TavsiyeKitap: Dikkat Vücudunuz Konuşuyor (7)



Dikkat Vücudunuz Konuşuyor / Türkiye'de Beden Dili İş Yaşamı ve Renkler
Ahmet Şerif Uzgören
Elma Yayınevi
212 sayfa

Arka kapaktan; 
"Yatağa uzanırken uykunuzu getirsin diye elinize aldığınız bir kitabın bütün gece sizi uyutmadığı oldu mu? Dikkat Vücudunuz Konuşuyor böyle bir kitap."
- Dr. Öner Göv

"Yıllardır yerli yabancı uzmanların verdiği üst düzey bir çok eğitim programına katıldım, bu kadar etkileyici bir seminerle karşılaşmadığımı rahatlıkla söyleyebilirim."
- Atilla Okumuş
Jumbo Genel Müdürü

Vücudumuz neler söylüyor? Duruşumuz, hareketlerimiz ne anlama geliyor, karşımızdaki kişiyi nasıl etkiliyor? Bu sorulara cevap bulabileceğiniz bir kitap, Dikkat Vücudunuz Konuşuyor. Bilhassa iş dünyasında ve siyasi mecrada bu etkinin nasıl kullanıldığını görmek mümkün. Kitap vücut dili alanına giriş niteliğinde olsa da hemen her şeyi içinde barındıran bir niteliğe sahip. Ayrıca kitap iade garantili olarak satışa sunulmuş. 
Giriş ve son söz bölümünü çıkardığımızda kitap 7 bölümden oluşuyor. 1. Bölüm bölgeler ve hakimiyet alanlarını hayatın içinden misallerle anlatıyor. Özel, kişisel, sosyal ve genel iletişim bölgeleri ile araba, ev, masa vb. hakimiyet alanları bu bölümün içerisinde. Mesela yazar asansör, metro gibi ortamlarda somurtan yüzlerin sebebinin özel alanın ihlaliyle alakalı olabileceğini söylüyor. Aynı şekilde apartmanlarda insanların hakimiyet alanı kısıtlandığı için daha gergin olabileceğimiz görüşü de var.
İkinci bölüm ‘Ellerin Verdiği Mesajlar’ı ele alıyor. Elin konumları, el sıkma türleri, elin anlattıkları bu bölümün konu başlıkları arasında. El sıkma türünün karşıdaki kişiye verdiği bilinçdışı mesaj, el hareketlerinden yalan vb. tespitler yapmanın mümkünlüğünü görüyorsunuz.
Üçüncü Bölüm ’Savunma’ başlığıyla kol ve abacakların genel duruşunu açıklıyor. Kol kavuşturmanın iletişimde kapalılık anlamına geldiği, gizli kol kavuşturma hareketinin tespit edilmesi, bacak bacak üstüne atmanın verdiği mesajlar ve daha fazlası bu bölümde.
Dördüncü Bölüm ‘Gözler, Bakışlar ve Başın Kullanımı’ hakkında. Kişinin bakışına göre ilgili, eleştirel, ilgisiz olup olmadığını anlamak; iletişimin devam edip etmeyeceğini tespit etmek gibi konularda anektodlar bu bölümde yer alıyor.
Beşinci Bölüm ‘Makam Odaları, İş Dünyası, Güç Oyunları’ başlığını taşıyor. İş dünyası ve algı yönetimi ele alındığında önemli gördüğüm bölümlerden biri bu bölüm. Yazarın şu tespitine de aynen katılıyorum: ‘’Küçükken bir şeyden saklanmak istediğimizde, kendimiz rahat hissetmediğimizde, yaramazlık yaptığımızda kanepenin, koltuğun veya bir masanın arkasına saklanırız. Biraz daha büyüyüp yaramazlıklar artıp yolsuzluklara dönüştüğünde meclis çatısı altına saklanmak en mantıklısıdır. Orada kendimizi daha rahat ve güvende hissederiz.’
Altıncı Bölüm ‘Aynalama, Flört, Yalan’ başlığını taşıyor. Aynalama’dan kasıt, karşıdakinin hareketlerini taklit ile ya da sevdiği hareketi yapmak sureti ile olumlu bir bağ kurmak. Karşıdaki kişinin olumlu duygular geliştirmesini sağlamak. Aynalama konusu daha önce üzerinde hiç durmadığım bir konuydu. Gördüm ki bu konu da önemliymiş. Yalan konusunda ise yalanın tespitinde vücut hareketlerinin etkisi anlatılıyor.
Yedinci ve Sekizinci Bölümler sırasıyla, vücudumuzun beyne ve duygularımıza olan etkileri ile, renklerin iş yaşamındaki kullanımını anlatıyor. Bilerek/bilmeyerek yaptığımız hareketler beynimizi etkiliyor, bu da duygularımızı etkiliyor. Egzersizin olumlu duyguları artırmasında olduğu gibi bazı hareketlerde olumsuz duyguları artırabiliyor.
Kitaba başlarken ve bitirirken yazarın vurguladığı bir nokta var: Kitapta anlatılan şeyleri bilin, ancak doğal davranmaya devam edin. Bu bilgiler size karşı kullanılırsa ona göre tedbir alırsınız. Gerçekten de doğal davranmak iletişimin en önemli noktadır. Şu kuralı öğrendim, şöyle bir kural varmış diyerek yapay davranmaya gerek yok.



2018 © Arif Öztürk

Yorumlar

  1. Hareketlerimiz bizi ele veriyor. Güzel bir kitaba benziyor. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel bir kitapmış. İlgi alanıma çok giriyor. Alıp okumalıyım. Çok teşekkürler :))

    YanıtlaSil
  3. İnsanların hareketlerini duygularıyla ve düşünceleriyle bağdaştırmayı seviyorum. Kitapta fazlasıyla ilgimi çekti. Tavsiye için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. Aynalama çok işe yarıyor diye duymuştum hocam

    YanıtlaSil
  5. Beden dilinin ABC si diyebileceğim bir kitap.Örnekler biraz eskide kalmış ama güzel bir nostalji yaşatıyor yine de.Bir de Ahmet Şerif İzgören'in sahne performansı çok daha iyi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Örneklerin eskide kalması kitabın eski olmasıyla alakalı olabilir. Kitabın ilk baskısı 98-99 yılları galiba :)
      Yorum için teşekkürler...

      Sil
    2. Evet kastettiğim o zaten.Kitap eski! demek nezaketsizlik olacak gibi geldi bana :)) o yüzden öyle dedim :))

      Sil
    3. Yazarın kendisi de bu durumu ifade etmiş zaten. Basımı eski olsa da günümüze de hitap ediyor kitap :)

      Sil
  6. Yazarını çok severim.Egitim ve seminerlerinde de çok başarılı.Bu kitabını duymamıştım,bi bakayım:)Faydalı bir kitaba benziyor.

    YanıtlaSil
  7. Navarro'nun kitabını okumadım. Ona da bakacağım inşallah :)

    YanıtlaSil
  8. Beden dili cok sey anlatiyor gercekten de 😊

    YanıtlaSil
  9. Güzel bir kitap. Beden dili biz konuşmadan bizi ele veren bir dildir. Bilmekte de fayda var.

    YanıtlaSil
  10. Yıllar yıllar önce okuduğum bir kitap.Yakın zamanda kitaplığımdan alıp yine elden geçirmiştim.Güzel kitap gerçekten :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Kozalağın Hikayesi

İlmi sima Nedir? Fizyonomi Nedir?