemeye devam edecekler, hepsi bu." Diğer yorumları daha okumadan, buraya yapıştırmak üzere kopyalamıştım ben de Arif. Ne kadar duygularımıza tercüman olmuşsun yorumunla.
YanıtlaSilBen de eski bir olay da olsa: bazı incelemeler yaptım dün. Bu kanıksama, toplumun olayları değerlendirmesi konusunda ve belli bir kesimin korkusu olmadan suç işlemesi ve ne yazık ki, layık oldukları cezaları almamaları nedendir? vb. gibi dejenere olmuş hâlleriyle ilgili.
Karşıma bu çıktı : Kity Genovese Sendromu.
Aslında blogda paylaşmayı düşündüm. Genel olarak insanların çok elim olay ya da olaylar karşısındaki duyarsızlıklarını anlatan bir yazı.
Siyaset en son seveceğim bir şey bile değil. Vatanımızı seviyoruz, bu tıkanma niye ? diye düşünüyorum. Ben de şiir yazdım, bu gece düzenleyebilirsem eğer tüm duygularımı paylaşacağım. Her şehit, yüreğimde bir yeri fena acıtıyor.
Filmi gündüz izleyeceğim, zira geceleri uykum kaçmak için fırsat arayışında, bu harekattan beri :((
Düşüncelerine, emeğine sağlık. Sağlıcakla...
Şiirini okuyacağım Ece Abla. Kanıksamaya sebep olan şeylerle ilgili yorumuna katılıyorum. Dediğiniz şeyler büyük oranda etkili oldu.
SilSiyaset benim de sevmediğim şeylerden. Öyle bir algı yerleşti ki zihinlere, siyaseti sevmiyorsun vatanı da sevmiyorsun gibi. Ama gittiğimiz yollar farklı olsa da hepimizin ortak derdi memleket.
Hotel Rwandayı ben 1-2 kez falan izlemiştim,ara sıra da tvlerde gösteriliyo..katliamda fransanın rol oynaması da dikkat çekici aslında..tabii sadece rwanda deil afrikadaki katliamların arkasında da yine fransanın olduğu çok belli oluyo..öğrencilerin öğretmenlerini alaya alması konusu da üzücü ve çok can sıkıcı bir durum..videoyu izledim,çocukların ailelerinden terbiye görmedikleri çok açık bir şekilde belli oluyor..çocuklarla birliktte ailelerin de ciddi bir şekilde psikolojik ve sosylojik bir eğitime ihtiyaçları var..ayrıca bu tür saygısızca davranış sergileyen öğrencilerin çeşitli suç örgtüleriyle bağlantıları da olabilir,bunların da araştırılması gerekir kanımca..güzel bir konuydu,elinize sağlık..🙂
YanıtlaSilFransanın Afrika'da yaptığı katliamları herkes biliyor artık. Ama ne hikmetse kimse dile getirmiyor uluslararası arenada. O videoyu izleyemedim sonuna kadar. Öğrencilerimizin, gençliğimizin hali düşündürücü. Geleceğimizden endişelerim daha da artıyor maalesef.. Katkı için teşekkürler
SilFilmi izlemedim ... İnsanlar ne kadar kötü ... Ülkemiz zor zamanlardan geçiyor . Rabbim askerlerimizin de şehit ailelerinin de yardımcısı olsun . Saygılarımla ...
YanıtlaSil