Ana içeriğe atla

TavsiyeKitap: Zihin Haritaları(9)

Zihin Haritaları
Tony Buzan/Barry Buzan
Alfa Yayınları
212 sayfa

Arka kapaktan; 'Hafızanızı, yaratıcılığınızı, konsantrasyonunuzu artırmak, konuşma yeteneğinizi, düşünme becerilerinizi geliştirmek ve kıvrak bir zekaya sahip olmak ister misiniz? Zihin Haritaları dünyada milyonlarca insanın yaşamını değiştiren, devrimsel nitelikteki not alma ve planlama sistemini sunuyor...'
Ekim Ayı okumalarımı paylaştığım yazımda Tony Buzan'ın Aklını Kullan kitabını da kısaca değerlendirmiştim. Dilerseniz Ekim'de Neler Okudum? 2018 başlıklı yazımı okuyabilirsiniz. Şimdi aynı yazarın Zihin Haritaları kitabını tavsiye edeceğim. Zira yeni tanımaya başladığım Zihin Haritaları kavramı ilgimi çekti. Uygulamaları ile ilginç deneyimler yaşamamı sağlayan kitap, düşünme, hatırlama, yaratıcılık gibi konularda oldukça iddialı. Aklını Kullan ile kısaca anlatılan zihin Haritaları bu kitapta daha detaylı işleniyor. Toplam beş kısımdan oluşan kitabın içeriğini kısaca izah edelim. 
Birinci Kısma, zihnin sonsuz gücünden ve potansiyelinden bahisle giriş yapıyor yazar. Beynin şaşırtıcı özellikleri, not alma ve not üretme ile zihin haritalarının temelini oluşturan yayılan düşünme bu bölümün ana başlıklarını oluşturuyor. Yayılan Düşünme ile bilgilerin merkezden kenara doğru yayılan çağrışımları ifade ediliyor. Ve bu yayılmaya hudut çizmek çok zor.
İkinci Kısım'da zihin haritalarına giriş yapmak mümkün. Zihin haritasının ne olduğu, zihin haritasında kelime ve resimlerin önemi, zihin haritası uygulama kılavuzu gibi konular bu bölümde. Diğer bölümlerde olduğu gibi bu bölümde de bolca örnek ve okuyucu uygulaması mevcut.
Üçüncü Kısım zihin haritası için temel uygulamalar konusunu işliyor. Hafıza ve yaratıcı düşünme için zihin haritaları, karar alma sürecinde zihin haritalarının etkisi, düşünceleri düzenleme tekniği olarak zihin haritaları gibi konular işleniyor. 
Dördüncü Kısım, günlük hayatta zihin haritalarının nasıl kullanılacağını açıklıyor. Aynı zamanda iş hayatında da zihin haritalama yönteminin etkisi vurgulanıyor. Ders çalışma, toplantılar, sunumlar, yönetim, kararlar gibi çeşitli mevzularda zihin haritalarının nasıl kullanılacağı bu bölümde işleniyor. 
Beşinci Kısım, yani son kısımda ise bilgisayar destekli zihin haritalarının gelişimi ve kullanımı işleniyor. Teknolojinin hayatımıza etkisini düşündüğümüz zaman bilgisayar destekli zihin haritaları fikri oldukça cazip. Zihin haritaları ile alakalı bilgisayar programları hazırlanmış. 
Bolca örneğin olması ve okuyucu uygulamaları ile desteklenmesi kitapta en beğendiğim kısımlardan. 
Kitabın içeriğini kısaca açıkladık. Önümüzdeki dünlerde zihin haritalarının faydaları ve kendi yaptığı uygulamaları paylaşacağım. 


Yorumlar

  1. Zihin haritaları ile alakalı kullandığım bir site vardı adını unuttum şimdi. Bahsettiğiniz bilgisayar programlarının adı nedir öğrenmemizde bir mahsur var mıdır acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. www.imindmap.com adresinde uygulama var. Kitabın yazarı tarafında kurulan bir iste sanırım. Gene kitabın yazarının kurduğu/desteklediği siteler var. buzanworld.com gibi. Fakat utgulamalar ücretli sanırım. Kitapta bahsedilenler bunlar. Onun haricinde googlede arayınca birkaç site çıkıyor.

      Sil
  2. Az mı karşıma çıktı zihin haritaları KPSS'ye çalışırken :) Kitabı da merak ettim doğrusu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitapla karşılaşıncaya kadar duymamıştım ben.

      Sil
  3. Sizin uygulama sonuçlarınızı açıklayacağınız yazıyı merakla bekliyorum hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kaç tane daha uygulama yapıp ondan sonra yazacağım inşallah :)

      Sil
  4. Tavsiyeniz için teşekkürler. Sonraki yayını bekleyelim o zaman.

    YanıtlaSil
  5. heey saoool not aldım bilmediğim bir yazardı :)

    YanıtlaSil
  6. Bu kitap da önemli.Sürekli yeni kitap öneriyor hocalarımız da...Belli bir sıralama dahilinde umarım okuyabilirim bunu da...

    YanıtlaSil
  7. Güzel bir kitap. Ne kadar cok okumamiz gereken kitap var 😊

    YanıtlaSil
  8. Tavsiyeniz için teşekkürler, listeme alacağım.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.