Akıllı Kimdir? İktibas#29


Her kişinin hayata baktığı pencere farklı olduğu gibi milletlerin de pencereleri farklı olabiliyor. Hayata dair kültürel farklılıklar her yerde kendini gösteriyor. Çiğdem Kağıtıçıbaşı bu farklılıklara yaptığı bir araştırma sonuçlarından hareketle şöyle bir misal veriyor: ‘Amerika’da anne babanın çocuğun üzerine titremesi, çocuğa düşkün olması çocuk tarafından anne-babanın kendisini sevmediği şeklinde algılanıyor. Türkiye’de ise aynı durum karşısında çocuk anne-babasının kendini sevdiğini düşünüyor.’ Buna benzer durumlara çok daha fazlasını eklemek mümkün. 
Kültürler arası farklılıklardan biri de akıl/zeka konusunda yaşanıyor. Hatta aynı kültürel çevredeki insanlar bile akıl konusunda farklı düşünebiliyor. Mesela 100 bin TL ile araba alan biri için bu durum akıllılık olarak düşünülürken, başka biri için akılsızlık olarak düşünülebiliyor. Bu kişi de 100 bin TL’nin üzerine kredi çekip ev almayı akıllılık olarak görebiliyor. Akıl ve akıllılık konusunda kişisel görüşleri tespit etmek mümkün değil. Fakat milletlerin akıl/zeka’ya genel bakışını görmek mümkündür. Genç Hayat Dergisi Kasım sayısında birkaç milletin zekaya bakışıyla alakalı kısa bir paragrafa yer verilmiş. Kuş Bakışı Zeka kitabından Akıllı Kimdir? başlığıyla iktibas olarak sunulan paragrafı aşağıda paylaşıyorum:
Çinliler itaatli olanlara, Almanlar şairlere, Japonlar derin düşüncelere dalan kişilere, Türkler ise mizahi yeteceği olan kişilere zeki demişler. Peygamber Efendimiz(s.a.v.) ise tarifini şöyle yapmış: Akıllı kişi nefsine hakim olan ve ölüm sonrası için hazırlanandır.Genç Hayat, Sayı 6, Kasım 2018(İnsan ve Hayat Dergisi’nin yanında hediye olarak gönderilmektedir.)
Diğer milletler hakkında fikrim olmasa da Türkler olarak mizahi yeteneği olanları akıllı olarak tanımlamaya meyilli olduğumuz görüşüne katılıyorum. Etrafımda bu duruma çokça şahit oluyorum. Peki size göre Türkler, hangi özellikleri aklın/zekanın belirtisi olarak görmektedir.

Sizin de görüşünüzü alalım: Sizce Akıllı Kimdir?

Takipte Kalın! 

Yorumlar

  1. Akıllı kişi sahip olduklarına sevinen sahip olamadıklarına üzülmeyen kişidir demiş biri ama kim olduğunu hatırlamıyorum maalesef...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir bakış açısı. Sahip oldukların için şükretmek gibi :)

      Sil
  2. Ben de ince mizah anlayışı olanların daha zeki olduğunu düşüyorum.Basit,ucuz ve daha çok cinsel içerikli espri yapanları ise pek zeki bulamıyorum.İşin kolayına kaçan,uyanık insanlar diye düşüyorum o tür ucuz espri yapanları.Örnek verecek olursam Recep İvedik serisi diyebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşi cinsellik boyutuna getirmek mizahi bir anlayış değil bence de. Mizah dediğin ince ve derin anlam içermeli :)

      Sil
    2. Altta yorum bölümü izin vermedi Arif.Mecburen buradan yazıyorum.
      Bence Türklerin çoğu, fırsatları değerlendirmeyi akıllılık olarak nitelendiriyor. Zekayı hızlı anlama ve yine hızla alternatif bulmak olarak düşünürüm ben.Tabii de sonuca ulaşmaları da ona göre çabuk olur. Akıl,ancak yararlı şeyler için çalışırsa akıl derim ben ona. Güzel mevzuydu...

      Sil
  3. Günümüzdeki espri anlayışı farklı boyutlara ulaşmış durumda.

    YanıtlaSil
  4. zekasını olumlu ve doğru yönde kullanandır herhaldesiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zekayı olumlu yönde kullanmak çok önemli. Teşekkürler :)

      Sil
  5. Türklerin akıllı bir millet olduğu dünyada kabul görmüş..uluslar arası araştırmalara konu olmuş...Bir makale okumuştum. Bir lider seçip ona tabi olmak başarının sırrı..işte bu bize ters çünkü hepimizin fikri var. Herkes daha iyisini biliyor. Bütün yapılanlar yanlış herkesin her konuda söyleyecek bir keşkesi var... Hani en kötü karar kararsızlıktan iyidir ya, akıllı olmak yetmiyor yani :))yine çok yazdım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deep'in dediği gibi zekayı olumlu yönde kullanabilmek önemli olabilir :)

      Sil
  6. Evler alıp kiraya verenler akıllıdır bizim millete göre 😀

    YanıtlaSil
  7. Mizah aslinda zeki insanin silahidir. Bence akilli insan hayatin gercek anlamini kavramis, maddiyata hizmet eden degil maddiyati kendine hizmet ettirendir 😊

    YanıtlaSil
  8. Çok doğru Türklerle ilgili bende aynısını düşünüyorum. Akıllı kişi çok konuşmayan ağır kişilere de deniyor Türkiye de bence.

    YanıtlaSil
  9. Baştaki söz çok iyiymiş. Evet akla nazar değmez çünkü kimse kimsenin aklını beğenmez. Buradan hareketle herkes kendince en akıllıdır diyebiliriz. :)

    YanıtlaSil
  10. Her toplumun kendine özgü tanımlarının olması ne güzel değil mi? Algıların farklılığı kültürel zenginliğin parçası.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Kozalağın Hikayesi

Teknoloji Tembelleştirir mi?