Resimler Çok Şey Söyler-İktibas#26


İfade edilemeyen, içe atılan, bastırılan duyguların dışa vurumu açısından sanatsal faaliyetler önemli olmaktadır. Resim, hikaye, türkü gibi yollarla kişiler ifade edemedikleri duygularını yansıtabilirler. Bilhassa çocuklar için resim faaliyetleri duygu ve düşüncelerini ifade etmede etkili bir araç olmaktadır. Bizim resim deyip geçtiğim yorumlar içinde çocuğun dünyasına dair çok şey barındırmaktadır.
Resim, psiko-pedagojik açıdan çocuğu bize tanıtmaya yarayan bir ölçüt olduğu gibi, onun zeka, kişilik, yakın çevre özellikleriyle iç dünyasını yansıtmaya yarayan bir ifade aracı olarak büyük önem taşır.
Belirli bir kas etkinliğine kavuştuktan sonra her çocuk, kağıt üzerinde birtakım çizgi ve figür denemelerinde bulunur. Bireysel zeka ve kişilik faktörlerinin yanı sıra, çocuğun çevre ile olan etkileşimi ve günlük deneyimleri bir çocuğun çizgisini başka bir çocuğun çizgisinden farklı kılan başlıca etmenlerdir.
.... Resim faaliyeti sırasında birey, konu seçimi ve yorumlamasıyla bize salt bir resim örneği vermemekte, resimden öte bilgiler de sunmaktadır. Çocuk bize resmiyle adeta kendisinin bir parçasını yansıtmakta, olaylar hakkındaki duygu, düşünce ve görüş biçimlerini dile getirmektedir. Çocuk için resim, dinamik bir faaliyet örneği ve yalın bir anlatım aracıdır. (Resimleriyle Çocuk, Haluk Yavuzer, sayfa:12-13)
2018 © Arif Öztürk

Yorumlar

  1. Resimlerden yola çıkıp çocukların dünyasını okuyabiliyoruz. Güzel bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Çocukların çizdiği resimleri okuyabilmek ve yorumlayabilmek de önemli..Güzel bilgilerdi elinize sağlık..✔😊

    YanıtlaSil
  3. Avusturyada cocuk terapisinde resim cok kullanilan bir yöntem.

    YanıtlaSil
  4. Sanatsız toplumun ana damarları kesilmiştir. Sanatla ifade eder, sanatla gelişiriz. Teşekkürler..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Kozalağın Hikayesi

Teknoloji Tembelleştirir mi?