Ana içeriğe atla

Nisanda Neler Okudum? 2018



Bu Atlı Geçide Gider: Dünki Türkiye Dizisi’nin 7. kitabı. 1. Murad Devri’ni anlatıyor roman. Biraz padişah ve çevresinin, çoğunlukla da halkın nabzını görebileceğiniz bir kitap. Somuncu Baba kitapta kendisine yer verilen erenlerden. Bazı olaylar onun gözünden işleniyor.

Geçitteki Ülke: Mustafa Necati Sepetçioğlu’nun yazdığı Dünki Türkiye Dizisi’nin 8. kitabı. Yıldırım Bayezid Devri anlatılıyor kitapta. Bir yanda Bazeyid diğer yanda Timur. İkisi arasında ceryan eden Ankara Savaşı’nın evveli gözden geçiriliyor. Sırada Dünki Türkiye Dizisi’nin 9. kitabı var: Darağacı. Bir kaç gün içinde onu okumaya başlayacağım inşallah. 

Mucize: Kitabı ve filmi daha önce blogumda değerlendirmiştim. İsterseniz Mucize I KitapYorum(19) başlıklı yazımı ve Film Tavsiyesi: Mucize başlıklı yazımı okuyabilirsiniz. Yüzünde doğuştan şekil bozukluğu olan Aggue’nin okula başlaması etrafında olaylar gelişiyor. Farklı kişilerin penceresinden yorumlanana aynı olaylar empatinin önemini gözler önüne seriyor. 

İlk Öğretmenim: Cengiz Aytmatov’un hüzünlü hikayelerinden biri. Az buçuk bildiği okuma yazması ile yoğun mücadeleler vererek çocuklara okuma yazma öğreten Duyşan’ın acıklı hikayesi. Okuma yazmayı eksik öğretse de eğitim aşkını ve azmini kazandırdığı öğrencileri var. Hikayeyi okurken gönlünüz hüzünle dolacaktır. 

Kim Var İmiş Biz Burada Yoğ İken: Tarihçi Cemal Kafadar tarafından yazılan kitap Osmanlı Devleti’nde dört kavramın izini sürüyor: yeniçeri, derviş, hatun, tüccar. Osmanlı Devleti sosyal hayatına farklı bir pencereden bakış; Osmanlı kadını hakkında bildiklerimiz, sadece gayrimüslimlerin ticaretle meşgul olduğu düşüncemiz bu kitapta yeniden ele alınıyor. Özetle, bir yeniçerinin, hatunun, tüccarın ve dervişin hayatından kesitler.

Leyla İle Mecnun: Birçok kişiyi ekranların başına kilitleyen, hafızalarda hala canlılığını koruyan Leyla ile Mecnun dizisinin kitabı. Hayranların gönlünde taht kuran dizi, senaristinin kaleminden yeniden yazılmış. Yeniden yazılma değil de aslında, bir kaç sezonluk dizinin özeti gibi. Bazı yerler/olaylar dizidekilerden farklı. Kitabın sonunda olumlu/olumsuz bir sonuca ulaşılması diziye göre en önemli fark. Tabii, izleyenler hatırlar ki, dizi beklenmedik şekilde ekranlar veda ettiği için yarım kalan şeyler olmuştu dizide.  

2018 © Arif Öztürk

Yorumlar

  1. Ne güzel kitaplar okumuşsunuz. Bazılarını not alıyorum. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. aytmatov pek sevireeem :) müfred (hikayeler) blogundaki son yazıyı okusanızaaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aytmatov ben de çok severim :) Hikayeler bloguna baktım bu arada :)

      Sil
  3. kaleminize sağlık :)

    yazimbari.com

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler.. 'k' harfini eksik yazmışım. Düzelteceğim :)

    YanıtlaSil
  5. Mucize bende de okunmayı bekleyen kitaplar arasında :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.