Ana içeriğe atla

7Gün7Bilgi-2


(8-14 Ocak)

  • Psikoloji/ Algı


Birleştirme Hatası: Beynin eksik tamamalama özelliğiyle alakalı bir durum. Mesela, A kişisi asla yalan söylemez bilgisinden hareketle A kişisinin çok iyi bir insan olduğu düşüncesi gelişiyorsa birleştirme hatası yapılıyor demektir. Zira doğru sözlü olmak iyi bir insan özelliği olsa da doğru sözlü her insan iyi bir insan olmayabilir.

  • Tarih/İslam


Hendek Muharebesi esnasında müşrikler Medine’yi dört bir taraftan kuşatmıştır. Medine’de müslümanların bir ümitlerini kesmek üzeredir. Böyle bir gecede şiddetli fırtına, yağmur meydana gelir. Müşriklerin çadırları vs. dağılır. Müşrikler bunun üzerine çekilip giderler. Alalh’ın düşmana farklı sıkıntılar vermek suretiyle İslam’a yardım edişini gösterir bir misal. Benzerlerini günümüzde de yaşıyoruz, görebilirsek tabii ki.

  • Tarih/Sağlık


Sasani hükümdarlarından Babegan hekimine sorar: ‘Bir günde ne kadar yemek yemeli?’ Hekim: ‘300 gram yeterlidir.’ cevabını verince hükümdar, ‘Bununla ne kuvvet kazanır ki vücut.’ der. Hekimin cevabı düşündürcüdür: ‘Bu kadar yersen yemek seni taşır, daha fazlasını yersen sen yemeği taşırsın.

  • Öğrenme/Azim


Talebenin bir tanesi ‘benim kafam almıyor’ diyerek medereseden ayrılır, nereye gideceğini bilmeden hedefsizce yürür. Bir çeşme başında mola verince musluktan düşen damlaların düştüğü noktada taşın çukurlaştığını görür. Su bile taşı deliyorsa, çalışırsam benim kafam da alır diyerek medresey geri döner. Azim ve gayretle çalışarak büyük ilim sahibi olur. Bu olay sebebiyle İbn-i Hacer(Taşın Oğlu) diye anılır.

  • Tarih/Sağlık


Bezmi Alem Valide Sultan tarafından yaptırılan Bezm-i Âlem Gureba-i Müslimin Hastanesi hastane ismiyle bilinen ilk sağlık kurumudur. Osmanlı’da çok sayıda sağlık kurumu olsa da bunlar; şifahane, bimarhane vb. isimlerle bilinmektedir. Bu kurum ise hastane ismiyle kurukup, fakir ve kimsesizlere hizmet vermiştir. Kurum Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi bünyesinde hizmet vermeye devam etmektedir.

  • Kitap


Hazreti Muahmmed(sav) ve Hayatı: Diyanet İşleri tarafından basılan kitap Peygamber Efendimizin(sav) hayatını genel hatlarıyla anlatıyor. Okuduğum diğer siyer kitaplarını daha çok sevmiştim.

  • Beyit


Boşuna gezmişim yok tabiatta
İçimdeki kadar iniş ve çıkış
(Necip Fazıl Kısakürek)

Yorumlar

  1. Ne güzel, ne değerli bilgiler vermişsiniz Arif Bey. Keyifle ve merakla okudum. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Hayat hep inii çıkış..

    Yemeği taşımaktan korunuruz İnşaallah

    Allah yardımını gönderir de görebilenlerden oluruz duasıyla

    Evet, kafi olan mahveden çoktan yeğdir

    Selamlar

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel,emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Yine ne güzel bilgiler vermişsiniz, 7 gün 7 bilgi olayı çok harika oldu... Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
  5. Babegan'ın kıssası harika imiş...

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel bur derleme olmuş, Allah razı olsun :)

    YanıtlaSil
  7. Hocam cok guzel ve bilgilendirici bir yazi olmus.

    YanıtlaSil
  8. ne güzel bilgiler ediniyoruz sayenizde çok teşekkür ediyoruz...sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Hekimin söylediği söz harikaymış hocam.

    YanıtlaSil
  10. suyun taşı delmesi ile büyük bir alim olması, güzel bir anlamı olmuştur İbn-i Hacer(Taşın Oğlu) için..elinize sağlık..✔😊

    YanıtlaSil
  11. Dogru sözlü her insan iyi insanolmayabilir, ne kadar dogru bir cümle ...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.