Ana içeriğe atla

Çocuk İhmal ve İstismarı

Çocuk İhmali

İhmal: Çocuğun beslenme, barınma, giyim, temizlik, oyun, eğitim ve sağlık hizmetinin reddedilmesi ya da yerine getirilmemesidir. Çocuğa bakmakla yükümlü olan kişi çocuğa karşı sorumluluklarını yerine getirmemektedir. Ancak, yetişkinin bu tutumu unutkanlık ve bilgisizlik sonucu oluşmaktadır. İhmalin üç alt boyutu bulunmaktadır.
Fiziksel İhmal: Beslenme, giyinme, sağlık kontrolleri gibi şartların yerine getirilmemesi durumunu ifade eder.
Eğitimsel İhmal: Çocuğa ihtiyacı olan eğitimin verilmemesi, çocuğun eğitimden mahrum bırakılması gibi ihmalleri ifade eder.
Duygusal İhmal: Çocuğun ihtiyaç duyduğu sevgi, ilgi ve yakınlığın gösterilmemesi duygusal ihmali ifade eder.

Çocuk İstismarı

İstismar: Çocuğunu sağlığını, fiziksel ve psiko-sosyal gelişimini olumsuz etkileyen bilerek veya bilmeyerek yapılan her türlü davranış çocuk istismarı olarak değerlendirilir. Çocuğun sağlığına, hayatına, gelişimine zarar veren fiziksel ve/veya duygusal davranışlar, ticari çıkar için çocuğun kullanılması gibi davranışlar istismardır. İstismarın alt boyutları şunlardır:
Fiziksel istismar: 18 yaşından küçük çocuk ya da gencin anne babası, bakımından sorumlu kişi ya da yabancı biri tarafından sağlığına zarar verecek biçimde fiziksel şiddete maruz kalması, yaralanması veya yaralanma riski taşımasıdır.
Duygusal İstismar: Çocuğun gereksinim duyduğu ilgi ve sevgiden yoksun bırakılması ya da çocuğun duygu ve düşüncelerine ilişkin yetişkinlerin uygun olmayan tepkiler vererek çocuğun psikolojik hasara uğratmasıdır.
Ekonomik İstismar: Çocuğa bakmakla yükümlü kişinin çocuğu maddi gelir kaynağı olarak görüp çocuktan maddi kazanç elde etmesidir.
Cinsel İstismar: Çocuğun bir başkası tarafından cinsel haz amacıyla zor kullanılarak ya da ikna edilerek cinsel etkileşime maruz bırakılmasıdır.




2018 © Arif Öztürk

Yorumlar

  1. Çok güzel özetlemişsiniz. Çocuklara ve bence yaşlılara da hassas davranılmalı.

    YanıtlaSil
  2. İstismarın her çeşidi çok kötü:( hele hele çocuklara, 18 yaş altındakilere yapılırsa...bıraktım koca koca 30 yaşında insanlar için bile korkunç bir şey duygusal yahut başka şekilde istismara uğramak mesela geçen gün bir kadın yazmış, sosyal medyada herifin biriyle tanışmış, 1 hafta içinde artık ne gördüyse anlamış adamı "görüşmeyelim" demiş, herif buna tam anlamıyla kabus olmuş, 2 yıl tehditler vs. ya nasıl insanlar bunlar ben anlamıyorum, sev seni seveni, seni istemeyeni niye böyle yapışıp bir de tehdit, taciz ediyorsun? Üstelik öğretmenmiş bu kişi! Bu dünya cehennem herhalde diyorum:(

    YanıtlaSil
  3. Muhteşem özetlemişsiniz.Keske herkes özverili olsa...
    Son yazımda sizi Mimledim😊
    Selamlar

    YanıtlaSil
  4. İhmal de istismar da hassas bir konu, çok güzel özetlemişsiniz.

    YanıtlaSil
  5. Çocuklar hiç bir zaman,asla ve asla ihmal ve istismar edilmemelidir.Nokta

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel bir yazı yazmışsınız elinize sağlık. Keşke bu konuları hiç konuşmuyor, böyle olaylar yaşamıyor olsak.

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar.
    İhmaller, istismarları doğuruyor. İhmaller aslında çok daha fazla istismarlara ve kötülüklere gebedir. İhmal ve istismar üzerine çok güzel bir paylaşım hazırlamışsınız. Kaleminize ve emeğinize sağlıklar dilerim.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  8. Bizim ülkemizde -gayri meşru olanlar hariç- normal bir ailede doğan çocuklara yemek, giyim ve sağlık açısından iyi bakılır. Fakat sevgi ve eğitim açısından zayıf görüyorum.

    Başkalarının çocuklarına istismarı da bundan doğuyor zaten. Çocuk evde bulamadığı ilgi ve sevgiyi dışarıda arıyor ve bundan zarar görüyor.
    Dini ve ahlaki eğitimi verilmediği için de, kötülüklerden bihaber olduğundan kendisini zararlı ortamlarda bulabiliyor.

    YanıtlaSil
  9. Çocukluk büyüklüğün temelidir. Birçok sorunlu hallerimizin, çocukluğun doğru dürüst yaşanamasından kaynaklandığını düşünüyorum ben.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.