Çocuk Kalbi-Edmondo de Amicis I KitapYorum(20)


Dünyanın en faydalı çocuk kitabı hangisidir? Bu soruya verilen cevap kişiden kişiye göre değişecektir. Benim favorilerim arasında Küçük Prens başı çekiyor. Küçük Prens’in yanısıra ilk defa bugünlerde okuyup bitirdiğim Çocuk Kalbi’nin de faydalı çocuk kitaplarından biri olduğunu söyleyebilirim. (Kitap okumaya lise yıllarında başlamış biri olarak Çocuk Kalbi’ni okumakta hayli gecikmişim. Bu kitabı çocukluğumda okumuş olmak isterdim.) Bir eğitim öğretim yılının hikayesi olan kitap; bir çocuğun gözünden hayatın akışını göstermesi ile, öğretmenin verdiği aylık hikayeler ile, anne-babanın verdiği hayatı anlamlandıran öğütleri ile okunmaya değer bir kitap.

Özet ve Değerlendirme

Enrico üçüncü sınıfa giden bir öğrencidir. Okulda, evde ve diğer yaşam alanlarında yaşadıklarını, gördüklerini günlüğüne aktarır. Kitap bu günlüklerden oluşuyor. Okulun ilk günü ile başlayıp okulun son günü arasında süren Enrico’nun eğitim öğretim serüvenine okuyucu da dahil oluyor. Bu serüvende anne babasının Enrico’ya verdiği hayat dolu öğütler günlükler arasında yerini almış. Enrico özelinde tüm çocuklara ve yetişkinlere hayata dair anlamlı mesajlar var. Bu mesajlardan birini şurada yazmıştım: Alın Teri Kir Değildir!  Eğitimin ayrılmaz bir parçası olan hikayeler de yer var kitapta. Her ayın bir hikayesi var ve öğretmen her ay ibretlik bir hikaye anlatıyor öğrencilerine. Söz uçar yazı kalır kabilinden anlatmakla kalmıyor, not aldırıyor hikayeyi. 

Enrico’nungünlükleri ile; fakir ve zengin, çalışkan ve tembel, mütevazi ve kibirli, işçi ve işveren, şehirli ve köylü her türden insanı bir çatı altında toplayan okulu görüyoruz. Farklı hayatlara açılan penceremiz oluyor günlükler, farklı hayatların okuldaki yansımalarını, Enrico’nun bu farklılıklar karşısında hissettiklerini görüyoruz. Kitabın ismi en çok bu noktada anlamlı hale geliyor: Enrico’nun nezdinde bir çocuğun kalbini görüyoruz. Hasta olduğu için okula yaşıtlarından geç başlayan bir öğrencinin dünyasını, zengin ve kibirli bir ailenin çocuğu olarak başkalarını hor gören bir öğrenciyi, kısıtlı imkanlar içinde gayret gösteren bir öğrenciyi ve daha fazlasını; bu durumlar karşısında Enrico’nun hislerini öğreniyoruz.

Kitabın önemli kısımlarından birini de annesinin ve çoğunlukla babasının Enrico’ya öğütleri teşkil ediyor. Bu öğütler ile Enrico saygıyı, sevgiyi, merhameti, azmi, mücadeleyi anlatıyor. Enrico’nun kalbine dokunacak, hayatını etkileyecek türden bu öğütler kitabın güzelliklerinden.

Kitapta Sevdiğim Noktalar…

Kitapta en sevdiğim yerler aylık hikayeler kısmı idi. Burada hikayeyi öğrencilere vatan sevgisi, azim ve çalışkanlık, saygı ve hoşgörü, anne babaya hürmet gibi değerlerimizi aşılayabileceğimiz etkili bir yöntem olarak görüyoruz. Ahlak eğitiminde hikayenin çok önemli olduğunu düşünen biri olarak kitapta yer alan bu kısmı çok sevdim.

Kitapları Neleri Sevmedim?

Baba Enrico’ya öğüt verirken, bazen kıyaslama yapıyor. Diğer arkadaşları ile kıyaslıyor. Kitaba dair sevmediğim tek nokta bu kıyaslamalar oldu. Çünkü, böyle bir kıyaslama durumunda çocuk savunmaya geçme, kendini kapatma ihtimali yüksek olacaktır. Bu da öğüdün tesirini azaltacaktır.


2018 © Arif Öztürk

Yorumlar

  1. Çocukken çok severdim bu kitabı, defalarca okumuştum. Her okuduğumda farklı bir ayrıntı keşfederdim..

    YanıtlaSil
  2. Tanıdığım istisnasız herkesin çok sevdiği ve beğendiği bu kitabı ben bi türlü sevemedim.
    Sizin blogda görünce bir de sizden duymak istedim.
    Tarafsız ve güzel yorumlamışsınız

    Küçük Prens candır diyerek yorumu noktalıyorum :-*))

    YanıtlaSil
  3. Çocuk Kalbi, Küçük Prens, Küçük Kara Balık, Martı gibi kitaplar çocuklar için olduğu kadar büyükler içinde yazılmış ve genellikle de büyükler tarafından daha çok sevilmiştir.
    Çocuk Kalbi' de bir yetişkin olarak beğenerek okuduğum bir kitap. Ancak, çocuklar tarafından bu kitap beğenilmekle birlikte kitapta geçen isimlerin çok olmasının özellikle orta okul seviyesindeki bazı çocukları zorladığını gördüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaklaşık 50 kişilik bir sınıf ve yazar herkesin hikayesini yazma gayretinde. Sanırım bu yüzden isim kalabalığı oluşmuş... Çocuklar zorlanmakta haklılar :)

      Sil
  4. Geçmiş İnsan ve Hayat veya Çamlıca Çocuk dergilerinde reklamını görmüştüm. Ben de alıp okuyayım bari.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de görmüştüm o reklamı. Hatırlatıcı olmuştu :)

      Sil
  5. İlk defa bu kadar kısa ve anlaşılır bir kitap incelemesi gördüm. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. İlköğretimde okumuştum Çocuk Kalbi'ni.O zaman çok beğenmiştim.Çocukken çok sevdiğim kitapları yeniden okumayı seviyorum.Okuma listeme alayım.

    YanıtlaSil
  7. Hocam bende senin gibi geciktim. Hala okumadım. Ama çok iyi bir kitapmış anlattığın kadarıyla.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Yolgeçen Hanı Nerede?

Kozalağın Hikayesi