Ana içeriğe atla

İnsanlıkdışı Olmak Mümkün mü? İktibas#13


Zaman zaman karşılaştığımız vahim olaylardan sonra 'Bunu yapan insan olamaz?', yorumları yaparız. Bu vahamete sebep olan kişiyi insanlıkdışı olmakla suçlarız. Birçoğumuzun yapmış olduğu şey budur. Erich From'un aşağıdaki cümlelerini okuyunca düşünmeye başladım: çok kötü bir şey yapmak insanlıkdışı mıdır? Bu eylemi yapanlar kötü insan olabilir, fakat insanlıkdışı olur mu?
İnsan seçmekte özgür olduğu ölçüde kendi eylemlerinden sorumludur. ... Kötülük insanca bir şey, gerileme ve insanlığımızı yitirme yetisi olduğundan her birimizin içinde vardır. Bunun ne ölçüde farkında olursak, başkalarını yargılamaya hakkımız olmadığını o ölçüde anlarız. 
İnsanın yüreği katılaşabilir, insanlıktan çıkabilir fakat hiç bir zaman insanlıkdışı olamaz. Her zaman insan yüreği olarak kalır. ... (Erich Fromm, Sevginin ve Şiddetin Kaynağı. syf, 139-140)


2018 © Arif Öztürk

Yorumlar

  1. Fromm önemli bir sosyolog bana gore. Burada da aslında birçoğumuzun düştügü bir yanılgıyı işaret etmiş. (En azından ben düşüyorum:)) İnsan özünde ikilik barindiriyor. İyi ve kötü cekirdek. Son zamanlarda kötülük cekirdeginin ağır bastigina inanmaya basladim hatta. İyilik cekirdegini cok fazla sulamak lazim:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi-kötü kutupları arasında gidip gelmek mümkün. Bazen biri daha ağır basıyor. Hangisini beslerse insan o daha ağır basıyor.

      Sil
  2. Bence her insanın içinde kötülük vardır, şartlar sağlandığında ortaya çıkar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her insan iyiye de kötüye meyyaldir yani. Teşekkürler

      Sil
  3. İnsanlık dışı kavramı çoğunlukla insana yakışmayacak davranışlar için kullanılıyor. İnsani denilen ne varsa o da erdemli olabilenlere atfediliyor. Evet kötülük de insan tarafından bizzat tasarlanarak yapılıyor fakat o artık tüm erdemlerinden sıyrılmış vicdanını bir kenara bırakmıştır. Aklını değil o anki isteklerini ön plana çıkarmıştır. Aklını ve iradesini kullanamayan, vicdanı olmayan kişi insani vasıflardan bir süreliğine uzaklaşmamış mıdır? Kötülük şartların sağlanması ile değil tercihle ilgili bana göre. Kötülük yapabilecek tüm şartlara sahipken yine de kötülük yapmıyorsan değerli oluyorsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Normalde kötülük yapmayan biri eline fırsat geçince kötülük yapıyorsa orada problem vardır zaten. Her insan iyiye de kötüye de meyyal olabilir. İyi ile kötü arasında iyi olan tarafı büyütmek lazım. Teşekkürler :)

      Sil
  4. İnsan-ı kamil olmaktan çıkma. Güzel bir tespit. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. Öyle şeyler oluyor ki gel de insanlık dışı deme hocam.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.