Ana içeriğe atla

Mucize I KitapYorum(19)


Film Tavsiyesi: Mucize(Wonder) başlıklı yazımda Mucize filminden bahsetmiştim. Aynı sayfada Oytunla Hayat’ın yaptığı yorumla filmin bir kitaptan uyarlandığını öğrenmiş oldum. Filmi çok beğendiğim için de kitabı okuma listeme ekledim. Nihayet geçtiğimiz günlerde kitabı okudum. 

Özet ve Değerlendirme

Auggie Pulman yüzünde yüzünde şekil bozukluklarıyla gelir dünyaya. Defalarca ameliyat olsa da yüzündeki şekil bozukluğu düzelmez, yalnızca daha iyi hale gelir. Sürekli ameliyatları ve gören herkesin dikkatini çekmesi ve çekinmesi ile ilkokula gidemeyen Auggie annesinin ısrarı ile ortaokula gidecektir. Bu vakte kadar annesi evde eğitim vermiştir. Kendini görenlerin rahatsız edici bakışlarına maruz kalan, kimi zaman kırıcı laflar duyan Auggie okula gitmek istemez. Nihayet 5. sınıfa başlar. Arkadaşı yoktur, herkesin bakışı üzerindedir. Aynı zamanda kendisinin vebalı olduğu düşüncesi ile kimse dokunmak istemez Auggie’ye. Yanlışlıkla omuzları temas etse kaçmak isterler. Auggie’nin okula uyumu, sınıftaki arkadaşları tarafından kabul edilmesi, zaman zaman maruz kaldığı zorbalıklar derken… 5. sınıf biter. Auggie kendiyle barışık, okuldaki öğrenciler tarafından kabul edilmiş, samimi arkadaşları olan bir öğrenci olarak 5. sınıfı bitirir. Kitap Auggie’nin 5. sınıf serüvenini anlatmakla birlikte kankası olan Jack Will’in, ablası Olivia’nın, ablasının arkadaşı Miranda’nın iç dünyalarına ışık tutuyor. 

Auggie öğle yemeklerini okulun yemekhanesinde yalnız yer. Yalnızlığını ortadan kaldıran Summer isimli bir kız olur. Summer daha sonra en iyi arkadaşlarından biri olacaktır. Summer dışında en iyi arkadaşı olacak Jack Will’de bir süre sonra aynı masada yemek yemeye başlayacaktır. Birlikte dışlanacaklar, zorbalığa maruz kalacaklar, fakat okul idaresinin pozitif tutumunun önemli etkisi ile bir çok şeyin üstesinden geleceklerdir.

En Sevdiğim Şey

Kitapta ve filmde en sevdiğim şey: farklı kişilerin bakış açısından olayların anlatılması oldu. Farklı iç dünyalar, farklı problemler, aynı olayın farklı boyutları… Bu bakış açıları ile gördüğümüz şeylerden. Gördük ki; kötülediğimiz, kırıldığımız, küsünce ilk adımı beklediğimiz kişilerin de bir hayatı var. Ve onlar da çeşitli sorunlarla boğuşmaktalar. Öyle ki kitabın kötü karakteri durumundaki Julian’ın bakış açısından da olayları görmek güzel olurdu. Yazar Mucize ve Ben kitabı ile okuyucuya bunu da sunuyor sanırım. Önümüzdeki günlerde o kitabı da okumaya gayret edeceğim. 

Kitaptan Çıkarımlarım

Eğitim, aile ve hayata bakış açısı ile ilgili çıkarımlarım oldu. Aile ilgili çıkarımım; her çocuk ilgiye ve şefkate ihtiyaç duyar. Çocukluktan gençliğe adım atmış olsa bile. (Olivia’nın ve Miranda’nın eksikliğini en fazla hissettiği şey.)

Hayata bakış açısı ile ilgili olan ise; önyargılarımızdan sıyrılamadığımız sürece her zaman bir şeylerin eksik olacağı. Bir kimseyi dış görünüşüne bakarak değerlendirmek eksik ve yanlış oluyor. Şekli çok güzel bir elmanın içi çürük çıkabildiği gibi, şekli kötü bir elmanın lezzeti çok güzel olabiliyor.

Eğitimle alakalı çıkarımlarım daha fazla: İlk olarak derslerin çoğu seçmeli derslerden oluşuyor. Öğrenciler istediği dersi seçiyor. Bu dersler arasında spor, sanat ağırlıklı dersler de var. Hatta yılın yaratıcı yazarlık ödülü diye bir ödül dahi veriliyor. Gerçekte böyle midir, bilmem, ama güzel bir sistem. İkinci olarak okul müdürü dahil öğretmenlerin öğrencilerini iyi tanıması güzel bir durum.

Alıntılar

Sıradan olmamanın tek nedeni, kimsenin beni öyle görmemesi.
Püreyi andıran yüzüme ilk baktığında tek görebildiği, gözlerimin ne kadar güzel olduğuymuş.
Daima gerektiğinden biraz daha nazik olmaya çalış.
İhtiyacın olan tek şey sevgi.
Nazik sözlerin fazla bir maliyeti yoktur ama çok şey başarırlar. 

***
Film ile kıyaslayacak olursak verdiği mesaj itibariyle ikisi de aynı şeyi yansıtıyor. Bazı kitaplar filme uyarlanırken özünü kaybediyor. Burada o yoktu. Kitap ve filmde çok az farklılık vardı. Farklılıklardan biri Summer’in ve Julian’ın bakış açılarının yansıtıldığı bölümler kitapta yer alırken, filmde anlatılmamış yahut kısa geçilmişti. Bir de Auggie’nin işitme cihazı takması filmde yoktu. En önemli farklılıklar bunlar. Onun dışında ciddi farklılıklar yok. Sadece kitapta detaylar daha fazla.
Ailecek izlenebilecek/okunabilecek bir eser. Kitabı her yaş grubundan biri okuyabilir. Bir ortaokul öğrencisi de yetişkin bir bireyde kitabı zevkle okuyacaktır. 


2018 © Arif Öztürk

Yorumlar

  1. Bence de çocuklarla birlikte izlenebilecek ve pek çok mesaj çıkartılacak bir filmdi.
    Keyifle izlemiştim, herkese tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  2. Filmi bende çok sevmiştim. Film izlediğim için kitaba karşı olan ilgimi kaybetmiştim ama şimdi hatırladığım iyi oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ufak detaylarda farklılıklar var kitapla film arasında. Fakat verilen mesajı etkileyecek şeyler değil.

      Sil
  3. Kitabın dili akıcı mı acaba?Okumayı düşündüğüm bir kitap :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gayet akıcı bir kitap. Çok çabuk ilerliyor zaten :)

      Sil
  4. Tebessümün sadaka olduğunu biliyor, fakat yeterince tebessüm etmiyoruz gerçekten..

    YanıtlaSil
  5. Filmini izlemedin fakat kitabını okudum. Dediğiniz gibi kitabın en büyük özelliği, aynı olayı bir kaç kişinin gözünden okumamızdı. Birisinin gözünden okurken sinirlendiğimiz kişilerin, kötü gördüğümüz kişilerin gözünden aynı olayı okuyunca onlarında kendince haklı sebeplerinin olduğunu görüyoruz. Empati gelişimi için okunması gerek bir kitap.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısınız. İnsana daha fazla empatik olmayı öğretiyor.

      Sil
  6. Filmin kitaba göre daha yüzeysel kalabileceğini düşünmüştüm ama sanırım değil.
    Bu arada hala izleyemedim ben filmi...

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüzeysel sayılmaz aslında. Ufak detaylarda farklılıklar var, fakat verdiği mesaj itibariyle aynı.

      Sil
  7. hımmm ben de kitabı yeni aldım okurum severek yakındaaa :)

    YanıtlaSil
  8. Filmi bayıla bayıla izlemiştim.Kitabını da temin etmem lazım...😊

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.